23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/12
Technikos progresas suteikia pranašumą
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“ Italija
  • Mano ūkis

Šį sezoną rekordiškai išaugę technikos pardavimai gamintojų ilgai nelepino. Pasaulį ištikusi finansų krizė palietė visus. Ne išimtis ir technikos gamintojai, į kitus metus žvelgiantys su nerimu. Guodžia tik faktas, kad žemės ūkio mašinas gaminančios bendrovės yra partneriai tų, kurie maitina Pasaulį. Žmonijai maisto visuomet reikės, didės ir atsinaujinančių šaltinių energijos poreikis. Taigi, sąnaudas mažinančiai, gerai technikai paklausa visuomet bus.

Pasak „John Deere International“ rinkodaros vadovo Deivido Pė (David Pé), laukia „ramūs“ metai. „Ateinantį sezoną technikos pardavimai tikėtina nebus tokie, kokie buvo šiemet, kai pajamos už parduotą žemės ūkio techniką, palyginti su 2008 m., padidėjo beveik trečdaliu. Rekordų 2009 m. nepasieksime, tačiau išlaikysime gana aukštą apyvartą. Juk susiklostė tokia padėtis, kad sukauptus pinigus geriau investuoti, o ne laikyti bankuose“, – svarsto D. Pė. Jo nuomone, nepaisant krizių, technikos progreso nevalia stabdyti. Naujos, sąnaudas taupančios mašinos – konkurencingumo koziris. „Į technikos tobulinimą reikia investuoti nuolat. Tai suteiks pranašumą ateityje“, – įsitikinęs D. Pė.

Atsinaujinimo filosofija vadovaudamasi, kompanija „John Deere“ tradiciškai kiekvienais metais tobulina techniką, pagerindama ne tik jos našumą, konstrukciją, bet ir padidindama komfortą. Kas žemdirbių laukia 2009-aisiais, pristatyta Italijoje Poggio Gagliardo vynuogyne. Dauguma naujovių nukreipta į sąnaudas taupančias, technikos valdymą paprastinančias, technologinius procesus automatizuojančias sistemas.

Svarbiausia kitų metų kompanijos naujiena – nauja nedidelio galingumo 5R traktorių serija, su kuria keičiasi ir traktorių žymėjimo tvarka. Pirmasis skaičius nurodo traktoriaus seriją, kiti trys – vardinį galingumą pagal 97/68/EC standartą, o raidė žymi jo klasę. Pavyzdžiui, John Deere 5100R traktorius priklauso nedidelės galios traktorių serijai, kurio vardinė galia yra 100 AG. Raidė „R“ nurodo Premium klasę. „Nauja traktorių numeracija leis greičiau identifikuoti mašiną ir jos parametrus. Logiška, kad ir kitų serijų traktorių žymėjimas ateityje keisis“, – numato rinkodaros vadovas. Siauros tarpvėžės traktoriai papildomai žymimi raide „N“ (pavyzdžiui, 5100RN), skirti vynuogynams – „V“, o sodams – „F“.

Atsižvelgė į mažų ūkių poreikius

Kodėl didesnis dėmesys sutelktas į mažo galingumo mašinas, kai pernykštė „Agritechnica“, regis, braškėjo nuo ypač didelio užgriebio pločio sėjos, žemės dirbimo mašinų ir neįtikėtino galingumo traktorių? Kompanijos „John Deere“ strategai neišnaudotas galimybes įžvelgia būtent nedidelio našumo technikos rinkos dalyje. „Laiko patikrinta tiesa – pasiūlius tinkamą produktą, pardavimai išauga, nes atsiveria naujos rinkos. Nuo 1992 m., kai buvo pristatyta 6000 ir kitos naujos vartotojo poreikius atitinkančios serijos, traktorių gamybos apimtys Manhaimo gamykloje Vokietijoje padidėjo 84 procentais. Nauja 5R serija tai, ko dabar reikia rinkai“, – neabejoja D. Pė. Beje, lapkričio mėnesį iš Manhaimo gamyklos išriedėjo 1,5 milijoninis traktorius.

Kompanijos duomenimis, John Deere traktoriai nedidelio (nuo 25 iki 140 AG) galingumo mašinų rinkoje pasaulyje užima 14 proc. Kasmet Europoje tokios galios traktorių parduodama 150 tūkst., pasaulyje – 1,1 mln. „Skaičiai įspūdingi ir mums yra kur pasitempti“, – sako D. Pė. Jo nuomone, ateinančiais metais iki 100 AG traktorių poreikis ypač išaugs. Minėto galingumo John Deere traktoriai Europoje užima per 15, o didesni kaip 100 AG – 25 proc. rinkos. „Pastarosios klasės John Deere traktoriai yra labiau paklausūs, todėl jų ir parduodama daugiau. Taigi tobulindami mažuosius traktorius, einame teisinga linkme“, – sprendimą atsigręžti į nedidelių ūkių savininkus komentuoja D. Pė.

