23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/01
Vertinimo taikiklyje – traktoriai
  • dr. Aleksandras KIRKA, LŽŪU
  • Mano ūkis

Vokietijos ūkininkų apklausos rezultatų analizėje pastebima viena tendencija: traktorių vertinimo rezultatai gerėja, nors.... skirtumas tarp išlaidų remontui ir pakartotino traktoriaus pasirinkimo didėja.

Apklausta maždaug 2 000 ūkininkų, kurie vertino įvairias traktorių, pagamintų 1997 m. ir vėliau, savybes. Apklausos anketa buvo sudaryta taip, kad geriau atsiskleistų stipriosios ir silpnosios traktorių pusės.

Didžiausią vertinamų traktorių dalį sudarė John Deere ir Fendt, o dirbančiųjų su Same traktoriais tebuvo vienas procentas. Toks traktorių kiekio pasiskirstymas atspindi jų užimamos rinkos Vokietijoje dalį. Be to, į apklaustųjų ratą pateko tik 3 proc. Claas traktorių dėl to, kad jie rinkoje pasirodė tik prieš kelerius metus. 2007 m. jų dalis rinkoje sudarė 6,8 proc., o apklaustieji ūkininkai Claas traktorius eksploatavo vidutiniškai 2,5 metų.

Į tai reikėtų taip pat atsižvelgti, analizuojant traktorių vertinimo rezultatus. Remiantis apklausos duomenimis, visų vertinamų traktorių eksploatavimo laiko vidurkis 5,7 metų (vidutiniškai traktoriaus darbas skaičiuojamas 13 metų), išdirbis – 3 000 val., o vidutinė traktorių galia – 126 AG.

Išdirbis

Apklausoje dalyvavusių ūkininkų dirbamos žemės plotas sudarė po 85 ha. Beje, buvo nustatyti keli aspektai: Fendt ir John Deere traktoriai dirbo vidutiniškai 100 ha ūkiuose ir jų metinis išdirbis buvo 568 (Fendt) ir 531 val. (John Deere), o vidutinis vertinamų traktorių metinio išdirbio vidurkis siekė 500 val. Traktoriai Claas ir New Holland dirbo maždaug 63 ha ūkiuose. ­Claas traktorių vidutinis išdirbis taip pat buvo didesnis už vidurkį (526 val.). New Holland traktorių vidutinis metinis išdirbis siekė 450 val. Traktoriai Same dirbo vidutiniškai 37 ha ploto ūkiuose ir jų vidutinis metinis išdirbis sudarė 370 valandų.

Didžiausia galia ir apkrova – Fendt, mažiausia – Same traktorių. Traktoriai buvo vertinami pagal septynis parametrus penkių balų sistema (1 – labai gerai; 5 – blogai). Beje, visi parametrai buvo įvertinti 1–3 balais, t. y. blogų vertinimų nebuvo.

Variklis ir transmisija

Geriausiais balais buvo įvertinti traktorių varikliai ir transmisijos. Variklių vidutinis vertinimo balas buvo 1,8. Geriausiai buvo įvertinti John Deere (1,6), Fendt (1,7) ir Case Steyr (1,7) varikliai. Transmisijų vidutinis vertinimo balas siekė 1,9. Iš visų transmisijų geriausiai įvertinta Fendt traktoriaus (1,5). Hidraulikos, kabinų ir techninės priežiūros vertinimo balo vidurkis buvo 2,1. Geriausiai įvertinta Fendt traktorių hidraulika (1,7), Claas kabina (1,8).

Apibendrinant vertinimo rezultatus, aukščiausiais balais buvo įvertinti Fendt traktoriai: visi jų vertinimai buvo geresni už vidurkį. Prasčiausius įvertinimus gavo Same traktoriai – visi balai žemiau vidurkio. Vertinimo rezultatų analizė leidžia daryti išvadas apie tai, kad traktorių gamintojai gerokai padirbėjo ir pasiekė gerų rezultatų tobulindami traktorių variklius ir transmisijas, tačiau traktorių kabinas, hidraulines sistemas ir techninę priežiūrą dar reikėtų gerinti, didinant komfortą, patikimumą.

Progresas

Panašios ūkininkų apklausos vykdomos nuolat, todėl vertinimo rezultatų dinamika leidžia vertinti gamintojų progresą. Remiantis apklausos rezultatais, didžiausią pažangą padarė traktorių Claas (iki 2003 m. buvo Renault) kokybė. Per penkerius metus vertinimo balas nuo 3,0 pagerėjo iki 2,0.

Nemažą progresą pasiekė ir Case IH traktoriai, kurių vertinimas ypač pagerėjo 2007 metais ir vidurkis siekė 2,1 balo. Fendt traktorių vertinimas metai iš metų išlieka stabilus ir yra geriausias iš visų traktorių.

