23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/12
Konsultantai ieško būdų grūdų savikainai sumažinti
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Pabrangus trąšoms, pesticidams, energetikai ir šokinėjant produkcijos supirkimo kainoms, konsultantų ir žemdirbių netenkina standartinės žinios apie augalų auginimo technologijas. Ūkiams būtinos inovacijos. Vienas iš tokių bandymų – sėkloms beicuoti naudojama augimą skatinanti medžiaga, kurią Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai eksperimentiniu būdu jau išbandė kai kurių rajonų ūkininkų javų pasėliuose.

Aplinkai saugi augimą skatinanti medžiaga (sutrumpintai pavadinta ASM), kurios sudėties jos kūrėjas – LŽŪKT garbės konsultantas Petras Pipiras – kol kas neatskleidžia, yra naudojama vietoj beico. Beicuojant dar pridedama mikroelementinių trąšų. Kelmės rajono ūkininkai pirmieji ryžosi išbandyti naująjį produktą ir rezultatais liko labai patenkinti. Pirmiausia – išlaidų 4–5 kartus mažiau negu tradiciniam beicui, o derliaus priedas gautas akivaizdus.

„Pernai vasarojus augo sunkokai, viename lauke pusę ploto pabandėme beicuoti su tradiciniais beicais, o pusę – su mikroelementais ir konsultantų pasiūlytu skysčiu. Lauko dalys skyrėsi kaip diena ir naktis. Šiais metais kaimynai kūlė po 3 t/ha, o aš – 6 t/ha. Šį rudenį pabandėme beicuoti žieminių kviečių sėklą, maišėme fungicidą Folikurą ir ASM. Aišku, truputį neramu, ar nepuls ligos. Bent kol kas laukas atrodo pasakiškai: spalva tamsiai žalia, augalai vešlūs, šaknys kaip šluotos“, – sakė Šaltenių kaimo ūkininkas Kazimieras Mikalauskas.

Po pirmųjų metų bandymų pastebėta, kad ASM labai stimuliuoja šaknų augimą. Ypač tai akivaizdu vasariniams javams. „Kai augalas turi galingą šaknų sistemą, jam sausros nebaisios. Yra poveikis ir mažinant ligas“, – sako P. Pipiras. – Turiu ir naujų minčių, kad galima padvigubinti mikroelementų kiekį – gal poveikis būtų dar geresnis.“

Tokie agronominiai eksperimentai – dalis bendro augalininkystės konsultantų mokymų projekto. „Ne kartą teko matyti, kaip mūsų partneriai, Skandinavijos šalių konsultantai, tęsia bendravimą su buvusiais bendradarbiais, vadinamais senjorais. Nusprendžiau šį gerą pavyzdį panaudoti gilinant mūsų augalininkystės konsultantų žinias praktiniuose mokymuose. Pasidalyti patirtimi pakvietėme mūsų garbės konsultantą Petrą Antaną Pipirą“, – pasakoja projekto iniciatorė, LŽŪKT Augalininkystės skyriaus vadovė Dijana Ruzgienė.

Dvejų metų trukmės mokymų projekte dalyvavo augalininkystės konsultantai iš Kelmės, Radviliškio, Telšių, Mažeikių, Panevėžio, Biržų, Ukmergės rajonų. Praktinių mokymų tikslas – surasti ir išbandyti būdus, kaip sumažinti javų ir rapsų išauginimo savikainą. Įdomias P. Pipiro idėjas ir pamokymus konsultantai stebėjo Kelmės ūkininkų laukuose, paskui įgyvendino savo rajono žemdirbių pasėliuose.

„Teorinės žinios ir praktinė patirtis davė mums naujų minčių ir žinių – radome naujų galimybių, mažinančių augalų išauginimo savikainą“, – tvirtino projekte dalyvavę konsultantai.