Mažiau teršiantys aplinką ir našesni

Naują 5R traktorių seriją sudaro trys nuo 80 iki 100 AG modeliai, kurie pakeis 5020 serijos traktorius. „5R traktoriai skirti mišriems, nedideliems augalininkystėms ir specializuotiems sodininkystės ar vynuogininkystės ūkiams“, – nuo svarbiausios kompanijos naujovės mašinų pristatymą pradeda rinkodaros vadovas.

Dėl patobulinto valdymo prietaisų išdėstymo su traktoriais agreguojamus padargus valdyti patogiau. Nauji modeliai gali išvystyti didesnę (iki 7 proc.) papildomą galią. Jie pritaikyti dirbti su frontaliniu krautuvu. Padidėjo (20 proc.) ir leistina traktorių apkrova, kuri gali siekti iki 6,6 t. „Visų modelių keliamoji galia 4,3 tonos, o priekinė pakaba yra iki 3 t keliamosios galios. Taigi su mažesnės galios patobulintais traktoriais galima atlikti sunkesnius ūkio darbus, nesunaudojant papildomai degalų“, – apie naujų modelių pranašumus kalba Rolandas Forsteris, „John ­Deere International“ vadybininkas.

Dirbti su frontaliniu krautuvu ypač patogu dėl įrengto elektriškai valdomo galios reverso, t. y. važiavimo kryptį galima keisti stumdant prie vairo esančią valdymo svirtį – spausti sankabos pedalo ir naudoti stabdžių nereikia. Pavaras galima perjunginėti iš vieno greičio diapazono į kitą ne tik naudojant sankabą, bet ir specialiu pavarų perjungimo svirtyje įrengtu mygtuku. „Tai ypač patogu atliekant transporto darbus“, – pabrėžė kompanijos vadybininkas.

Pasak jo, naujos serijos traktoriai atitinka šeimos ūkio, kuriame laikoma iki 40 karvių, o dirbamos žemės ir ganyklų plotai siekia 70–120 ha, poreikius. „Naujus modelius gali rinktis ir augalininkystės ūkiai. Besiverčiantiems vynuogininkyste sodininkams pritaikyti siauros tarpvėžės (skirti 2,50 m tarpueiliams) 5RN modeliai, kurie gali atlikti vynuogių priežiūros darbus iki 60 ha vynuogyne“, – naujų traktorių pirkėjų kategoriją apibūdina R. Forsteris.

Pristatytų mašinų dizainas mažai skiriasi nuo iki šiol gaminamų, tačiau kabina ir darbo sąlygos labai pagerintos (dirbančio traktoriaus triukšmo lygis kabinoje neviršija 74 dB). Serijinę naujų modelių gamybą Vokietijos Manhaimo gamykloje numatyta pradėti 2009 m. pavasarį. Lietuvos ūkininkams jie bus pristatyti kitų metų pradžioje.

Automatinio vairavimo naujovės

Tenkindami nedidelių ūkių šeimininkų poreikius, kompanijos „John Deere“ specialistai sukūrė elementarų, nuo užsibrėžto kelio neleidžiantį nukrypti LightBar prietaisą. Tai gerokai paprastesnis automatinės lygiagretaus vairavimo sistemos analogas.

Pristatytoji įranga LightBar nepakeičia vairuotojo, kaip žmogų iš dalies galinti pakeisti AutoTrac sistema. Žalios ir raudonos spalvos lemputės vairuojančiajam bet kokią transporto priemonę rodo, ar nenuklystama į šalį. „Kiekviena užsidegusi raudona lemputė kairėje ar dešinėje nuo centro rodo, kad nuo trajektorijos nukrypta po 10 cm į kairę ar į dešinę. Vairuotojas suka vairą pagal prietaiso parodymus, kad važiuotų tiksliai pagal nustatytą kursą. Sistema skirta nesudėtingiems darbams (kalkinimui, tręšimui, purškimui, žemės dirbimui) tiksliau atlikti, t. y. sumažinti dėl persidengimo patiriamas išlaidas. Ji taip pat praverčia dirbant rūke, prietemoje ar ypač dulkėtoje aplinkoje“, – aiškina kompanijos specialistas Heikas Nysas (Heiko Nies).

Sistemą LightBar ypač paprasta įrengti ir naudoti. Tam tereikia 12 V elektros šaltinio. Per 10 min. prietaisas LightBar ir StarFire EGNOS imtuvas pritvirtinami atitinkamai kabinoje ir ant jos. „Pageidaujantiems imtuvas gali būti pagamintas su magnetu, todėl parengti jį darbui būtų dar paprasčiau. Sistema nustatoma trijų mygtukų paspaudimu“, – įrangos paprastumą pabrėžia H. Nysas.

