23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/06
Augalų apsauga ekologiniame sode
  • Dr. Alma VALIUŠKAITĖ,LSDI
  • Mano ūkis

Augalų apsauga nuo ligų ir kenkėjų ekologinėje gamyboje yra sudėtingiausia technologinė grandis, nes sintetiniai pesticidai negali būti naudojami. Svarbiausios tampa agrotechninės, fizinės ir mechaninės apsaugos priemonės.

Augalų apsaugos reikalavimai pateikiami viešosios įstaigos „Ekoagros“ leidžiamame leidinyje „Reikalavimai ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamybai ir tvarkymui“. Remiantis šiais reikalavimais bei Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute (LSDI) atliktų biologinės kilmės apsaugos produktų efektyvumo tyrimais, sudarytos sėklavaisių ir uogakrūmių apsaugos nuo ligų ir kenkėjų sistemos ekologiniuose ūkiuose. Be to, LSDI šiuo metu ES ir nacionalinėmis lėšomis vykdomas projektas „Technologinės inovacijos ekologiniame sode“, kurio metu siekiama sukurti modernią, moksliškai ir praktiškai pagrįstą obelų apsaugos sistemą šiuolaikinių ekologinių sodo augalų auginimo technologijoje.

Aktualūs bendrieji principai, ant kurių klojamas ekologinio ūkininkavimo pagrindas, yra tokie:

  • parinkti tinkamas augalų rūšis ir veisles;
  • taikyti reikiamą sėjomainą ir agrotechnikos priemones;
  • kultivuoti mechaniškai;
  • saugoti natūralius kenkėjų priešus;
  • naudoti pesticidinius augalus, jų ekstraktus ir nuovirus;
  • mechaniškai ar termiškai naikinti piktžoles.

Dauguma kitų priemonių, pateiktų šiame priede, nėra oficialiai įteisintos, todėl jų panaudojimas turi būti suderintas su sertifikavimo įstaiga.

Agrotechninis augalų apsaugos metodas turėtų užtikrinti palankias sąlygas augalams augti ir tokiu būdu padidinti augalų atsparumą ligoms (sustiprinti imunitetą), taip pat sudaryti nepalankias sąlygas žalingiems organizmams rastis. Šis metodas apima:

  • atsparių kenkėjams bei ligoms veislių pasirinkimą;
  • sodinamosios medžiagos kokybę, sodinimą tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje;
  • sėjomainos laikymąsi;
  • optimalų augalų skaičių ploto vienete;
  • kruopščią augalų priežiūrą vegetacijos metu;
  • tręšimą, piktžolių naikinimą.

Mechaninis metodas: šalinami nesveiki augalai ar jų dalys; surenkami krituoliai, rudenį naikinami lapai, surenkami ir naikinami kenkėjai, jų lervos, gūžtos ir pan.

Fizinis metodas: karšto vandens, garų, šviesos ir panašių priemonių naudojimas žaladariams ir piktžolėms naikinti.

Cheminis metodas: tam tikrų medžiagų naudojimas žaladariams ir piktžolėms naikinti.

Biologinis metodas: žaladariams naikinti naudojami natūralūs jų priešai – parazitai, entomofagai (grobuonys), vabzdžių ligų sukėlėjai, pesticidinių savybių turintys augalai.

Azadirachtinas – šiuo preparatu nupurkštais augalais, pasimaitinę kenkėjai nebegali nusinerti; patys kenkėjai, jų lervos ar vikšrai praranda aktyvumą, nustoja maitintis. Daugumai naudingų vabzdžių yra nekenksmingas, bitėms preparatas mažai kenksmingas arba nekenksmingas.

Želatina** – tai bekvapė, bespalvė koloidinė medžiaga, pagaminta iš kaulų ir odos. 1,5 proc. želatinos tirpalas stabdo paprastųjų voratinklinių erkių (Tetranychus urticae), šiltnaminių balta­sparnių (Trialeurodes vaporariorum), persikinių amarų (Myzus persicae) dauginimąsi. Tačiau želatinos tirpalas veikia silpniau negu kalio muilo tirpalas.

Augaliniai aliejai (mėtų, pušų, kmynų, rapsų)**. Aliejiniai aromatiniai augalai pasižymi atbaidančiomis, insekticidinėmis, fungicidinėmis, dygimą stabdančiomis savybėmis, kurios sėkmingai naudojamos augalų apsaugai nuo žaladarių. Aliejai, kaip insekticidai, veikia per kenkėjų kvėpavimo organus, stabdo amarų, erkių plitimą.

