23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/01
Prievolė mokėti PVM
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Pridėtinės vertės mokestį moka juridiniai ir fiziniai asmenys. Kada ūkininkui atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju? Kokiais atvejais išregistruojama iš PVM mokėtojų registro? Į skaitytojus dominančius klausimus atsako LŽŪKT ūkio apskaitos specialistė Rita VELIULIENĖ.

Fizinis asmuo, vykdantis bet kokio pobūdžio ekonominę veiklą, PVM įstatyme vadinamas apmokestinamuoju asmeniu. Jeigu fizinis asmuo parduoda prekes, teikia paslaugas, siekdamas gauti pajamų, tai reiškia, kad jis vykdo ekonominę veiklą, ir jam gali atsirasti prievolė skaičiuoti pardavimo PVM nuo tiekiamų prekių, teikiamų paslaugų vertės.

Ką vadiname fizinio asmens ekonomine veikla? Ar ši sąvoka apima dirbančius pagal verslo liudijimą, darbo sutartį?

Fizinio asmens ekonomine veikla laikoma jo vykdoma individuali veikla ar individuali veikla pagal verslo liudijimą (pvz., medienos ruoša; prekyba kioskuose; gyventojo, turinčio verslo liudijimą statybai, atlyginimas, gautas už atliktus statybos darbus ir pan.). Fizinių asmenų ekonominei veiklai taip pat priskiriama: ūkininkų, auginančių žemės ūkio produkciją ir gaunančių pajamas iš žemės ūkio produkcijos gamybos, veikla; fizinių asmenų veikla pagal autorines sutartis; savarankiška sporto veikla; savanoriška kūryba (dailininkų, rašytojų, kompozitorių ir kt.); profesinė veikla (advokatų, notarų, gydytojų ir kt.).

Fizinis asmuo nelaikomas vykdančiu ekonominę veiklą, jei jis dirba pagal darbo sutartį.

Kokiais atvejais fizinis asmuo, pavyzdžiui, ūkininkas, privalo registruotis PVM mokėtoju?

Prievolė fiziniam asmeniui registruotis PVM mokėtoju atsiranda tada, kai bendra apskaičiuoto atlygio už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas suma, vykdant išvardintą ekonominę veiklą, per paskutiniuosius 12 mėnesių viršijo 100 tūkst. Lt. Skaičiuodamas atlygį už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas, fizinis asmuo turi atsižvelgti į tai, kad į šią sumą įeina: jau gautas atlygis už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas; apskaitos dokumentuose apskaičiuotas, bet dar negautas atlygis už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas; gautas atlygis ne pinigais, bet prekėmis ar paslaugomis.

Jeigu fizinis asmuo vykdo kelių rūšių ekonominę veiklą, tai skaičiuojant atlygio sumą, sudedamas gautas (gautinas) atlygis iš visų jo vykdomos ekonominės veiklos rūšių.

Fizinis asmuo, skaičiuodamas savo 12 paskutiniųjų mėnesių atlygį iš vykdomos ekonominės veiklos, neturi įtraukti: atlygio, gauto už PVM neapmokestinamų prekių tiekimą ir paslaugų teikimą; gautų avansinių sumų; atlygio, gauto už ilgalaikio turto, naudoto šio fizinio asmens ekonominėje veikloje tiekimo; atlygio už nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų tiekimo ir finansinių paslaugų teikimo, jeigu šie sandoriai yra atsitiktinio pobūdžio ir fizinis asmuo nesiverčia tokio pobūdžio veikla.

Kokiais atvejais PVM mokėtojais privalo registruotis fiziniai asmenys, kurie įsigijo prekių iš Europos Sąjungos valstybių?

Lietuvai tapus ES nare, Lietuvos fiziniams asmenims atsirado papildoma prievolė registruotis PVM mokėtojais ne tik dėl prekių tiekimo ir paslaugų teikimo, bet ir dėl prekių įsigijimo iš ES valstybių. Prievolė atsiranda tada, kai fizinis asmuo, besiverčiantis ekonomine veikla, įsigijo prekių iš kitų ES valstybių, kurių vertė per kalendorinius metus yra didesnė kaip 35 tūkst. Lt (išskyrus naujas transporto priemones ar akcizais apmokestinamas prekes).

