23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/02
Keičiamas žemdirbių apmokestinimas
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Įtraukiant žemdirbius į bendrąją mokesčių sistemą, ūkininkams, kaip fiziniams asmenims, nustatyti šie mokesčiai: gyventojų pajamų – 15 proc. apmokestinamųjų pajamų; socialinio draudimo – 28,5 proc. deklaruotų mokestinių metų pajamų; sveikatos draudimo – 9 proc. apmokestinamųjų pajamų. Šie tarifai ūkininkams įsigalios 2011 metais. O 2009 metais taikomi lengvatiniai tarifai.

Pasikeitus Sveikatos draudimo įstatymui, nuo šių metų nustatyta atskira privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmoka, pakeičianti buvusius atskaitymus nuo gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM).

PSD įmokų dydžiai ir skaičiavimo tvarka priklauso nuo asmenų žemės ūkio valdos dydžio, kuris išreiškiamas europinio dydžio vienetais (EDV) ir taikomas Europos Sąjungoje.

Žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra ar atitinka 2 ir mažiau EDV, patys už save kas mėnesį moka 3 proc. minimalios mėnesinės algos (toliau – MMA) dydžio PSD įmokas (24 litus). Tie ūkininkai ir kiti asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra didesnis, tačiau neviršija 14 EDV, už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas (72 litus). Žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės valdos dydis yra daugiau nei 14 EDV, patys už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas. Tai netaikoma asmenims, kurie dar patenka ir į draudžiamųjų valstybės lėšomis kategoriją ir (ar) gauna kitos rūšies pajamas, nuo kurių moka PSD įmokas. PSD įmoka sumokama iki kiek-vieno mėnesio paskutinės dienos.

GPM moka tik tie žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra didesnis nei 14 EDV: jiems šiemet nustatytas 5 proc., 2010 m. – 10 proc., o 2011 m. – 15 proc. GPM tarifas. Šie ūkininkai ir jų partneriai per 2009 m. gavę pajamų iš žemės ūkio veiklos, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, iki 2010 m. gegužės 1 d. privalo sumokėti GPM į biudžetą.

Šie asmenys, visais atvejais (nesvarbu, kad asmuo draustas privalomuoju sveikatos draudimu dar ir bet kurioje kitos draudžiamųjų asmenų kategorijoje) pasibaigus kalendoriniams metams perskaičiuoja savo PSD įmokas ir, jei reikia, (iki gegužės 1 d.) primoka skirtumą, kad jų PSD įmoka sudarytų 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų individualios žemės ūkio veiklos GPM apmokestinamųjų pajamų. Minėtai asmenų grupei taip pat taikoma nuostata, kad metinė PSD įmokų suma negali būti mažesnė kaip 9 proc. 12 MMA, išskyrus tuos, kurie gauna darbo užmokestį arba yra apdrausti valstybės lėšomis.

Visi ūkininkai, kurių žemės ūkio valda yra didesnė negu 4 EDV, nuo sausio 1 d. privalo mokėti privalomas socialinio draudimo įmokas. Apmokestinama suma nustatoma ne didesnė negu vidutinės draudžiamosios pajamos Lietuvoje (šiuo metu tai yra 1 488 litai per mėnesį).

Ūkininkai ir jų partneriai 2009 metais turi mokėti 8 proc. dydžio socialinio draudimo įmokas nuo pasirinktų pajamų, kurios negali būti mažesnės negu minimali mėnesinė alga ir ne didesnės kaip einamųjų metų draudžiamosios pajamos per mėnesį. Tiesa, šį mokestį kol kas teks mokėti didesniems ūkiams, kurių žemės ūkio valdos ekonominiai rodikliai yra didesni negu 4 EDV. Socialinio draudimo įmokos turi būti sumokamos iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos.

Šiuo metu 1 EDV lygus 1 200 eurų. Pavyzdžiui, 20 ha valdos, kurioje auginami kviečiai, miežiai, bulvės, kiti pašarai, daugiametės žolės, laikomos 5 melžiamos karvės, 6 veršeliai, 1 bulius, 1 telyčia, ekonominis dydis artimas 4 EDV. Žemės ūkio ministerija parengė naujų mokesčių skaičiavimo pavyzdžius ūkiams, atsižvelgdama į jų EDV. Skaičiuota turint omeny tai, kad mokesčius moka vienas ūkininkas.

Ūkininkui pačiam nereikia skaičiuoti EDV. Šis rodiklis apskaičiuojamas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre pagal turimus valdos duomenis (deklaruotus pasėlius, registruotus gyvulius). Ūkininkas savo ūkio EDV gali sužinoti seniūnijoje.

VMI, MŪ inf.