23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/12
Detalės traktoriams
  • Dainius ŠIŠLAVAS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Frankfurte prie Maino (Vokietija) surengta didžiausia specializuotoji paroda „Automechanika 2008“ – geriausia vieta išvysti savaeigių mašinų giminystės ryšius, kurie, beje, kaskart stiprėja.

Dažnai technikos specialistai juokauja, kad kelis traktorių gamintojus aptarnauja dešimtys komplektuojamųjų dalių tiekėjų ir šimtai atsarginių detalių gamintojų. Aštri konkurencija šių produktų tiekėjams – įprastas reiškinys.

Visi technikos gamintojai yra pajėgūs pagaminti vienodo techninio ir kokybinio lygio mašinas. Skirtumus labiau lemia ne silpnesnis techninis ir intelektinis potencialas, o konkretaus prekės ženklo vertė rinkoje. Taigi kiekvienas prekės ženklas turi labai aiškias kainos ribas.

Galutinė produkto, pavyzdžiui, traktoriaus, kaina tampa svarbiausiuoju atskaitos tašku jį projektuojant. Nesvarbu, kiek traktorius bekainuotų, keliomis dešimtimis tūkstančių pigiau ar brangiau, jame turi būti įdiegtas visas šiuolaikinių techninių priemonių arsenalas: pradedant nuo taršą mažinančių ir baigiant darbo komfortą didinančių priemonių.

Komplektuojamųjų dalių tiekėjai, atsižvelgdami į mašinų gamintojų technines užduotis, siūlo savus sprendinius. Nereikėtų stebėtis, kad konkuruojantys gamintojai vieno tipo detales ar sistemas užsako pas tą patį tiekėją.

Plastiko elementai – iš Turkijos

Turkijos gamintojai tarptautinėse paro­dose pabrėžia įsisavinę kokybiškų plastikų gamybos technologijas. Turkijoje esančių detalių iš plastiko gamintojų paslaugomis naudojasi ir traktorių gamintojai. Pavyzdžiui, 1989 m. Stambule įkurtos kompanijos „CTP Composite Plastics“, besispecializuojančios detalių iš stiklo pluošto audiniu sutvirtinto poliesterio projektavime ir gamyboje, klientais yra grupės AGCO, CNH, vietiniai traktorių gamintojai „Basak“, „Yagmur“ ir „Hattat Tarim“. Šiose gamyklose gaminami mažos galios Case IH JX/New Holland TN/TT/TK serijų traktorių variklių gaubtai, kabinos apdailos elementai. CTP suprojektuota ir pagaminta visa naujausių vietinės gamybos traktorių Basak 2000 plastikinė dekoratyvinė apdaila.

Kompanija CTP tiekia visus išorės plastikus Turkijoje gaminamiems A serijos Valtra traktoriams, šalyje pardavinėjamiems A serijos Hattat pavadinimu. Beje, trimatės, analogiško dizaino „Valtra“ ir „Hattat“ emblemos gamyklas Turkijoje ir Suomijoje taip pat pasiekia iš CTP.

Kompanija „Hema Endüstri“ („Hattat Tarim“ yra antrinė šios įmonės firma) – ne tik traktorių, bet ir gausybės komplektuojamųjų dalių jiems gamintojas. Veiklos profilis apima nuo variklių cilindrų blokų iki mechaninių transmisijų ar hidraulinių sistemų komponentų gamybos. Šiuos komponentus ji tiekia kompanijoms ­AGCO, „Agritalia“, „CAT-Perkins Engines“, CNH, „David Brown Textron“, „John ­Deere“, „MWM International“. Į Suomijoje esančią „Valtra“ traktorių gamyklą „Hattat“ tiekia mechanines, visiškai sinchronizuotas 12/12 pavarų dėžes su centrine ir galinėmis pavaromis. Iš tų pačių komponentų A serijos „Valtra“ traktoriai gaminami ir Turkijoje. Korporacijos AGCO vadovai oficialiai yra užsiminę, kad didėjant galingesnių „Valtra“ traktorių paklausai Europoje, svarstoma mažiausių Suomijoje gaminamų traktorių gamybą  perkelti į Turkiją.