Kalvotose vietovėse ūkininkaujantiems žemdirbiams siūloma nauja iGuide sistema. Pastebėta, kad kalvotose ­vietovėse ­dirbančio traktoriaus AutoTrac sistema išlaiko nustatytą važiavimo trajektoriją, tačiau prie jo prikabintas padargas dėl šoninio slydimo nuo jos nukrypsta iki 0,5 m. Didesniuose šlaituose nuokrypiai būna dar didesni. Sumontuotas ant sėjamosios, žemės dirbimo ar kito agregato imtuvas reguliuoja automatiškai vairuojamo traktoriaus važiavimo trajektoriją, kad prikabinto padargo nuokrypis būtų kuo mažesnis. „Ant padargo pritvirtintas imtuvas tartum „kalbasi“ su traktoriaus imtuvu ir koreguoja jo važiavimą. Taip žemė įdirbama ar sėklos išberiamos centimetro tikslumu, nelieka neįdirbtų ar du kartus įdirbtų plotų“, – paprastai paaiškina H. Nysas.

Sistemą iGuide galima taikyti ir nelygios konfigūracijos galulaukėse. Kai traktorius daro posūkį, padargas atsilieka, neseka traktoriaus vėžėmis, padarydamas mažesnį posūkio spindulį. Taigi tokiose vietose įdirbami plotai persidengia arba lieka neįdirbti. Naudojant šią sistemą, traktorius vairuotų taip, kad padargas visuomet važiuotų lygiagrečiai apdirbtam plotui.

Pasak D. Pė, į prieš ketverius metus pristatytą automatinio vairavimo sistemą buvo žiūrima skeptiškai. „Tačiau akivaizdu, kad ūkininkai suprato šių gamybos išlaidas kontroliuojančių sistemų privalumus. Technikos su AMS pardavimai didėja“, – pabrėžia D. Pė. AMS sistemos net tik už žemdirbį skaičiuoja visus galimus technologinio proceso rodiklius, bet ir analizuoja gautus duomenis, ir atlieka kitus žmogaus gebėjimus viršijančius darbus. Apskaičiuota, kad dirbantis automatinio vairavimo režimu traktorius, priklausomai nuo atliekamos operacijos, yra 10–12 proc. našesnis. Našumą didina ne tik tai, kad darbas atliekamas greičiau. Svarbiausia, sunaudojama mažiau degalų, sėklų, trąšų, chemikalų, mažiau dyla detalės ir t. t. Kombaino su automatinio vairavimo sistema ir kitomis valdymo (pvz., Harvest Smart) programomis našumas gali padidėti iki 25 procentų.

Kompanijos „Landata“ programinėje įrangoje, kuri apdoroja John Deere AMS komponentų duomenis, įdiegtos 5 kalbos – rusų, vokiečių, bulgarų, lenkų ir čekų. Netrukus ketinama pridėti lietuvių, anglų ir estų kalbas.

Padidėjo ritinių presų našumas

Prie išskirtinių „John Deere“ naujovių priskiriami ir trys nauji presai bei vienas presas-vyniotuvas (John Deere 744 Premium). Pastovios kameros presų asortimentą papildo John Deere 644 Premium presas, o kintamos kameros – John Deere 854 ir 864 Premium modeliai. „Tai didelių gyvulininkystės ūkių ar pašarų gamybos paslaugas teikiančių įmonių mašinos“, – presų paskirtį pristato „John Deere International“ vadybininkas Sebastianas Balke (Sebastian Balke).

Presuose įrengtas našesnis smulkinimo mechanizmas su 2,2 m pločio rinktuvu ir 25 smulkinimo peiliais (mažesnio našumo modeliuose yra 14 peilių). „Žolė gali būti smulkinama nuo 40 iki 140 mm pjausniais. Pjausnio ilgis keičiamas, atjungiant dalį peilių. Tai galima padaryti neišlipus iš traktoriaus kabinos“, – naujų mašinų savybes vardija S. Balke. Pagerėjus smulkinimo kokybei, 10 proc. padidėjo supresuoto ritinio tankis, o tai turi didelę įtaką pašaro kokybei. Supaprastinta ir presų eksploatacija – įrengta automatinė grandinių tepimo sistema.

Stiprinama rinkotyros specialistų komanda

Per pastaruosius trejus metus kompanija „John Deere“ į gamybos modernizaciją ir pajėgumų didinimą investavo 300 mln. JAV dolerių (831 mln. Lt). Ukrainoje pradėtas kurti „John Deere International“ rinkodaros departamentas, o į Rusijoje Kalugoje statomą mokymo centro ir detalių tiekimo bazę numatyta investuoti per 80 mln. JAV dolerių (221,6 mln. Lt). Nemažai investuojama ir Brazilijoje, ir Jungtinėse Valstijose. „Investicijos byloja, kad kompanija „John Deere“ ir toliau stiprina savo pozicijas rinkoje. Įmonė tapo trečia pagal dydį drėkinimo sistemų gamintoja“, – akcentuoja D. Pė.

Pasak jo, plečiama ir specialistų komanda. Rinkodaros departamente įsteigtos naujos taktikos, strategijos, rinkos analizės ir kitos darbuotojų grupės, kurių paskirtis – tirti rinką, ūkininkų poreikius, numatyti technikos paklausos pokyčius.