23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/01
Technikos ir technologijų žvaigždynas
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“ Danija
  • Mano ūkis

Danijos žemės ūkio mašinų gamintojų asociacija (DŽŪMGA) skelbia, kad per pastaruosius metus daniškų mašinų gamybos ir eksporto apimtys padidėjo 10 procentų. Kasmet daugėja ir Herningo parodų centre vykstančioje parodoje „Agromek“ eksponuojamų Danijos ir kitų šalių kompanijų naujovių. Rudenį vykusioje parodoje dalyvavo per 580 dalyvių. Organizatoriai akcentuoja, kad tai didžiausia paroda iš visų iki šiol vykusių.

Nuo 1975 m. organizuojama paroda tapo svarbiausiu renginiu technikos, įrangos gamintojams, ūkininkams, studentams ir specialistams. Šiemet ji vyko du kartus, mat dalyvių pageidavimu nuspręsta renginio laiką perkelti iš sausio į lapkritį. Pasak parodų centro vadovo Jano T. Pederseno (Jan T. Pedersen), „Agromek“ koncepcijos ir rengimo laiko pokyčiai pradėjo naują erą parodos istorijoje. „Renginys išskirtinis ne tik dėl to, kad pirmą kartą vyksta rudenį. Pirmą kartą dalyvauja statybų rangovai, vejų, žaliųjų plotų ir parkų priežiūros technika prekiaujančios bendrovės“, – pabrėžia J. T. Pedersenas.

Nors pagal naują renginio organizavimo koncepciją šiųmetė rudeninė paroda orientuota į žemdirbystę ir techniką, paro­doje buvo demonstruojamos ir gyvulininkystės naujovės. Parodos plotas užėmė beveik 100 tūkst. m2. Techniką ir technologijas eksponavo 35 šalių įmonės, o renginyje apsilankė beveik 60 tūkst. žmonių. Ypač daug svečių sulaukta iš Kinijos. Gausi kiaulių augintojų, kiaulininkystės specia­listų delegacija susitiko su Danijos kiaulių augintojų asociacijos ir perdirbimo įmonių atstovais, kad užmegztų naujus bendradarbiavimo kontaktus. Beje, pastaraisiais metais daniškų žemės ūkio mašinų eksportas į Kiniją ypač padidėjo. Remiantis DŽŪMGA duomenimis, užpernai į Kiniją eksportuota mašinų beveik už 50 mln. Lt (107 mln. DKK). Daugiausia daniškos technikos nupirko vokiečiai (už 0,56 mlrd. Lt (1,207 mlrd. DKK), palyginti su 2006 m. 10 proc. mažiau). Iš viso Danijos žemės ūkio mašinų gamintojų eksportas siekė 3,5 mlrd. Lt (7,6 mlrd. DKK), t. y. 0,32 mlrd. Lt (0,7 mlrd. DKK) daugiau negu 2006 m. Pagal DŽŪMGA statistiką, eksportuojama apie 85 proc. visos pagamintos technikos.

Žvaigždės – išskirtinėms naujovėms

Remiantis „Agromek“ eksponatų vertinimo komisijos duomenimis, parodoje pristatytos 162 naujovės, kurios įvertintos 3, 2 ar 1 žvaigžde. Trys žvaigždės atiteko iš viso 29 (24 eksponatai nauji Europoje, 5 – Danijoje), dvi – 33, ir viena – 100 naujovių. Nuo 1992 m. žvaigždės suteiktos iš viso 3 804 eksponatams.

Iš visų parodoje pristatytų naujovių vertinimo komisija nugalėtojais pripažino 6 eksponatus. Po dvi geriausiųjų nominacijas atiteko augalininkystės ir kiaulininkystės, po vieną – galvijininkystės ir kitų sektorių naujovėms.

Tarp parodos nugalėtojų neįprastas eksponatas – žiurkių spąstai, kurie gali būti įtaisomi kanalizacijos vamzdynuose ir kitose vietose, kur veisiasi šie graužikai. „Sukurti tokią sistemą paskatino nelaimingi atsitikimai Kopenhagoje, kai žiurkės apkandžiojo vaikus“, – sako kompanijos „WiseCon“ atstovas Ovė Kristensenas (Ove Kristensen). Tai pasiteisinusi graužikų naikinimo sistema, kuri veiksminga be jokių nuodų: speciali elektroninė sistema su jutikliais pagal gyvūnų skleidžiamą šilumą ir judesius atpažįsta žiurkes ir jas užmuša per 45 sekundes. Kompanija šiuos protingais vadinamus spąstus pradėjo gaminti tik šią vasarą, o kūrė net dvejus metus. Pasak O. Kristenseno, spąstus jau įsigijo 30 gyvenviečių savivaldybės.

