23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/02
Klausimai ir atsakymai dėl „Sodros“ įmokų
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorės Svetlanos Černuševič  atsakymai  į  portalo www.manoukis.lt  skaitytojų klausimus

Ar PSD yra tas pats, kas ir įmoka ligonių kasai, ar tai kita įmoka?

Nuo šių metų sausio 1 d. buvo nustatyta atskira privalomojo sveikatos draudimo įmoka, kuri pakeitė buvusius atskaitymus nuo gyventojų pajamų mokesčio. Suvienodintas privalomojo sveikatos draudimo įmokų dydžio apskaičiavimo mechanizmas iš esmės įvedant dvi bazes, nuo kurių skaičiuojamos šios įmokos, t. y. minimali mėnesinė alga ir veiklos pajamos.

Taip pat nustatyti nauji terminai, kuriems suėjus, draudžiamiesiems ar besidraudžiantiems asmenims įsigalioja privalomasis sveikatos draudimas. Ūkininkų mokamoms privalomojo sveikatos draudimo įmokoms taip pat nustatytas naujas privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo režimas.

Kokius mokesčius teks mokėti ūkininkui, jei jis jau pensininkas? Ką daryti ūkininkui, kuris neveda buhalterijos?

Tais atvejais, kai ūkininko žemės valdos, įregistruotos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre, o ūkio ekonominis dydis yra vertinamas pagal įgaliotos institucijos atliktus skaičiavimus, ūkyje tam tikra apskaita yra būtina.

Jeigu pagal ūkio ekonominio dydžio įvertinimą už praėjusius kalendorinius metus ūkininkui atsiranda prievolė mokėti valstybinio socialinio draudimo įmokas, tai jis privalės mokėti 28,5 proc. įmokas valstybinei socialinio draudimo pensijai ir motinystės, tėvystės bei motinystės (tėvystės) pašalpoms. Socialinio draudimo įmokas jis mokės nuo deklaruotos pajamų sumos, atėmus pajamų mokesčio sumą ir sąnaudas.

Kadangi ūkininkų socialiniam draudimui nustatytas dvejų metų pereinamasis laikotarpis, tai tokio dydžio įmokas jie mokės tik 2011 metais. 2009 metais ūkininkai ir jų partneriai privalo mokėti 8 proc. nuo kiekvieno jų Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruotų apmokestinamųjų pajamų, atėmus mokestinių metų pajamų mokesčio sumą, bet ne mažiau kaip nuo minimalios mėnesinės algos (800 Lt) ir ne daugiau kaip Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio (1 488 Lt) už kiekvieną mėnesį.

Įmokas privalu mokėti kiekvieną ketvirtį. Valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimo prievolė yra siejama tik su ūkio ekonominio įvertinimo dydžiu, todėl tai, kokio amžiaus ar sveikatos būklės yra konkretus ūkininkas ar jo partneris, neturi įtakos.

Kokią pensiją gaus ūkininkas?

Iki 2009 m. ūkininkai ir jų partneriai buvo atleisti nuo privalomųjų socialinio draudimo įmokų mokėjimo. Kitaip tariant, ši asmenų kategorija neturėjo jokių socialinio draudimo garantijų įvykus draudiminiam įvykiui, pavyzdžiui, sukakus senatvės pensijos amžiui, tapus laikinai ar visiškai nedarbingam, nėštumo atveju.

Nuo 2009 m. sausio 1-osios šie asmenys pradeda draustis tiek pensijų draudimu pagrindinei ir papildomai pensijų dalims, tiek motinystės (tėvystės) socialiniu draudimu, tai yra įgis teisę gauti ne tik socialinio draudimo pensiją, bet ir motinystės, tėvystės bei motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpas.  Kalbant apie socialinio draudimo pensijas, reikia pažymėti, kad draudimas pagrindinei ir papildomai pensijų dalims minimalų laikotarpį (kitaip tariant stažo įgijimas) suteikia asmeniui teisę į socialinio draudimo pensiją.

Jei, pavyzdžiui, jaunas ūkininkas (iki 22 metų) pagrindinei ir papildomai pensijos daliai drausis bent du mėnesius, tai pripažintas nedarbingu ar iš dalies darbingu, jis jau įgis teisę gauti „Sodros“ netekto darbingumo pensiją.