Gedimai ir remontas

Vienas iš svarbesnių kokybės vertinimo rodiklių – patikimumas ir su tuo ­susijusios prastovos bei išlaidos remontui. Nepaisant teigiamų poslinkių šioje srityje bei gana gerų vertinimo rezultatų, visgi daugiau negu du trečdalius traktorių teko remontuoti serviso įmonėse.

Mažiausiai remontų 1 000 darbo valandų Vokietijoje tenka Fendt traktoriams – jų rodiklis 0,6. Beje, jų vidutinis išdirbis pats didžiausias – 3 355 valandos. Po Fendt rikiuojasi Case Steyr ir John Deere traktoriai, kurių vertinimo rodikliai 0,9. Claas traktorių rodiklis 1 000 valandų – 1,7.

Kitas svarbus veiksnys, turintis įtakos remonto kainai, yra gedimų skaičius per garantinį laikotarpį. Claas traktorių šis rodiklis pats didžiausias (85 proc.) dėl jau minėtų priežasčių, bet Claas traktorių remonto kaina 1 000 valandų pati mažiausia – tik 120 EUR. Labai nedidelė remonto kaina 1 000 val. tenka Case Steyr traktoriams – tik 291 EUR. Tuo tarpu Case IH, Massey Ferguson šie rodikliai gerokai prastesni, o traktorių Same – patys blogiausi – net 764 EUR.

Kyla kitas klausimas – kokios traktorių sistemos ar mechanizmai genda dažniausiai? Apklausos rezultatai rodo, kad daugiausiai gedimų yra traktorių elektros ir elektronikos sistemose. Jie sudaro net 40 proc. visų gedimų. Gana dažnai genda traktorių hidraulinės sistemos (apie 30 proc. gedimų). Traktorių varikliai ir transmisijos šiandien kelia mažiausiai problemų – jų gedimai sudaro 16–19 procentų.

Pasirinkimo kriterijai

Kiti svarbūs kriterijai, pagal kuriuos ūkininkai renkasi traktorius, yra pardavėjai ir vietinės serviso įmonės: net 67 proc. ūkininkų šiuos veiksnius laiko labai svarbiais. Beveik tiek pat ūkininkų (66 proc.) ne mažiau svarbiu kriterijumi nurodo teigiamą patirtį dirbant su tam tikros markės traktoriais. Visi šie veiksniai turi didesnės reikšmės renkantis antrą to paties modelio ar gamintojo traktorių negu technikos kaina. Kitų ūkininkų (kolegų) teigiama patirtis šiuo požiūriu nėra tokia reikšminga (tik 22 proc.).

Apklausos rezultatai rodo, kad Claas traktorių gamintojai turi gerokai pagerinti kokybę, nors 84 proc. ūkininkų šiuos traktorius rinkosi dėl mažesnės jų kainos. Kiti pasirinkimą lemiantys veiksniai mažai reikšmingi. Palyginti mažesnė kaina lėmė taip pat ir traktorių New Holland (83 proc.) ir Same (80 proc.) pasirinkimą. Ir priešingai – traktorių Fendt pasirinkimą net 80 proc. respondentų nulėmė gera asmeninė patirtis. Tai labai iškalbingas rodiklis, bylojantis apie ypač geras šių traktorių eksploatacijos savybes, patikimumą ir serviso kokybę.

Ūkininkų apklausoje buvo pateikti apibendrinantys patikimumo ir pakartotino pirkimo rodikliai. Vertinant šiuos rodiklius, pirmauja Fendt traktoriai – 1,7 balo: beveik 90 proc. ūkininkų pakartotinai rinktųsi šios markės traktorius. Antroje vietoje po Fendt traktorius Case IH (atitinkamai 2,1 balo ir 85 proc.). Dviem balais įvertinti Deutz, Claas, John Deere ir Case ­Steyr traktoriai. Same traktorius pakartotinai pirktų tik 60 proc. ūkininkų.

Dar vienas klausimas, į kurį turėjo atsakyti apklausoje dalyvavę ūkininkai: kokį kitą traktorių pirktų? Net 40 proc. apklaustųjų atsakė, kad jie pageidautų traktoriaus su belaipsne transmisija. Tai tik dar kartą patvirtina, kad ši traktorių tobulinimo kryptis yra teisinga, nors prieš dešimt metų į belaipsnę transmisiją buvo žiūrima skeptiškai ir atsargiai.

Taip pat apie 32 proc. ūkininkų pareiškė norą turėti būsimuose traktoriuose automatinę galulaukės valdymo sistemą, apie penktadalis ūkininkų pageidautų ISO-Bus terminalo ir 10 proc. – automatinės vairavimo sistemos.

Parengta pagal „Top Agrar“