Gausiausia – žemės ūkio technikos ekspozicija

Didžiausias parodos plotas rudenį skirtas žemdirbystės sistemas ir mašinas eksponuojančioms kompanijoms. Žemės dirbimo, sėjos, purškimo, miško priežiūros ir kitas mašinas demonstravo 375 dalyviai. Parodoje pristatyti 22 nauji traktorių modeliai. Iš viso pateikta 90 naujovių, iš kurių 16 įvertinta trimis, 19 – dviem žvaigždėmis.

Iš šio sektoriaus naujovių specialusis parodos apdovanojimas atiteko kompanijai „Thyregod” už naują skleidžiamo mėšlo apdorojimo sistemą Biocover ir įmonei „Leica Geosystem AG“, pristačiusiai palydovinę sistemą MojoRTK, skirtą traktoriams ir kitai savaeigei technikai. Sistema integruotu mobiliojo tinklo ryšiu sujungia mašinos valdymo ir kontrolės centrą su technikos aptarnavimo įmone, kurios specialistai nuotoliniu būdu gali stebėti mašinos būklę. Be to, ši sistema atlieka automatinio lygiagretaus vairavimo funkcijas 5 cm tikslumu. Ją galima suderinti su įvairiomis vairavimo sistemomis. MojoRTK kompiuteris yra automobilinio radijo aparato dydžio, todėl traktoriaus ar kitos savaeigės technikos kabinoje neužima daug vietos. Jį paprasta įrengti ir naudoti.

Apdovanotoji srutų apdorojimo sistema Biocover mažina ne tik nemalonių kvapų emisiją, bet ir aplinkos užterštumą amoniaku bei anglies dvideginiu. Priklausomai nuo sausųjų medžiagų kiekio, nuo 5 iki 10 proc. skystojo mėšlo yra apdorojama sieros rūgštimi, ant dirvos paskleistų srutų juostos padengiamos rūgščių putomis. Rūgščių priedai sumažina srutų pH, amoniakas virsta stabilesniu, augalams prieinamu amoniu. Pasak kompanijos rinkodaros direktoriaus Morteno Tofto (Morten Toft), naudojant šį metodą, amoniako emisija Danijoje sumažėtų 10 tonų, arba maždaug 20 proc. „Anglies dvideginio sumažinimo potencialas Europos Sąjungoje, įdiegus šią sistemą, galėtų siekti 184 tonas. Be to, augalai pasisavintų daugiau azoto, sieros, taigi reikėtų mažiau cheminių trąšų“, – sistemos privalumus vardija M. Toftas.

Žemės dirbimo, sėjos ir purškimo technikos naujovės

Tarp trižvaigždžių eksponatų – Danijos įmonės „Kvik-Up Harven v/Søren Kjærgård“ frontalinis volas Kvik-Pak, kuris gali būti jungiamas prie priekinės traktoriaus pakabos ir naudojamas ariant arba sėjant. Agregatas gali voluoti dirvą iš kairės ir dešinės pusės arba traktoriaus priekyje. Kvik-Pak sudarytas iš dviejų skirtingo skersmens volų. Padargas sveria iki 1 200 kg, todėl jis iš dalies atstoja balastinį traktoriaus priekio svorį. Ariama ir kartu voluojama dirva geriau paruošiama kitai žemės dirbimo operacijai ar sėjai. Dvi vienu metu atliekamos operacijos taupo ir laiką, ir degalų sąnaudas. Nauji volai gali būti skirtingo dydžio ir agreguojami kartu su 3, 4 ir 5 korpusų plūgais.

Vokietijos kompanija „Lemken“ pirmą kartą pristatė naują plunksninę verstuvę, kurios juostos prie plūgo korpuso tvirtinamos ne varžtais, o sujungiamos specialiais kabliais. Susidėvėjusias ar sulūžusias detales galima pakeisti be jokių įrankių. Iš atsparaus plieno pagamintos verstuvės patvarumas padidėjo 40 procentų. Naujovė įvertinta trimis žvaigždėmis. Dvi žvaigždės atiteko šios įmonės kombinuotajai sėjamajai Compact-Solitair Plus. Sėjos mašina gali būti gaminama su arba be pirminio žemės dirbimo įtaisų. Jos darbinis plotis nuo 3 iki 6 metrų. Sėjamoji kartu su sėkla įterpia ir trąšas. Sėkladėžės talpa gali būti 3 500 ­arba 4 500 l. Galima sėti įvairių augalų sėklą, kurios norma nuo 1,5 iki 300 kg/ha.

