23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/04
Mokesčių pasikeitimai 2009 metais
  • Rita VELIULIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Pakeitus Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įstatymą, nustatytos PSD įmokų lubos žemės ūkio veiklą vykdantiems gyventojams, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra didesnis kaip 14 EDV. Jų metinė PSD įmoka nuo šios veiklos pajamų skaičiuojama nuo sumos, ne didesnės kaip 12 Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma (šiais metais – 1 488 Lt).

Nustatytos PSD įmokų lubos registruotą individualią veiklą vykdantiems gyventojams – jų metinė PSD įmoka nuo individualios veiklos pajamų skaičiuojama nuo sumos, ne didesnės kaip 48 Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių sumos.

PSD įmokomis nebus apmokestinamos nuolatinių Lietuvos gyventojų gautos išmokos, išmokamos pasibaigus ar nutraukus gyvybės draudimo arba pensijų kaupimo sutartį.

Gyventojai, gaunantys kitas gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinamas pajamas, pavyzdžiui, turto pardavimo pajamas, nuo kurių sumoka PSD įmoką, bus laikomi apdraustais tą mėnesį, kurį ši įmoka buvo faktiškai sumokėta.

Pakeistame Valstybinio socialinio draudimo įstatyme (VSD) numatyta, kad ūkininkų ir jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) yra didesnis kaip 14 EDV, pajamų metinė suma, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, yra laikoma suma, kurią sudaro skirtumas tarp VMI deklaruotų kiekvieno asmens žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų ir apskaičiuotos mokestinių metų žemės ūkio veiklos pajamų mokesčio sumos, tačiau ne mažesnė kaip 12 minimaliųjų mėnesinių algų ir ne didesnė kaip 12 Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma.

Ūkininkų, jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis už mokestinį laikotarpį yra didesnis kaip 14 EDV, mėnesio socialinio draudimo įmokos privalomai bus sumokamos nuo pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės kaip minimalios mėnesinės algos. Įmokos mokamos kartą per ketvirtį, ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 15 dienos.

Ūkininkų ir jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį yra lygus 14 EDV arba mažesnis, pajamų metine suma laikoma 12 minimaliųjų mėnesinių algų suma.

Ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos dydis nesiekia 14 EDV, galės patys apsispręsti, ar mokėti įmokas avansu. Tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra mažesnis arba lygus 14 EDV, socialinio draudimo įmokos galės nemokėti, jeigu jie bus socialinio draudimo senatvės ar invalidumo, ar pašalpos pensijų gavėjai.

Pakeitus Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą, nustatyti mėnesio individualūs NPD. Asmenims, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumo lygis, ar senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis, ar asmenims, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, NPD sudaro 800 Lt. Asmenims, kuriems nustatytas 30–55 proc. darbingumas, ar senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems nustatytas vidutinių ar nedidelių specialiųjų poreikių lygis, ar asmenims, kuriems nustatytas vidutinis ar lengvas neįgalumo lygis, – 600 Lt. Numatyta galimybė gyventojo prašymu įstaigoje taikyti mažesnį (ne visą) mėnesio NPD, negu apskaičiuotą pagal mėnesio NPD formulę. Apskaičiuojant gyventojui taikytiną visą metinį NPD, į metines jo pajamas, lemiančias šį dydį, bus įskaitytos tik apmokestinamosios pajamos.