Vyresniojo amžiaus žmonėms, tarp jų – ir ūkininkams, pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais, reikalingas jau ilgesnis stažas netekto darbingumo pensijai gauti.  Teisę gauti senatvės pensiją įgyja asmenys, kurie pensijų draudimu draudėsi 15 metų. Į šį laikotarpį bus įskaitomas ne tik ūkininkavimo laikotarpis, kai ūkininkas ar jo partneris draudėsi pensijų socialiniu draudimu, bet ir draudimas kitais pagrindais, pvz., pagal darbo sutartį. Tai pat ir mirus ūkininkui, jei jis buvo įgijęs bent minimalų stažą atitinkamai „Sodros“ pensijos rūšiai gauti, jo šeimos nariams – našlei ir našlaičiams, atitinkantiems nustatytas sąlygas, priklausys socialinio draudimo našlių ir našlaičių pensijos.

Socialinio draudimo pensijos dydis priklauso nuo keleto individualių faktorių: kiek laiko asmuo mokėjo įmokas (t. y. kiek stažo įgijo), bei nuo to, kokio dydžio buvo jo pajamos, nuo kurių buvo mokėtos socialinio draudimo įmokos.

Taigi pasakyti, kokio dydžio socialinio draudimo pensiją gaus ūkininkai, nėra galimybių. Juk didelė dalis ūkininkų jau iki šių pakeitimų turi įgiję nemažai stažo dirbdami pagal darbo sutartį ar narystės pagrindu (pvz., žemės ūkio bendrovėse, kolūkiuose, darbininkais ir pan.), todėl šiems asmenims papildomas socialinis draudimas gali reikšti didesnį socialinio draudimo stažą, atitinkamai ir didesnį priedą už stažo metus skiriant socialinio draudimo pensijas.

Ar mokesčius turės mokėti tik ūkininkai, ar ir šeimos nariai dirbantys tik ūkyje?

Valstybinei socialinio draudimo pensijai ir motinystės, tėvystės bei motinystės (tėvystės) pašalpoms privalomai yra draudžiami ūkininkai ir jų partneriai.

Jeigu registruojant ūkį registre ūkininkas savo šeimos narius nurodė kaip partnerius, tai jiems galios tos pačios prievolės kaip ir kitiems partneriams.

Kodėl pensininkas (jei jis ūkininkas) privalės mokėti „Sodros“ įmokas pensijai gauti?

Daugeliui ūkininkų kilo klausimas, kodėl jau senatvės pensijos amžiaus sulaukę ūkininkai turi mokėti privalomąsias socialinio draudimo įmokas „Sodros“ pensijos pagrindinei ir papildomai dalims. Privalomas socialinio draudimo įmokas nuo pat Valstybinio socialinio draudimo įstatymo įsigaliojimo (t. y. nuo 1991 m. birželio 1 d.) moka visi asmenys, dirbantys pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu. Šiems dirbantiesiems privalomų socialinio draudimo įmokų mokėjimas nebuvo ir nėra siejamas su asmens amžiumi. Taigi privalomas socialinio draudimo įmokas moka ir dirbantys pensininkai. Šie asmenys, dirbę po „Sodros“ pensijos paskyrimo ir mokėję socialinio draudimo įmokas, įgyja teisę į šios pensijos skyrimą iš naujo, t. y. atidirbus ne mažiau kaip metus, pensiją galima skirti iš naujo pagal naujus stažo ir pajamų duomenis. Tai reiškia, kad dirbusiam ir privalomas socialinio draudimo įmokas mokėjusiam pensininkui didėja pensija. Jeigu žmogus yra įgijęs 30 metų stažą, taip pat skiriamas didesnis priedas už papildomai įgytus dar vienerius stažo metus.

Nuo 2009 m. sausio 1 d. į valstybinio socialinio draudimo sistemą įsiliejusios papildomos socialiniu pensijų draudimu draudžiamų asmenų kategorijos, tarp jų ir ūkininkai, nėra išskiriami ir nustatytas socialinio draudimo įmokas jie turės mokėti nepriklausomai nuo amžiaus. Taigi nuo 2009 m. sausio 1 d. ir senatvės pensijas gaunantys ūkininkai, mokėsiantys privalomas socialinio draudimo įmokas, taip pat įgis teisę ir į pensijų skyrimą iš naujo, ir į didesnį priedą už stažo metus bei didesnę pensiją. Kaip jau buvo minėta, priedas už stažą skiriamas už kiekvienus pilnus stažo metus virš 30 metų.  

Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad siekiant, jog naujai apdraustų privalomu socialiniu pensijų draudimu asmenų kategorijos, tarp jų ir ūkininkai, lengviau įsilietų į socialinio draudimo sistemą, nustatytas pereinamasis laikotarpis (2009 ir 2010 metais), kuriuo jie mokės mažesnio dydžio privalomąąsias socialinio draudimo įmokas. Todėl, vadovaujantis proporcingumo kriterijais, jų 2009 ir 2010 metais gautos pajamos, nuo kurių bus apskaičiuotos ir sumokėtos sumažinto tarifo socialinio draudimo įmokos, bus perskaičiuojamos proporcingai šioms įmokoms. Tai gali turėti įtakos nustatant asmens teisę į pensijos skyrimą iš naujo (t. y. teisę perskaičiuoti pensiją iš naujo jie gali įgyti vėliau nei po 1 metų) bei jos dydžiui.

Jeigu vienas iš partnerių yra oficialiai įdarbintas ūkyje ir moka GPM bei „Sodros“ mokestį, ar jam dar atskirai ir papildomai reikės mokėti PSD?

Tuo atveju, kai vienas iš ūkininko partnerių dirba ūkyje pagal darbo sutartį, tai jam taikomos socialinio draudimo garantijos kaip ir kitiems pagal darbo sutartį dirbantiems asmenims. Jis įgyja stažą ir draudžiamąsias pajamas socialinio draudimo pensijai, ligos bei motinystės išmokoms, sveikatos draudimo, nedarbo socialinio draudimo bei nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo garantijas.

Tam tikslui nuo šiam asmeniui priskaičiuoto darbo užmokesčio kas mėnesį skaičiuojamos ir sumokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Draudėjui taikomas bendrasis įmokų tarifas 30,7 proc. (+ vienas iš tarifų nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniam draudimui – 0,28, 0,4 arba 1,0 proc.).

Iš apdraustojo pajamų išskaičiuojama 3,0 proc. pensijų socialiniam draudimui bei 6,0 proc. sveikatos draudimui. Ar reikės šiam asmeniui mokėti sveikatos draudimo įmokas kaip ūkininko partneriui, priklausys nuo ūkio pajamų ekonominio įvertinimo ir prievolės mokėti tokius mokesčius.

Esu registruotas Darbo biržoje, nuomoju 4,5 ha žemės, laikau 2 karves, kiek priklauso mokėti „Sodrai“?

Jeigu Jūsų žemės valda įregistruota Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre, tai savo savivaldybėje galėsite sužinoti ūkio ekonominio dydžio įvertinimą ir tik tada galima bus spręsti, ar Jums priklauso mokėti socialinio draudimo įmokas.

Nei pagal žemės plotą, nežinant kam ji naudojama, nei pagal laikomų galvijų skaičių atsakyti į Jūsų klausimą negalima.

Kam nereikia mokėti „Sodrai“?

Privalomojo socialinio draudimo įmokas privalės mokėti ne visų ūkių ūkininkai, o tik tie, kurių žemės valdos ekonominis lygis įvertintas 4 europinio dydžio vienetais (EDV) ir daugiau. Vienas EDV šiuo metu yra 1  200 eurų. Tai reiškia, kad įmokas „Sodrai“ turės mokėti tik tie ūkininkai, kurių gaunamos pajamos per metus įvertintos apie 17 tūkst. Lt ir daugiau. Ūkių ekonominį vertinimą atlieka savivaldybės, kurios ir teiks informaciją apie tai, ar konkrečiam ūkininkui reikės mokėti įmokas „Sodrai“.

Mokėdami socialinio draudimo įmokas ūkininkai bei jų pasirinkti partneriai įgis socialinio draudimo stažą senatvės ar netekto darbingumo pensijoms, motinystės bei tėvystės pašalpoms, turės draudžiamųjų pajamų šioms išmokoms apskaičiuoti. Ilgą laiką ūkininkai neturėjo tokių galimybių ir daugelis jų buvo tuo nepatenkinti. Dabar jie vienodai su kitais dalyvaus bendroje valstybinio socialinio draudimo sistemoje ir, mokėdami „Sodros“ įmokas, užsitikrins socialines garantijas sau bei solidarumo principu prisidės prie savo tėvų ar vaikų, auginančių mažamečius vaikus, socialinio draudimo garantijų.