23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/03
Papildytas Nacionalinis augalų veislių sąrašas
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Šiais metais į kasmet tikslinamą Nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašyta 71 geriausiai augalų veislių tyrimuose užsirekomendavusi veislė, iš kurių 26 sukūrė Lietuvos selekcininkai. Iš šio sąrašo išbraukta daugiau kaip 50 pasenusių veislių.

Pasiūlymus atlikti tyrimus dėl veislių įtraukimo į Nacionalinį augalų veislių sąrašą teikia Lietuvos žemdirbystės, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutų, Lietuvos žemės ūkio universiteto selekcininkai, taip pat užsienio valstybių augalų veislių selekcijos ir sėklininkystės firmos: „Danisco Seed A/S, Sejet Planteforaedling“ (Danija), „Limagrain Nederland B. V.“ (Nyderlandai), „Danko H. R. ir H. R. Strzelce“ (Lenkija), KWS SAAT AG, „Raps GbR“, „Norddeutsche Pflanzenzucht Hans–Georg Lembke“ (Vokietija), „Svalöf Weibull AB“ (Švedija), „Ragt 2n“ (Prancūzija) ir kitos. „Džiugina tai, kad pastaraisiais metais užsienio valstybių augalų veislių selekcijos ir sėklininkystės firmos Lietuvos valstybiniam augalų veislių tyrimo centrui tyrimams atlikti pateikia tik naujai sukurtas veisles“, – pažymi Valstybinės augalų veislių vertinimo komisijos pirmininkas, Lietuvos valstybinio augalų veislių tyrimo centro direktorius Stanislovas Polikaitis.

Analogiški Nacionaliniai augalų veislių sąrašai sudaromi visose ES valstybėse. Praėjusiais metais mūsų šalies Nacionaliniame augalų veislių sąraše iš viso buvo 732 veislės, iš jų – 136 (18,6 proc.) sukurtos Lietuvos ir 596 – užsienio valstybių selekcininkų.

2006–2008 m. augalų veislių tyrimo stotyse, esančiose skirtingose Lietuvos agroklimato zonose ir pozoniuose, buvo atliekami 48 augalų rūšių daugiau kaip 450 žemės ūkio lauko, daržo ir sodo augalų veislių tyrimai.

Javai

Nacionalinį augalų veislių 2009 m. sąrašą papildys 15 naujų javų veislių, iš jų – 5 žieminių javų veislės. Žieminių kviečių ir rugių augintojus turėtų sudominti naujos Brilliant ir Skalmeje žieminių kviečių veislės ir Fugato hibridinės veislės rugiai. Vokietijos selekcininkų sukurti žieminiai kviečiai pasižymi ne tik geru ir pastoviu derlingumu, bet ir yra palyginti atsparūs išgulimui. Jų stiebai trumpi (80–85 cm) ir tvirti. Brilliant veislės žieminių kviečių išskirtinis teigiamas požymis – itin geros iš jų grūdų pagamintų miltų savybės.

Tyrimuose Fugato rugiai buvo labai atsparūs šalčiams ir subrandino gausų derlių. Kauno augalų veislių tyrimo stotyje įrengtuose bandymuose 2006 m. buvo gautas 9,45 t/ha šių rugių grūdų derlius. Žieminių javų veislių asortimentą taip pat papildys 2 naujos žieminių kvietrugių veislės Mungis ir SW Valentino, kurias sukūrė Vokietijos ir Švedijos selekcininkai. Šių derlingų kvietrugių grūduose sukaupiama ir daug krakmolo – grūdai ypač tinkami etanolio gamybai. Kauno augalų veislių tyrimo stotyje kviet­rugių veislių bandymuose 2006–2008 m. Mungis ir SW Valentino veislių kvietrugių gautas vidutinis 9,62–10,58 t/ha derlius.

Į Nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašytos 2 naujos vasarinių pašarinių miežių – Anakin (Danija) ir JB Flavour (Vokietija) – ir 3 naujos salyklinių miežių veislės. Geros kokybės salyklo gamybai ypač tinkami Afrodite (Danija) ir Calcule (Vokietija) veislių miežių grūdai. Subrendę šių veislių miežių grūdai atitinka visus svarbiausius salyklo gamybai naudojamų miežių grūdų reikalavimus – yra pakankamai stambūs, pasižymi mažu baltymingumu ir dideliu krak­molo kiekiu.

Rapsai

Sąrašas papildytas 3 naujomis žieminių ir 8 naujomis vasarinių rapsų veislėmis. Geru rapsų sėklų derliumi, taip pat dideliu jų aliejingumu pasižymi Vokietijos ir JAV selekcininkų sukurtos Excalibur ir Wanda žieminių rapsų hibridinės veislės. Iš naujų vasarinių rapsų veislių žemdirbiams pirmiausia rekomenduotinos Mosaik, Safari (Švedija), Jacomo, Jerome ir Jerry (Vokietija) vasarinių rapsų veislės.

Cukriniai runkeliai

Minėtas veislių sąrašas papildytas ir 8 naujomis derlingomis cukrinių runkelių veislėmis, kartu pasižyminčiomis ir nemažu – 18–19 proc., o palankiais metais ir dar didesniu šakniavaisiuose sukaupiamo cuk­raus kiekiu. Genetinį atsparumą karantininei ligai rizomanijai turi didžioji dalis naujai įrašytų veislių. Veislių tyrėjai kaip derlingas, cukringas ir atsparias išskyrė Diablo, Fiorenza KWS, Sewera KWS ir Toundra veisles.

Pašariniai augalai

Galvijininkystės krypties ūkiai galės pasirinkti 4 naujas kukurūzų veisles Aaspeed, Coxximo, Nuxxis ir Podium, pasižyminčias ne tik geru žaliosios masės derliumi, bet ir dideliu kiekiu (35–38 proc.) joje sukaupiamų sausųjų medžiagų.

Daugiamečių pašarinių žolių veislių asortimentą papildys 10 naujų veislių, net 8 iš jų yra sukurtos Lietuvos žemdirbystės institute. Tai apyninės liucernos Arka DS, baltųjų dobilų Dotnuviai, raudonųjų dobilų Radviliai, daugiamečių svidrių Raminta, tikrųjų eraičinų Mituva, pievinių miglių Danube ir kitos veislės.

Daržovės

Į Nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašytos 8 naujos daržovių veislės, iš jų 6 sukūrė Lietuvos selekcininkai. Tai pomidorai Laukiai BS, morkos Šatrija BS, agurkai Krukiai BS ir paprikos Alanta, baltieji gūžiniai kopūstai Bagočiai.

Lietuvos valstybinis augalų veislių tyrimo centras artimiausiu metu parengs patikslintą Nacionalinį augalų veislių 2009 m. sąrašą. Kaip ir kasmet, jis bus paskelbtas ,,Valstybės žiniose’’ ir išleistas atskiru leidiniu.