23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/01
Švicų veislės galvijai
  • Prof. Česlovas JUKNA, LVA
  • Mano ūkis

Švicai – viena seniausių kultūrinių galvijų veislių. Manoma, kad ji susiformavo 2000–800 metų prieš mūsų erą iš trumpakojų galvijų, į centrinę Europos dalį patekusių iš Rytų. Apie tai byloja liekanos, randamos archeologiniuose kasinėjimuose Šveicarijoje ir Šiaurės Italijoje.

Veislė formavosi atrankos, parankos ir šėrimo sąlygų gerinimo būdu. Iš pradžių buvo siekiama suformuoti tokius gyvulius, kurie tiktų pieno ir mėsos gamybai bei darbui. Pradėjus galvijus mažiau naudoti darbui, pagrindinis dėmesys buvo skiriamas pieno ir mėsos produkcijai didinti. Išvedant veislę, nemažas dėmesys buvo skiriamas ir gyvulių spalvai.

Veislė formavosi Alpėse, todėl gerai prisitaikė vietinėms sąlygoms. Galvijai gerai išnaudoja kalnų ganyklas, jų nagos tvirtos. Iš pradžių nemaža dvylųjų galvijų grupė formavosi centrinėje Šveicarijos dalyje. Daugiau kaip prieš 600 metų jie pradėjo plisti į šiaurinius Šveicarijos ir pietinius Italijos rajonus bei Austriją. XIX a. pradžioje jie pateko į Europą ir tapo labai populiarūs. Taip pat švicai buvo įvežami į Amerikos žemyną, Australiją, Afriką.

Švicai Šveicarijoje dažnai vadinami dvylaisiais galvijais. Panašūs veislės pavadinimai ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, Prancūzijoje juos vadina Brune des Alpes, Italijoje – Bruna Alpina, JAV – Brown Swiss, Lotynų Amerikoje – Raza Schwytz.

Švicų veislės gerinimu rūpinasi 1897 m. įkurta Švicų augintojų asociacija. Veisiami skirtingose geografinėse vietovėse, taikant nevienodas šėrimo, laikymo sąlygas bei vykdant skirtingo intensyvumo selekciją, atskirose šalyse švicai turi kai kuriuos išskirtinius bruožus.

Italijoje ir Prancūzijoje švicai stambesni, didesnio svorio, pieningi, gerų mėsinių savybių. Austrijoje ir Vokietijoje gyvuliai trumpesnių kojų, ryškesnio pieninio-mėsinio tipo. JAV susiformavo pieninio tipo švicų populiacija. Šio tipo gyvuliai aukštesni, ilgesnių kojų su silpniau išvystytais raumenimis. Jų liemuo, palyginti su pieninio-mėsinio tipo gyvuliais, ilgesnis, kampuotesnis, svoris mažesnis. Pieninio-mėsinio tipo karvės yra proporcingų kūno formų, gražios išvaizdos, geriau išvystytų raumenų, didesnio svorio.

Galvijų spalva – nuo šviesiai pilkos iki tamsiai rudos. Būdingas švicų požymis – šviesesnių plaukų žiedas aplink nosies veidrodėlį ir nuo keteros iki uodegos šaknies išilgai nugaros einanti mažiau pigmentuotų plaukų juosta. Šis požymis kryžminimo atveju perduodamas palikuonims. Bulių galvos, kaklo, priekinės kūno dalies plaukai yra tamsesnės spalvos. Karvių galva neilga, kakta plati, ragai balti, su tamsios spalvos galais. Liemuo ilgas, nugaros ir liemens linija tiesi, krūtinė gili, plati. Gyvuliai stambūs, jų kojos tvirtos, taisyklingos stovėsenos, oda plona, stangri. Tešmuo talpus, speniai cilindro formos, pieno venos ryškios, raumenys pakankamai išvystyti.

Gimę veršeliai sveria 33–40 kg. Suaugusių karvių svoris 550–650 kg, bulių apie 1 000 kg, skerdenos išeiga svyruoja nuo 52 iki 60 procentų.

Pasaulyje daugiausia auginama pieninio-mėsinio tipo švicų. Šių karvių pieningumas vidutiniškai apie 5 000–6 000 kg pieno, kurio riebumas 4, baltymingumas – 3,5 proc. Europoje yra karvių, kurių primilžis viršijo 10 000 kg iki 5 proc. riebumo pieno. Šios veislės karvių pieningumo rekordas – 17 100 kilogramų.

JAV pieninio tipo švicai pieningesni ir geresnė jų pieno sudėtis. JAV vidutiniškai iš karvės primelžiama per 6 900 kg 4,6 proc. riebumo ir 3,59 proc. baltymingumo pieno.

Švicai veisiami grynuoju veisimu ir naudojami dvylųjų veislių galvijams gerinti.

Prieš pirmąjį pasaulinį karą ir po jo Lietuvoje buvo auginama švicų veislės karvių. Švicai panaudoti, išvedant Lietuvos žalųjų galvijų veislę. 1986 m. į Lietuvą įvežta pieninio tipo švicų veislės karvių. 2006–2007 metų produktyvumo kontrolės metų duomenimis, Lietuvoje buvo laikomos 48 šios veislės karvės, iš jų per metus vidutiniškai primelžta po 6 473 kg 4,20 proc. riebumo ir 3,38 proc. baltymingumo pieno. Švicams išskirtinių šėrimo ir laikymo sąlygų nereikia.

***
Švicų veislės galvijai nereiklūs, gerai prisitaiko sauso, karšto klimato zonose. Jautresni drėgnam klimatui. Dabar švicai veisiami visuose kontinentuose, išskyrus Šiaurę