23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/12
Patarimai vištų dedeklių augintojams
  • Jadvyga DITKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Pirmosios gyvenimo dienos labai svarbios būsimam vištų dėslumui. Kad jos padėtų kuo daugiau kiaušinių, svarbu vištaites tinkamai prižiūrėti nuo pat auginimo pradžios.

Paukščių laikymo patalpa turi būti paruošta iš anksto: išvalyta, išdezinfekuota, pakreikta, joje turėtų būti įrengtos augintuvės, išdėstytos tinkleliu pridengtos (kad mažiau išbyrėtų lesalų) lesalinės ir gėralinės.

Vienadienes vištaites reikėtų pirkti paukštynuose arba iš patikimų, gerai žinomų prekiautojų. Turguose, ypač iš mašinų, galite nusipirkti antros trečios kartos hibridų arba neaiškios kilmės vištaičių, kurių dėslumas bus daug mažesnis negu pramoniniu būdu užauginto hibrido.

Vištų veislės

Lietuvoje populiariausios rudosios ir juodosios, mažiau – baltosios dedeklės. Jos paprastai parduodamos išrūšiuotos pagal lytį. Šiuolaikinių rudųjų veislių gaideliai yra balti, vištaitės rudos, o juodųjų veislių gaideliai – juodi su baltais viršugalviais, vištaitės – visiškai juodos. Tik baltųjų veislių vištaitės ir gaideliai yra balti. Jei siūloma pirkti margus nerūšiuotus viščiukus, tikėtina, kad jie nebe grynaveisliai, kelintos kartos hibridai arba negrynaveisliai paukščiai. Todėl iš prekiautojo reikalaukite dokumento, įrodančio, kad jis viščiukus arba kiaušinius inkubavimui įsigijo veisliniame paukštyne. Iš rudųjų veislių populiariausi rudieji lomanai ir rudieji haiseksai. Iš juodųjų paklausiausi dominant veislės paukščiai, kurie gali būti labai įvairaus margumo ir atspalvių – raibi, kanapėti, pilki su baltais taškais, rudi, balti su juodais taškais ant kaklo. Rudosios vištos yra šiek tiek dėslesnės, o juodosios – labai nereiklios, atsparios karščiui. Beje, kiaušinio sudėtis nepriklauso nuo to, kokios veislės višta ji padėjo. Jų maistingumas identiškas, skiriasi tik lukšto spalva.

Aplinkos sąlygos

Nusipirkę vienadienes vištaites vežkite namo šiltai, tegul apšildymas automobilio salone būna įjungtas, tačiau nepalikite viščiukų automobilyje saulėkaitoje arba aklinai uždengtose dėžutėse. Vienadieniai viščiukai labai jautrūs šalčiui ir karščiui. Geriausia aplinkos temperatūra jiems yra apie 24–26 oC šilumos.

Vienadieniam viščiukui svarbiausi dalykai – šiluma, vanduo, lesalas ir šviesa. Optimali temperatūra pirmomis dienomis yra 32–34 oC (po šildytuvu). Tam praktiškiausia naudoti specialias elektrines kaitinimo lempas. Jos būna su raudonu arba skaidriu stiklu apatinėje dalyje ir veidrodine viršutine dalimi. Vienos 200–300 W lempos pakanka maždaug 50 viščiukų. Pakabinkite ją taip, kad tiesiai po ja  padėtas termometras rodytų apie 33–35 oC. Jei viščiukams per karšta, jie patys pasitrauks toliau. Jei per šalta, susispaus į krūvelę po pačia lempa. Lempas reikia naudoti 15–20 dienų visą parą, net ir vasarą. Kraikui geriausiai tinka sausos pjuvenos (kreikiama 5–7 cm storio sluoksniu). Galima kreikti ir sausomis durpėmis, smulkintais šiaudais.

Vėliau stebėkite viščiukų elgesį ir keldami šildymo lempą aukštyn palaipsniui mažinkite temperatūrą. Kai viščiukai gerai apsiplunksnuoja (3–4 savaičių amžiaus), šildymą galima nutraukti.

Pirmąją savaitę paukštidėje šviesa turi degti ištisą parą. Vėliau apšvietimo trukmę reikėtų mažinti, ir nuo 14 dienos šviesa turi būti įjungta tik 8 valandas per parą. Tai stabdo per ankstyvą brendimą ir dėslumo pradžią. Tačiau nuo 16 savaitės apšvietimo trukmę reikia pradėti ilginti ir 20 savaitę ji turi siekti 14 valandų per parą. Apšvietimo intensyvumas turi būti (esant dirbtiniam apšvietimui) maždaug 3 W/ m2. Tai lemia ne tik kiaušinių dėjimo pradžią, bet ir vištų dėslumą.

Lesinimas ir girdymas

Viščiukus geriausia girdyti iš specialių girdyklų. Iš jų jaunikliai neišlaisto vandens, todėl nesudrėgsta kraikas, nesušlampa ir patys viščiukai. Paukščiams augant, pakelkite girdyklą aukščiau.

Iš pradžių geriausia lesinti specialiu kombinuotuoju lesalu. Jokių priedų į jį nereikia dėti. Pirmomis gyvenimo savaitėmis viščiukų racioną sudaro tik kombinuotasis lesalas ir vanduo. Nuo trijų  savaičių amžiaus galima duoti kitų lesalų – kviečių, smulkintos žolės, įvairių maisto atliekų. Paaugusias dedekles ne taip svarbu, kaip mėsinius broilerius, lesinti vien kombinuotaisiais lesalais, tačiau juose yra visų paukščiui reikalingų maisto medžiagų, todėl patartina kombinuotaisiais lesalais dedekles lesinti nuolat. Yra gaminami specialūs kombinuotieji lesalai dedeklių prieaugliui ir dedančioms vištoms, taigi nesumaišykite jų.

Rūpestingai prižiūrėdami vištas, galite tikėtis, kad jų dėslumas, priklausomai nuo veislės, sieks nuo 260 iki 300 vnt. per metus. Paprastai vištos dedeklės kiaušinius pradeda dėti sulaukusios 7–8 mėnesių  amžiaus.