23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/05
„Lietuva – milžiniškos žemės ūkio pažangos pavyzdys“
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Bendrovės „DOJUS agro“ prekybos ir aptarnavimo centre apsilankę kompanijos „John Deere“ vadovai Lietuvą įvardijo kaip vieną iš didžiausią pažangą padariusių šalių, o žemės ūkį – kaip vieną iš perspektyviausių verslų sunkmečiu.

Žemės ūkio, statybų, miškų, vejų priežiūros ir kitą techniką gaminančios įmonės generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Robertas V. Leinas (Robert W. Lane) padėkojo Lietuvos žemdirbiams už sėkmingą bendradarbiavimą ir pasitikėjimą John Deere technika. Be kompanijos vadovo susitikime su „DOJUS agro“ darbuotojais ir ūkininkais dalyvavo įmonės Žemės ūkio padalinio prezidentas ­Markvartas fon Pentcas (Markwart von Pentz), to paties padalinio viceprezidentas pardavimams ir marketingui Štefanas fon Štegmanas (Stefan von Stegmann) ir kiti.

M. fon Pentco pastebėjimu, per 11 bendradarbiavimo su „DOJUS agro“ metų Lietuva pasikeitė neatpažįstamai. „Pažanga milžiniška. Norėjome tai parodyti ir kompanijos generaliniam direktoriui“, – motyvus atvykti į Lietuvą nurodė kompanijos ž. ū. padalinio prezidentas. Užsienio kompanijos vadovai susitiko ir su žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi, šalies bankų atstovais, JAV ambasadoriumi Lietuvoje.

Svečiai pripažino, kad per pasaulį vilnijanti krizė palietė visus sektorius, ne išimtis ir žemės ūkis, tačiau pastarojo sektoriaus nuosmukis turėtų būti pats mažiausias, nes maisto visada reikėjo ir reikės. Be to, naftos atsargos senka, todėl didėja energetinių augalų poreikis, kaip niekada sumažėjusios ir grūdų atsargos.

„Praėjusieji metai visiems technikos gamintojams buvo rekordiniai. Šiemet pardavimai neabejotinai sumažės, juk investicijos į techniką, ypač savaeigę, labai didelės. Tuo tarpu bankų finansavimo galimybės ribotos“, – prognozėmis dalijosi ž. ū. padalinio viceprezidentas Š. fon Štegmanas.

Jis pabrėžė, kad, nepaisant pernai labai išaugusių technikos gamybos apimčių, John Deere mašinų kokybė nenukentėjo. Remiantis kompanijos statistiniais duomenimis, gedimų skaičius nepadidėjo.

Vienos iš didžiausių žemės ūkio technikos kompanijos vadovai įsitikinę, kad žemės ūkio ateitis priklauso sąnaudas taupančioms sistemoms ir mašinoms. „Mūsų tikslas parduoti ne atskirą mašiną, o visą sistemą, t. y. pasiūlyti ūkininkui sprendimų visumą, kuri sumažintų išlaidas ir padidintų ūkio efektyvumą“, – akcentavo M. fon Pentcas.

Lietuvos bendrovė „DOJUS agro“ kompanijai „John Deere“ atstovauja nuo 1997 m. Įmonei patikėta atstovavimo teisė Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje. Per 11 veiklos metų „DOJUS agro“ iš viso pardavė 2 500 mašinų su geltonojo elnio ženklu. Iš jų – net 1 700 įsigijo Lietuvos žemdirbiai.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko, pernai bendrovė pasiekė rekordinę 272 mln. Lt apyvartą. Palyginti su 2007 m., pardavimai Lietuvoje išaugo 60 proc. „Krizė koreguoja visų įmonių planus. Mes taip pat nesitikime, kad šie metai bus tokie pat geri, todėl dar praėjusių metų pabaigoje ėmėmės nekasdieniškų veiksmų, bandydami ieškoti kompromisų, kurie būtų priimtini ir mašinų pirkėjui, ir pardavėjui“, – sakė A. Kavaliauskas.

„DOJUS agro“ organizuoja atsarginių dalių įsigijimo mažesnėmis kainomis akcijas. Planuojama ir kai kuriuos mašinų modelius parduoti specialiomis kainomis. Ketinama peržiūrėti ir ūkininkų finansavimo sąlygas.

Pasak Prano Dailidės, bendrovės valdybos pirmininko ir savininko, išperkamosios nuomos būdu perkamos technikos paskolų palūkanos jau mažinamos. „Maksimali perkamos technikos vertė iki 500 tūkst. Lt. Ūkininkai galėtų įsigyti pigesnę techniką ir pagal supaprastintą struktūrinių fondų paramos (150 tūkst. Lt) teikimo tvarką“, – ragino P. Dailidė.

Bendrovė planuoja mašinas perkantiems ūkininkams pasiūlyti naują technikos garantijų ir priežiūros paslaugų paketą. „Ilgesnė garantija naujai technikai bus suteikiama, jei bus pasirašoma serviso sutartis“, – informavo A. Kavaliauskas.