Vokietijoje, Švedijoje, Italijoje, Slovakijoje ir, žinoma, Turkijoje gamyklas turinti kompanija „Polytec Group“ taip pat vykdo analogiškus minėtajai CTP projektus. Pavyzdžiui, „Polytec“ ženklą turi Ferrari F599 GTB Fiorano priekiniai buferiai, Volvo S60-S80 kėbulo karkaso elementai, „Iveco Stralis“ kabinų aerodinaminiai gaubtai. Taip pat „Polytec“ gamina plastikinius variklio gaubtus, kabinos detales ARGO grupės (Landini, McCormick) ir John Deere traktoriams, kombainams.

Kompleksiniai projektai

Ne tik plastikinių išorės detalių gamyba, bet ir ištisi kompleksiniai projektavimo darbai yra patikimi specializuotoms kompanijoms. Pavyzdžiui, Italijos įmonė „Ama S. P. A.“ užsiima kabinų traktoriams, kombainams, teleskopiniams ir šakiniams krautuvams, ekskavatoriams ir buldozeriams projektavimu, konstravimu, bandymais bei gamyba.

Įmonės „Ama“ produkciją perka įvairaus dydžio ir profilio kompanijos (pradedant koncernais CNH ir „John Deere“, baigiant Rusijos gamykla „JuMZ“).

Variklio, transmisijos mazgų ir hidraulinių sistemų gamintojai taip pat įsiklauso ir į žemės ūkio mašinų gamintojų poreikius. Didžioji dalis kompanijų, žinomų kaip komplektuojamųjų dalių tiekėjai automobiliams, tiekia jas ir traktorių, kombainų, žemės ūkio agregatų gamintojams.

Įmonių grupės „Schaeffler Group“, kuri jungia žinomus prekių ženklus „Luk“, INA ir FAG, stebules, guolius, sandariklius galima aptikti ir sėjamosiose, skutikliuose, vartytuvuose, grėbliuose. Beveik visi Europoje gaminami traktoriai ir kombainai taip pat turi INA, FAG lankstų, guolių, „Luk“ sankabų ar skriemulių.

Žinomam gamintojui „Continental“ priklauso prekės ženklas „Contitech“. Juo žymimos įvairios diržinės perdavos. Kartu su analogiško profilio produkciją gaminančia JAV kompanija „Gates“ jie yra didžiausi diržinių perdavų tiekėjai rinkoje.

Kompanija „Stanadyne“, kaip OEM produkcijos gamintojas, maitinimo sistemos filtrus, taip pat filtrus-nusodintuvus tiekia su AGCO, „Case IH“/„New Holland“, CAT, JCB, „John Deere“ (taip pat ir „Timberjack“), „Liebherr“, „McCormick“, „Perkins“, „Valtra“ (kartu ir „SisuDiesel“) prekių ženklais.

Patentuotos konstrukcijos kompanijos „Donaldson“ PowerCore serijos oro filtrai montuojami į John Deere 6020/6030/7030 Premium serijos traktorius. Dėl mažesnių gabaritų jie pasižymi didesniu valymo plotu.

Kompanija „Holset“ (priklauso variklių gamintojui „Cummins“, kuris vykdo bendrus projektus su FPT – „FIAT Powertrain Technologies“) yra pagrindinis turbokompaundo sistemų tiekėjas visiems variklių gamintojams. Varikliai Scania DTC11-01, DT12, Iveco 13TCD Cursor ir ­kiti montuojami ne tik į Iveco didžiakrūvius automobilius, vilkikus, bet ir į Case IH, New Holland didelės galios traktorius, javų kombainus, savaeigius smulkintuvus.

Kompanija CBM yra hidrauliškai valdomų prikabintuvų (Pick-Up Hitch) traktoriams tiekėjas.

Įmonė „GKN Walterscheid“ be kardaninių perdavų, guolių automobiliams, traktoriams (ši produkcija žinoma pavadinimu GKN) tiekia trijų taškų pakabinimo sistemos jungtis, apatines traukles, jų prailgintuvus, kardaninius velenus, įvairios paskirties prikabintuvus daugumai žemės ūkio mašinų gamintojų. Kompanija „GS Shaad“ – pagrindinis ratų dvejinimo įrangos, užraktų tiekėjas, „Parker“ tiekia hidraulines jungtis, movas, „Rübig“ žinoma geros kokybės fiksavimo kaiščiais.

Visa tai tik nedidelė dalis gamintojų, nedidelė dalis rinkinio, kuris vėliau įgauna traktoriaus ar kombaino formą. Nuo šių, plika akimi nematomų gamintojų priklauso būsimosios mašinos eksploataciniai parametrai ir jos patikimumas.