23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/06
Kompanijos stiprybė – šeimos susitelkimas bendram darbui
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“ Vokietija
  • Mano ūkis

Prieš 25 metus Michaelis Horšas (Michael Horsch), Švandorfe (Schwandorf) įkūręs žemės ūkio technikos įmonę, šeimos verslo virusu užkrėtė kone visą giminę. Šiandien jo kartu su broliu Filipu (Filippe) vadovaujamoje kompanijoje dirba pusbroliai, dėdės, žmonos, po truputį tėvams padeda ir vaikai. Dalindamiesi darbu ir atsakomybe visi Horšai žingsnis po žingsnio per 25 metus įgyvendino neįtikėtinas idėjas, kurios gimdavo nuolat ir visur, net skrendant lėktuvais.

M. Horšas prisipažįsta, kad tokios sėk­mės, kokia nusišypsojo jo įkurtai kompanijai, jis nė nesapnavo. „HORSCH Maschinen GmbH“ įeina į geriausių veiklos ir plėtros rodiklių pasiekusių įmonių sąrašą. Nuo 2000 m. apyvarta padidėjo nuo 28 iki 181 mln. eurų (2009 m.). Tiesa, šie metai kai kurioms kompanijoms, stambiems koncernams gali baigtis bankrotais. „Mums tai negresia – dirbame be paskolų ir svarbiausia sąžiningai. Visą laiką vadovavausi griežta filosofija – viską, ką uždirbau, investavau į savo įmonę. Tie, kas pelną leido kitoms kompanijoms pirkti, ėmė tam paskolas, gali stipriai nukentėti“, – įsitikinęs M. Horšas. Jo nuomone, visiems bus proga pasimokyti iš savo klaidų, taip pat ir jam. Vienas iš kompanijos savininkų neslepia, kad ir jis yra padaręs klaidų, nes neįvertino artėjančios krizės ženklų, kurie dar praėjusį rudenį įspėjo apie neigiamus rinkos pokyčius.

Jis nesureikšmina sunkmečio, nors neabejoja, kad gamybos apimtys gali sumažėti daugiau kaip trečdaliu, ypač Rusijoje ir Ukrainoje. M. Horšas sako, kad dabar verslas visiškai neprognozuojamas. „Negali numatyti, kas bus kitą savaitę, bet tai nėra blogai, galima apsieiti be varginančio planavimo“, – kitą sunkmečio pusę juokaudamas vertina vokietis ir pabrėžia, kad jo bendrovė išgyvens su mažiausiais nuostoliais, nes gamina tai, be ko neapsieina nė vienas ūkininkas. Beje, broliai žemdirbystę labai gerai išmano, nes užaugo savo tėvų, ūkininkaujančių nuo 1959 m., ūkyje. Vėliau pradėjo ūkininkauti patys nuomojamoje žemėje. Savo bei tėvų ūkyje, pirmiausia, ir buvo išbandomos M. Horšo sukurtos mašinos.

Įmonės įkūrėjo techniniai gabumai atsiskleidė 1981 m., kai jo – iš Jungtinių Valstijų grįžusio ir entuziazmo kupino jaunuolio – dėdė paprašė patobulinti pasėtus kukurūzus plėvele dengiantį agregatą. Sėkmingai įvykdytas užsakymas sustiprino pasitikėjimą savimi. Vėliau, įkūręs įmonę, M. Horšas gamino labai įvairias, daugiausia sėjos mašinas. Plūgai jauno konstruktoriaus niekada nedomino. Juos pakeitusius skutiklius bendrovė pradėjo gaminti tik 2001–2002 metais.

Specializacija – neariamosios žemdirbystės technika

Nors kompanija „HORSCH Maschinen GmbH“ yra labiau žinoma, kaip neariamosios žemdirbystės agregatus gaminanti įmonė, tačiau sėkmės daigas pradėjo kaltis tuomet, kai 1985 metais M. Horšas pagamino triratę savaeigę sėjamąją-traktorių Terra-Trac. Tokių neįprastų traktorių parduota 10. Dar anksčiau, kol nebuvo įkurta šeimos įmonė, jis sukonstravo sėjos į mulčą agregatą Seed-Exactor.