Aukščiausias „Agromek“ įvertinimas atiteko ir pernai „Agritechnica“ sidabro medaliu apdovanotai Vokietijos kompanijos „Amazone“ 12 m kukurūzų sėjamajai EDX 9000. Tiksliosios sėjos ypač didelio našumo mašina sėklas vagutėje išdėsto pavieniui. Jos stipriu oro srautu tiekiamos į naujos konstrukcijos noragėlį ir įspaudžiamos į sėjos vagutę. Nauja sėjamąja galima sėti iki 15 km/val. greičiu (13,5 ha/val.), kai įprastų tiksliosios sėjos sėjamųjų greitis neturėtų viršyti 8 km/val.

Iš purškimo technikos naujovių geriausiu pripažintas Anglijos kompanijos „Knight Farm Machinery“ savaeigis purkštuvas Scan-Sprayer SK4000 HC-174-24, kuris ypač tinkamas aukštaūgiams augalams (eglutėms, rapsams, juodiesiems serbentams ir kitiems) purkšti. Keturių vairuojamųjų ratų purkštuvo sijos yra nuo 15 iki 40 m ilgio, chemikalų rezervuaro talpa – 2 000 l, variklio galingumas 174 AG. Mašinoje gali būti įrengta automatinio vairavimo sistema.

Nuima, valo ir smulkina

Nemažai kompanijų parodoje pristatė ypač našią žemės ūkio darbų paslaugas teikiančioms įmonėms skirtą techniką. Tarp tokių milžiniškų agregatų kompanijos „Thyregod“ trimis žvaigždėmis įvertinta naujovė – runkelių nuėmimo, valymo ir smulkinimo agregatas T7S. Gamintojai rekomenduoja nuvalytus ir kartu su lapais susmulkintus runkelius konservuoti sluoksniais su kukurūzų silosu. Remiantis trejų metų bandymų rezultatais, iš kukurūzų ir runkelių gaunamas ypač maistingas geros kokybės pašaras. Tirtuose siloso mėginiuose nustatyta 25–27 proc. sausųjų medžiagų, 0,05–0,2 proc. etanolio (leistinas kiekis 1 proc.). Siloso rūgštingumas siekė 3,75–3,85, jame nerasta sviesto rūgšties, o smėlio priemaišų buvo ne daugiau kaip 1,2 procento.

Šį pašarų gamybos projektą finansavo Danijos žemės ūkio inovacijų direktoratas. „Pagrindinis projekto tikslas – sumažinti darbo jėgos poreikį tuose ūkiuose, kuriuose galvijai šeriami runkeliais“, – sako kompanijos rinkodaros vadovas M. Toftas. Jo nuomone, tokį silosą vertėtų naudoti ir biodujų jėgainėse. Remiantis atliktais testais, jėgainėse, kuriose perdirbamas kukurūzų ir runkelių mišinio silosas, pagaminama iki 47 proc. daugiau energijos.

Žaliųjų plotų priežiūros, statybų technikos ir paslaugų įvairovė

Rudeninėje „Agromek“ parodoje parkams, golfų aikštynams, vejoms skirtas mašinas pristatė 110 kompanijų. „Ši technika naudojama ir ūkininkų sodyboms prižiūrėti“, – naujo parodos paviljono naudą ir žemdirbiams įžvelgia J. T. Pedersenas. Nemažai parodų centro ploto buvo skirta komunalinio ūkio, ypač kelių priežiūros žiemą, statybų technikai ir įrengimams. Statybų techniką eksponavo 63 dalyviai.

Parodoje pristatytos ir statybinės medžiagos, pastatų įranga, valymo, šildymo, bioenergetinio ūkio įrengimai, grūdų saugyklos. Renginyje paslaugas siūlė draudimo, finansavimo, darbų saugos bendrovės, Danijos žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Specialistai ūkininkams pristatė konsultantų sukurtą naują, dviem žvaigždėmis įvertintą kompiuterinę išankstinių investicijų analizavimo programą, kuria galima naudotis internetu.

***
Nuo šiol „Agromek“ vyks kiekvieną rudenį: lyginiais metais (pvz., 2008, 2010 m.) parodoje bus eksponuojamos žemdirbystės ir gyvulininkystės, statybų, komunalinio ūkio, vejų priežiūros mašinos, o nelyginiais (pvz., 2009, 2011 m.) – gyvulių auginimo technologijų naujovės. Nelyginiais metais vykstanti paroda vadinsis „Agromek-Livestock“ („Agromek-Gyvulininkystė“). Kitąmet ji vyks lapkričio 24–28 dienomis.