Kasija** – tai produktas, ekstrahuotas iš karčiojo musmedžio Quassia amara. Tai simarubinių šeimos dekoratyvinis, prieskoninis, vaistinis augalas, paplitęs Pietų Amerikoje. Iš jo gaminami maisto priedai (kvėpikliai). Ekologinėje gamyboje naudojamas kaip kontaktinio ir sisteminio veikimo insekticidas bei repelentas.

Lecitinas** išgaunamas iš sojos, rapsų, žemės riešutų, saulėgrąžų. Kaip fungicidas stabdo netikrųjų miltligių plitimą ant sodo, daržo ir šiltnamio augalų.

Kalcinuota soda stabdo miltligių plitimą ant vaiskrūmių, vynuogių ir dekoratyvinių augalų.

Siera apsaugo nuo miltligių, vaisių puvinių ir erkių. Jos negalima naudoti, kai oro temperatūra didesnė kaip 27o C, kai skaisčiai šviečia saulė ar yra šalnų tikimybė.

Insekticidinės mineralinės ir organinės alyvos** turi būti gerai išvalytos ir aukštos kokybės. Alyvomis purškiami medžiai ir krūmai nuo įvairių žievės kenkėjų ir iš dalies po ja žiemojančių kenkėjų. Alyva aplimpa kenkėjus ir jie žūsta. Purškiama prieš pumpurams pradėjus brinkti, negalima purkšti ant sulapojusių ar žydinčių augalų, nes tai juos pražudys. Ši alyva yra maišoma su vandeniu gamintojo nurodytu santykiu ir purškiama bet kokiais sodo purkštuvais, kartkartėmis juose skystį suplakant. Purkšti reikėtų saulėtą dieną, kai temperatūra esti apie 10o C ir bent 3–4 ateinančias dienas nenumatomos šalnos. Norint išsaugoti po vaismedžiais ir krūmais auginamą augaliją, prieš purškimą kruopščiai ją uždenkite. Insekticidas, fungicidas (tik vaismedžiams, vynuogėms) naudojamas tik sertifikavimo įstaigai leidus.

Kalio permanganatas – fungicidas ir baktericidas, dažniausiai naudojamas kaip dezinfekuojanti priemonė, sėkloms, svogūnėliams, gumbasvogūniams, šak­niastiebiams beicuoti nuo pašaknio ligų. Saugoti vandens organizmus.

Skystas kalio muilas „Žaliasis“ skirtas naudoti kaip insekticidas obelims, kriaušėms, slyvoms, vyšnioms, uogakrūmiams, vynuogėms ir agurkams, pomidorams šiltnamiuose apsaugoti nuo kenkėjų. Sodo ir daržo augalus saugo nuo čiulpiančiųjų kenkėjų (amarų, skydamarių, blakučių, erkių) bei ligų sukėlėjų (dėmėtligių, miltligių, agrastų valkties, rūdžių).

„Bioshower“ („biologinis dušas“) – tai natūralus produktas (100 proc. suyrantis muilas), pagamintas iš greitai yrančių riebiųjų rūgščių. Skirtas amarams, balta­sparniams, tripsams, cikadoms naikinti. Naudojamas atskiestas iki 1–2 proc. koncentracijos (skiedžiama kuo minkštesniu vandeniu). Entomofagus galima paleisti po 24 val. „Bioshower“ yra kontaktinio veikimo produktas. Riebiosios rūgštys užklijuoja kenkėjų poras ir jie išdžiūsta. Preparatu galima augalus plauti nuo susidariusių apnašų – amarų lipčiaus ir pan.

„Scaniavital silica“ – biologinis preparatas, greitai džiūstanti pasta, kurios pagrindą sudaro smulkios molio dalelės ir į kurio sudėtį įeina silicis (Si), kalis (K), kalcis (Ca) ir tirštikis, gali sumažinti vaismedžių žievės nekrozių plitimą. Šia pasta augalai šiltnamiuose veiksmingai gydomi nuo kekerinio puvinio pažeidimų. Pasta tolygiai užtepama ant šakų ar kamienų žaizdų ir dar kelis centimetrus aplink žaizdą.

„Bioforce“ – ekstraktas iš jūros dumb­lių Ascophyllum nodosum, naudojamas kaip skystosios augalinės trąšos ir augimo stimuliatorius.

*šie produktai nėra įtraukti į 1 priedą „Augalų apsaugos priemonės, leidžiamos naudoti ekologinės gamybos ūkyje“

** – šie preparatai neįvežami į Lietuvą, ekologinėje gamyboje naudojami kitose Europos Sąjungos šalyse. Kai kurių medžiagų ar preparatų Lietuvoje nėra arba jie labai retai naudojami, pvz., parafininė ar mineralinė alyva, diatominė žemė, kalcio polisulfidas ir kiti.