23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/01
Konsultantų patirtis peržengia sienas
  • Viktoras TROFIMIŠINAS, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Lenkijos ir Lietuvos žemės ūkio konsultantus sieja ilgamečiai neformalūs ryšiai. Palenkės vaivadijos konsultantų delegacija gruodžio mėnesį lankėsi Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje ir domėjosi galimybėmis vykdyti bendrus projektus.

Palenkė – žemdirbių kraštas

Palenkės vaivadijos Šepetovo žemės ūkio konsultavimo centras įsikūręs netoli Balstogės. Vaivadijoje yra keletas žemės ūkio konsultavimo įstaigų, todėl joms tenka konkuruoti. Anot Šepetovo žemės ūkio konsultavimo centro direktoriaus pavaduotojo Mareko Skaržinskio (Marek Skarżyński), Palenkė yra žemdirbių kraštas, todėl darbo užtenka visiems.

Pagal užimamą teritoriją ir gyventojų skaičių vaivadija prilygsta trečdaliui Lietuvos. Palenkėje sąlygos ūkininkauti nėra labai palankios. Čia trumpiausias vegetacinis periodas Lenkijoje, iškrenta daugiausia kritulių, žemė nenaši, dirvos akmenuotos. Nepaisant to, žemės ūkis yra pagrindinė ūkio šaka. Kaime ir žemės ūkyje užimta apie 40 proc. vaivadijos gyventojų.

Palenkės vaivadijoje yra apie 120 tūkst. ūkių, vidutinis ūkio dydis apie 14 ha. Dideli pokyčiai įvyko šaliai įstojus į ES. Sumažėjo bulvių, javų pasėlių plotai, o prasidėjus cukraus sektoriaus restruktūrizavimui – ir cukrinių runkelių. Tuo pačiu vis daugiau ūkių suka pieninės ir mėsinės gyvulininkystės keliu.

Vaivadijos ženklas – pienas

Anot Lenkijos konsultantų, didelė dalis ES paramos lėšų Palenkės vaivadijoje panaudota ūkiams modernizuoti. Tai leido dar labiau sustiprėti pieno sektoriui. Palanki aplinkybė plėtoti šią ūkio šaką – didžiausi šalyje žalieji plotai. Pieno ūkių augimą ir plėtrą patvirtina ir bankų kreditai, kurių didelė dalis nukreipta į šį sektorių. Nemažą postūmį regiono pienininkystei suteikė prieš 15 metų vykdytas Olandijos specialistų pienininkystės plėt­ros projektas. Ūkininkai sustiprėjo apsijungę į kooperatyvus.

Pieno ūkių ne tik daugėja, jie stambėja, modernėja. Vienam ūkiui tenka beveik dukart daugiau žemės ūkio naudmenų negu vidutiniškai Lenkijoje. Apie pieno sektoriaus reikšmę vaivadijos ūkiui galima spręsti pagal tai, kad pienas vadinamas Palenkės baltuoju auksu. Nuspręsta, kad kuriamas Palenkės atpažinimo ženklas turi būti susijęs su pienu. Pienininkyste verčiasi apie 30 tūkst. ūkių. Iš maždaug 840 tūkst. vaivadijoje laikomų galvijų apie 440 tūkst. yra melžiamos karvės. Per metus pagaminama 2 mlrd. litrų pieno. Dabartinis laikotarpis Palenkės pieno gamintojams nėra lengvas – pieno supirkimo kainos vis krenta.

Ūkininkams – parodos ir lauko dienos

Šepetovo konsultavimo centrui priklauso 14 teritorinių skyrių, tarp jų Augustave, Balstogėje, Seinuose, Suvalkuose. Pasak M. Skaržinskio, pagrindiniai centro veiklos tikslai – ūkių konkurencingumo didinimas, pagalba ūkiams įgyvendinant standartų reikalavimus, kaimo bendruomenių veiklos skatinimas, ūkininkų mokymai. Centre veikia kaimo plėtros ir mokymo, ekonomikos ir verslo, aplinkosaugos, kokybės užtikrinimo, produkcijos technologijos, agroturizmo skyriai. Centras leidžia ūkininkams skirtą mėnraštį.

Konsultavimo centras dalyvauja rengiant parodas, muges, iš kurių svarbiausios – regioninė gyvulininkystės paroda, kaimo statybos, daržininkų ir bitininkų pavasario ir rudens mugės. Šiemet vyks antrasis arimo konkursas.

Kasmet vaivadijoje vyksta kukurūzų dienos, kurios pritraukia vis daugiau dalyvių. Šiame pienininkystės regione kukurūzai nurungė cukrinius runkelius ir tapo neatskiriama kraštovaizdžio dalimi. Beveik visi pieno ūkiai augina kukurūzus, jie užima apie dešimtadalį visų pasėlių. Lauko dienose ūkininkai susipažįsta su kukurūzų veislėmis, dalyvauja seminaruose, skirtuose pašarų gamybai, galvijų šėrimui.

Regionai stiprina bendradarbiavimą

Lenkai yra nuolatiniai mūsų šalies žemės ūkio parodų lankytojai, lietuviai – Palenkėje vykstančių kukurūzų dienų svečiai.

Pasak Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojo Rimtauto Petraičio, atėjo metas įteisinti santykius. Per susitikimus Dotnuvoje ir Kaune aptartos galimybės stiprinti konsultantų ir institucijų bend­radarbiavimą, teikti bendrus projektus ES struktūriniams fondams. Vienas iš aptariamų projektų numato Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos konsultavimo įstaigų bendradarbiavimą diegiant inovacijas, keliant kvalifikaciją, dalijantis patirtimi ūkininkavimo, kaimo turizmo, ekologinio ūkininkavimo, verslumo ugdymo konsultavimo srityse. Lietuvos ir Palenkės konsultavimo įstaigų atstovai kalbėjosi apie galimybę rengti bendrus konsultantų mokymus, Lietuvos patirties sklaidą organizuojant arimo varžybas.