PVM mokėtojais privalo registruotis: ūkininkai, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, jeigu jie iš ES valstybių įsigyja prekes savo vykdomai ekonominei veiklai;

fiziniai asmenys, vykdantys ekonominę veiklą, tačiau neįsiregistravę PVM mokėtojais, nes atlygis iš jų vykdomos ekonominės veiklos per paskutiniuosius 12 mėnesių nebuvo didesnis kaip 100 tūkst. Lt.

Gyventojas, iš ES valstybių įsigijęs prekių asmeniniam vartojimui už daugiau kaip 35 tūkst. Lt, tačiau nevykdantis ekonominės veiklos, PVM mokėtoju registruotis neturi.

Visi minėti asmenys, privalomai ar savanoriškai įsiregistravę PVM mokėtojais dėl to, kad įsigyja prekes iš kitų ES valstybių, privalo skaičiuoti ir deklaruoti ne tik iš ES valstybių narių įsigyjamų prekių pardavimo PVM, bet ir savo patiektų prekių ar suteiktų paslaugų pardavimo PVM, jeigu vykdo ekonominę veiklą.

Ar visi prašymai išregistruoti yra patenkinami?

Jeigu PVM mokėtojas pateikia Prašymą išregistruoti jį iš PVM mokėtojų registro, tačiau VMI nustato, kad jis negali būti išregistruotas, tai tokiam PVM mokėtojui per 3 darbo dienas turi būti išsiunčiamas laisvos formos pranešimas, kuriame nurodomos priežastys, dėl kurių jis negali būti išregistruotas iš Registro.

Jeigu išregistruojamo iš Registro asmens PVM deklaracijoje apskaičiuojama papildomai mokėtina PVM suma, ji privalo būti sumokėta ne vėliau, kaip tą pačią dieną, kada pateikiama išregistruojamo iš PVM mokėtojo PVM deklaracija, tačiau ne vėliau kaip iki nustatyto šios PVM deklaracijos pateikimo termino pabaigos, jeigu ji per nustatytą terminą nepateikta. Priskaičiuotas neįskaitytas ir negrąžintas PVM skirtumo likutis yra grąžinamas Mokesčių administravimo įstatymo nustatyta tvarka.

Kai kurie ūkininkai, išgirdę apie didinamą PVM, ėmė domėtis galimybėmis išsiregistruoti iš PVM mokėtojų registro, kad nemokėtų šio mokesčio. Ar toks kelias įmanomas?

Fizinis asmuo-PVM mokėtojas turi teisę pateikti prašymą išregistruoti jį iš Registro tais atvejais, kai: bendra gauto atlygio už vykdant ekonominę veiklą patiektas prekes ar suteiktas paslaugas suma per paskutiniuosius 12 mėnesių yra mažesnė kaip 100 tūkst. Lt; iš kitų ES valstybių įsigytų prekių vertė praėjusiais kalendoriniais metais nesiekė ir einamaisiais kalendoriniais metais nenumato viršyti 35 tūkst. Lt.

Jeigu asmuo yra įsiregistravęs savanoriškai dėl to, kad įsigijo prekių iš kitų ES valstybių, jis gali būti išregistruotas iš PVM mokėtojų praėjus 24 kalendoriniams mėnesiams nuo jo įregistravimo (išskyrus atvejus, kai asmuo įgijo likviduojamojo statusą); asmuo pabaigia veiklą dėl likvidavimo arba reorganizavimo.

PVM mokėtojai gali būti išregistruojami ir įvertinus jų veiklos ypatybes (sezoniškumą ir pan.). Valstybinės mokesčių inspekcijos iniciatyva iš Registro gali būti išregistruojami PVM mokėtojai, kurie: VMI duomenimis, nevykdo veiklos ar per paskutiniuosius ir einamuosius metus neįsigijo prekių iš kitų ES valstybių narių; pabaigia veiklą dėl likvidavimo arba reorganizavimo; yra mirę arba paskelbti mirusiais, o taip pat jeigu asmeniui, jį išregistravus iš Registro, neatsiranda prievolė įsiregistruoti PVM mokėtoju.

Fiziniai asmenys-PVM mokėtojai, pageidaujantys išsiregistruoti iš Registro, turi užpildyti Fizinio asmens prašymą (forma FR0389). Prašymas turi būti pateikiamas VMI padaliniui, kurio teritorijoje asmuo įregistruotas PVM mokėtoju.