Esminę įtaką Horšų šeimos verslui padarė Rytų ir Vakarų Vokietijos susijungimas. Tada ypač išaugo didelio darbinio pločio mašinų, skirtų didesniems kaip 1 000 ha plotams apdirbti, poreikis. Į tokią techniką ir buvo nukreipta gamyba. Ir dabar bendradarbiavimo pagrindais įsteigtose įmonėse JAV ir Ukrainoje gaminamos ypač didelio darbinio pločio mašinos. Filipo Horšo teigimu, 12 m darbinis plotis ne riba, kai kurių Horsch mašinų darbinį plotį ketinama padidinti iki 18 metrų.

Kompanijos 25 metų jubiliejui broliai, kurie ne tik vadovauja, bet ir yra pagrindiniai naujų mašinų išradėjai, pasistengė sukonstruoti daugiau naujų ūkiams reikalingų mašinų. Kai kurias iš jų įmonė pristatys tik šį rudenį „Agritechnica“ parodoje Hanoveryje. Dalis naujovių pademonstruota jubiliejaus sukakčiai paminėti surengtoje šventėje. F. Horšas, pabrėžia, kad kurdami mašinas, jie vadovaujasi ne tik savo, bet ir kitų ūkininkų patirtimi. Jo teigimu, kai kurie agregatai buvo sukurti, tik pasitelkus savo intuiciją. Kūrybos duete svarbūs abu Horšai – Michaelis niekada nepritrūksta idėjų, o Filipas jas įgyvendina.

Sėjos technika ir dideliems, ir mažiems ūkiams

Tarp šiųmečių naujovių – ypač didelio darbinio pločio (12 m) sėjamoji Pronto 12 DC. Iki šiol didžiausias Pronto sėjos mašinų darbinis plotis siekė 9 m. Ypač našios sėjamosios bunkerio talpa 17 tūkst. l, pusė jo tūrio skirta trąšoms, kita pusė – sėkloms. Nauja sėjamoji jau parduodama Rusijos, Ukrainos, Kazachstano ir JAV rinkose. Europos žemdirbiams ji dar nesiūloma, nes transportavimo padėtyje sėjamosios aukštis ir plotis viršija 5 m. Europoje transportuojami padargai turi būti ne didesnio kaip 3 m pločio. Pronto 12 DC sėjamoji turi būti agreguojama su 500–650 AG traktoriumi. Dar šiemet planuojama pagaminti šio modelio sėjos mašiną, kurios transportavimo plotis nepažeistų ES galiojančių reikalavimų.

Nedideliems ūkiams kompanija sukonstravo ir išbando nedidelę 3 m pločio pneumatinę sėjamąją Express 3 HD su 1,5 tūkst. l talpos bunkeriu. Tai paprasta be trąšų įterpimo įtaisų mašina, kurioje sumontuotos pasyvios darbinės dalys ir tokie pat kaip Pronto sėjamosiose 46 cm diametro diskai.

Kitokios konstrukcijos nauja 6 m darbinio pločio, 2,6 tūkst. l bunkerio talpos sėjamoji Pronto 6 KR – sėklos įterpimo įtaisai tokie patys kaip ir Pronto sėjamųjų, tačiau mašina nuo pastarųjų skiriasi priešsėjinio žemės dirbimo įranga. Pronto 6 KR įrengtas rotorinis kultivatorius. Ji labiau pritaikyta sėti kalnuotose vietovėse, sunkiose dirvose, kur sėjos darbai atliekami mažesniais greičiais (8–10 km/val.).

