23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/04
Iššūkiai Ukrainos mėsos sektoriui
  • Jolanta DROŽDZ, LAEI
  • Mano ūkis

Beveik prieš metus Ukraina tapo 152-ąja Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare. Derybos truko 15 metų. Ukrainos žemdirbiai pagrįstai baiminosi, kad ši narystė atvers sienas pigiai įvežtinei produkcijai – šalies gyvulininkystei iškilo grėsmė. O štai augalininkystės sektoriui atsivėrė naujos perspektyvos.

Susidarė palankios sąlygos augalinės kilmės produktų, daugiausia grūdų, eksportui, kuris 2008 m., palyginti su 2007-aisiais, išaugo net 67 proc. (negalutiniais duomenimis). Kitų produktų eksportas augo daug lėčiau – maždaug 6–9 procentus.

Nepaisant teigiamo užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais balanso, šalies ūkininkai susidūrė su išaugusia konkurencija – padidėjo visų grupių produktų importas.

Žemės ūkio ir maisto produktų importo augimas 2008 m., palyginti su 2007-aisiais, gali siekti net 55 proc. Labiausiai augo mėsos importas – net 54 proc. Tai rimtas iššūkis Ukrainos gyvulininkystės sektoriui, kuris, nepaisant jam skiriamos paramos, nepajėgia užtikrinti stabilaus produkcijos gamybos lygio. Gyvūninės kilmės produktų gamybos apimtys Ukrainoje 2008 metais sumažėjo 1 proc., o pieno gamyba – 4 proc., kai tuo tarpu 2006–2007 m. buvo 8,5 proc. augimas.

Šalies importo struktūroje dominuoja paruošti maisto produktai (1 mlrd. 675 mln. JAV dolerių), mėsa ir subproduktai (452 mln. JAV dolerių) bei riebalai ir aliejai (427 mln. JAV dolerių). Nerimauti yra dėl ko, nes 2008 m. planuota įsivežti tik apie 250 tūkst. t mėsos, o vien per 10 mėn. į šalį jos buvo įvežta daugiau kaip 400 tūkst. tonų.

Ukrainos mėsos sektoriui iškilo grėsmė. Užsidarė ne viena mėsos perdirbimo įmonė, sumažėjo skerdyklų. Šalį užplūdo pigi įvežtinė mėsos produkcija, ypatingai padidėjo kiaulienos srautai iš Lenkijos. Ukrainos ūkiai negali atlaikyti užsienio konkurencijos, todėl mažėja laikomų gyvulių. Labiausiai mažėjo galvijų, o iš jų – karvių. Nuo 2003 metų šalyje kiaulių sumažėjo beveik penktadaliu, laikomų gyvulių – 40 proc. Paaugėjo tik paukščių (apie 15 proc.), kadangi paukštininkystė išlieka pelninga.

Ukrainos žemės ir maisto sektoriui bei kaimo plėtrai 2008–2015 metais planuojama išleisti 23,9 mlrd. JAV dolerių. Daugiausia paramos lėšų numatoma skirti rinkos plėtrai bei kainų rėmimui, iš jų 38 proc. gyvulininkystei.

Per 2008 metus buvo planuojama galvijų bandą padidinti 14 proc., iš jų melžiamų karvių – 23, kiaulių – 5 proc. Tačiau šie tikslai lieka neįgyvendinti: per 2008 metų dešimt mėnesių galvijų banda padidėjo tik 5,6 proc., o karvių sumažėjo 1,5 proc., kiaulių sumažėjo 1,1 proc. Daugėjo tik avių, ožkų (14,8 proc.) ir paukščių (22 proc.). Auginti gyvulius Ukrainoje tapo nuostolinga. Galvijų auginimo nuostolingumas sudaro 41 proc., kiaulių – 27,6 procento.

Mažėjant melžiamų karvių bandai, pieno gamyba šalyje 2007 m. sumažėjo 7,7 proc. Iš 3 mln. šalyje laikomų karvių trys ketvirtadaliai yra smulkiuose namų ūkiuose, kuriuose sudėtinga pagaminti geros kokybės pieną, o tai sudaro rimtų problemų eksportuojant pieno produktus. Juos tenka parduoti labai pigiai.

Ukrainos žemės ūkis turi didelį neišnaudotą augalininkystės plėtros potencialą. Šalies žemdirbiai gali išauginti konkurencingą augalininkystės produkciją ir pateikti gyvuliams pigesnių pašarų, tačiau gyvulininkystės sektoriaus perspektyvos ne tokios optimistinės. Jautienos gamyba Ukrainoje palyginti menkai išplėtota. Specializuotų penimų galvijų ūkių labai mažai.

Stambesni ūkiai daugiau linkę specializuotis augalininkystės srityje. Šiuos pokyčius paskatino ir Rusijos apribojimai pieno ir mėsos produktų importui. Daugelis Ukrainos stambių ūkių visiškai atsisakė gyvulininkystės.

Šalies valdžia, atsižvelgdama į mėsos ir subproduktų importo rezultatus, nutarė riboti kiaulienos ir paukštienos importą į Ukrainą, prisidengdama pasauline krize. Tačiau šis sprendimas trumpalaikis. Sektoriui reikalingos didžiulės investicijos ūkiams modernizuoti, infrastruktūrai gerinti, naujoms technologijoms, inovacijoms diegti.