23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/05
Tausojamoji pienininkystė – nauja galimybė taupyti
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Tausoti aplinką, mažinti išlaidas, didinti ūkio pelningumą, nepakenkiant gyvulio sveikatai, – tokį tikslą iškėlė Švedijos kompanija „DeLaval“, pradėjusi įgyvendinti tausojamosios pienininkystės projektą. Įrengę sąnaudas mažinančias sistemas, pavyzdžiui, įrengimus, kurie pieno šilumą naudoja vandeniui šildyti, ūkininkai gali sutaupyti iki 40 proc. energijos.

„DeLaval“ projektas apima keturias pagrindines sritis: • aplinkosaugos; • gyvulių gerovės; • ūkio pelningumo; • socialinės atsakomybės. Pasak Švedijos kompanijai atstovaujančios Lietuvos bendrovės „DeLaval“ direktoriaus Gyčio Kauzono, tausojamąjį ūkininkavimą reikėtų vertinti iš dviejų pusių. „Sumažėjusios pieno supirkimo kainos verčia ieškoti būdų sąnaudoms mažinti, tačiau projektas skirtas ne tik tam, bet ir aplinkos užterštumo problemoms spręsti“, – projekto esmę nurodo G.  Kauzonas. Švedijos kompanijos siūlomos naujovės ir darnaus ūkininkavimo technologijos apjungiamos į vieną visumą, nors gali būti įdiegtos ir atskirai.

Taupymo priemonės

Pasak G. Kauzono, pieno ūkyje yra daug galimybių taupyti. Įrengus DeLaval plokštelinį pieno aušintuvą, energijos sąnaudas vandeniui pašildyti galima sumažinti 40 proc. Energiją taupo ir melžimo robotai. Pieno gamybos savikaina sumažėtų, jei karvės būtų šeriamos automatinėse šėrimo stotelėse, kuriose kiekvienam gyvuliui atseikėjama tiek, kiek jam priklauso. Taikant tokį šėrimo būdą ne tik didėja karvių produktyvumas, bet ir patiriama mažiau pašaro nuostolių.

Padidinti pieno produkciją, labai nepadidinus išlaidų, galima pagerinus konservuotų žolinių pašarų kokybę ir maistingumą. „Tam kompanija „DeLaval“ siūlo biologinį pieno rūgščių bakterijų pagrindu pagamintą pašarų priedą Feedtech, kuris didina konservuoto pašaro energiją, gerina jo ėdamumą. Priedą galima naudoti ekologinės gamybos ūkiuose. Jis nesukelia įrengimų korozijos ir apsaugo pagamintą pašarą nuo pelėsių“, – pasakoja „DeLaval“ pardavimų vadovas ūkio prekėms Genadijus Vorobjovas.

Energijos vandeniui pašildyti reikėtų mažiau, jei pieno linijos būtų plaunamos specialiu plovikliu Fresh 25. Pasak G. Vorob­jovo, šarminis ploviklis Fresh 25 melžimo įrangą gerai plauna 25–40 oC temperatūros vandeniu, o įprastiems plovikliams vandenį reikia šildyti iki 80 oC.

Pieno energijos klodai

Apskaičiuota, kad vandeniui pašildyti reikia 25 proc. visos fermoje sunaudojamos energijos. Todėl ją taupyti, ypač sunkmečiu, aktualu visiems. Investicijos į plokštelinį pieno aušintuvą, kuris dalį pieno šilumos panaudoja vandeniui pašildyti, palyginti nedidelės. „Investicijos atsiperka per metus. Tokios sistemos jau diegiamos ir Lietuvoje“, – tikina G. Kauzonas.

Ūkyje, kuriame laikoma 200 karvių, per dieną reikia apie 150 l karšto (80–85 oC) ir 500 l šilto (15–35 oC) vandens. Be šilumos rekuperavimo (grąžinimo) sistemos tokiam kiekiui vandens pašildyti per metus reikia 13 200 kWh elektros energijos. Įrengus plokštelinį aušintuvą, energijos poreikis sumažėja iki 2 000 kWh. Taigi sutaupoma 11 200 kWh elektros, t. y. daugiau kaip 4 tūkst. litų.

Apskaičiuota, kad ūkyje per dieną gaminant 1 000 kg pieno, per metus (365 t) jame sukaupta energija atitinka 13 100 kWh elektros energijos, 1 900 l naftos, 1 650 m3 natūralių ir 950 kg propano dujų.

Plokštelinio aušintuvo veikimo principas labai paprastas. Pasak „DeLaval“ kapitalinės įrangos pardavimų vadovo Albino Šulinsko, tokių įrengimų gaminta ir anksčiau, tačiau šiuolaikiniai aušintuvai yra geresnės konstrukcijos ir efektyvesni. „Ką tik pamelžto pieno temperatūra siekia 38 oC. Ją reikia sumažinti iki 4 oC. Prieš patekdamas į šaldytuvą pienas teka į plokštelinį aušintuvą, kuriame dalis jo šilumos „atiduodama“ vandeniui. Pieno temperatūra sumažėja iki 20 oC, o vandens pakyla nuo 6 iki 20 oC“, – aiškina A. Šulinskas. Tokiu būdu sunaudojama mažiau energijos ir pienui aušinti, ir vandeniui pašildyti. Įdiegus vadinamąją šilumos rekuperavimo sistemą, gerėja ir pieno kokybė, nes jis greičiau atvėsinamas iki 4 oC, todėl sąlygos bakterijoms daugintis tampa nepalankios.

Kitas energijos taupymo įrenginys – DeLaval plokštelinis šilumokaitis, kuris skirtas aukštą freono temperatūrą panaudoti pirminiam fermos technologinio vandens pašildymui iki 53 oC. Pasak A. Šulinsko, aušinant pieną ir paimant iš pieno šilumą, padidėja freono temperatūra. Įprastinėje pieno aušintuvo sistemoje freonas iš kompresoriaus iš karto patenka į kondensatorių, kuris aušindamas freoną visą šilumą nenaudingai išskiria į aplinką. Kartais vasarą, kai pieno bloke temperatūra pakyla iki 30–35 oC, freonas nespėja atvėsti iki reikiamos temperatūros, pienas ilgiau aušinamas, prastėja jo kokybė.

Pasak G. Kauzono, tausojamosios pienininkystės projektas nėra apibrėžtas jokiais terminais. „Tai iniciatyva, turinti pradžią ir tęstinumą. Tausojamasis ūkininkavimas – ne vien tik išteklius taupančių ir aplinkos taršą mažinančių technologijų diegimas. Pirmiausia būtina keisti mąstymą ir požiūrį į mus supančią aplinką“, – pabrėžia įmonės direktorius. Jo teigimu, tausojamojo ūkininkavimo sąvoką ir principus atitinka 10 DeLaval produktų ir įrengimų.