Skutiklių modeliai ir konstrukcija

Horšai patobulino ir neariamosios žemdirbystės techniką. Pristatytas diskinis skutiklis Joker nuo šiol gali būti ir didesnio (8 ir 12 m) darbinio pločio. Iki 20 km/val. greičiu galintis dirbti agregatas įdirba žemę 12 cm gyliu. Skutiklis gaminamas pasirinktinai su 4 tipų tankinimo volais (FarmFlex, DoubleDisc, RollFlex arba padangų volais). Gaminti diskinius skutiklius nuspręsta dėl to, kad iki šio labai svyravusi jų paklausa nusistovėjo.

Kad būtų patenkinti stambių ūkių poreikiai, skutiklių Tiger LT darbinis plotis padidintas iki 10 m. Pasak kompanijos „HORSCH Maschinen GmbH“ atstovo Lietuvoje Nerijaus Žukausko, universalus skutiklis Tiger LT labiau skirtas vidutinio sunkumo ir lengvoms dirvoms, nes jame įrengtos tik 3 eilės noragų. „Agregatas gali dirbti iki 35 cm gyliu“, – skutiklio galimybes pristato N. Žukauskas. Sunkioms dirvoms pritaikytas Tiger AS modelis. Visi Tiger skutikliai yra masyvesnio negu Terrano rėmo, juose sumontuota stipresnė apsaugos nuo akmenų sistema. Skiriasi ir atstumas tarp noragų. Pasak specialisto, skutiklio pasirinkimą lemia daug veiksnių, pirmiausia, traktoriaus galingumas. „Svarbi ir mechaninė dirvos sudėtis, ir sėjomaina“, – priduria N. Žukauskas.

F. Horšo teigimu, naujai technikai kurti skiriama apie 4 proc. kompanijos biudžeto. „Tačiau mašinų projektų neribojame jokiais finansiniais rėmais ir kuriame tai, ko reikia rinkai ir ūkininkams“, – pabrėžia vienas iš kompanijos vadovų. Pasikeitus rinkos sąlygoms, broliai planuoja daugiau dėmesio skirti jau pagamintoms mašinoms tobulinti. Ketinama atgaivinti grūdų perkrovimo priekabų, savaeigių purkštuvų gamybą. Daug dirbama prie tiesioginės sėjos sėjamosios ir kitų mašinų projektų.

Lietuvoje kompanijai „HORSCH Maschinen GmbH“ atstovauja dvi bendrovės – „Lytagra“ ir „Audrokesta“. Pastaroji įmonė oficialias atstovavimo teises gavo prieš metus.

***

Daugiausia (70 proc.) Horsch technikos pagaminama Roneburge (Ronneburg) 2007 m. pastatytoje gamykloje. ­Pernai su Horšus garsinančia pavarde surinkta 4 tūkst. sėjamųjų, skutiklių ir kitų agregatų. Gamybos struktūroje didžiausią dalį užima sėjamosios (40 proc.). Pajamos už žemės dirbimo padar­gus sudaro 34 proc. visų pajamų. Įmonėje dirba beveik 400 žmonių, iš jų 30 įdarbinta laikinai.

***

KOMENTARAS

Audrius MOCKAITIS, Audrokesta“ direktorius

Oficialiai kompanijai atstovaujame vienerius metus, tačiau Horsch technika prekiaujame jau ketvirti metai. Įmonėje sukurta gera serviso sistema, turime atsarginių detalių bazę, todėl parduodame visų tipų ir modelių Horsch mašinas. Šiemet, patvirtinus supaprastintą ES paramos teikimo tvarką, labai išaugo universalių skutiklių paklausa. Iš sėjos technikos populiariausios Pronto sėjamosios. Priklausomai nuo mašinų komplektacijos, užsakymą įvykdome per 3–4 savaites.

Visi gamintojai tobulina techniką, tačiau ne visi patys ja ir dirba. Kompaniją valdo žmonės, kurie patys dirba žemę, todėl jie geriausiai žino, kokios technikos ūkininkams reikia. Horšai ir toliau ieško būdų, kaip sumažinti žemės ūkio gamybos sąnaudas, todėl ir konstruoja išteklius (degalus, laiką, trąšas ir kt.) taupančias mašinas. Tai svarbiausi Horsch technikos privalumai.