23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/10
Austrijos įmonės akiratyje – žemdirbystės ir sėjos mašinos
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ „Mano ūkis“, Austrija
  • Mano ūkis

Specializuotos pašarų ruošimo technikos kompanijos „Pöttinger“ investicijos į žemės dirbimo ir sėjos mašinų gamyklas pasiteisino: per penkerius metus įmonės apyvarta padvigubėjo ir šiemet pasiekė 240 mln. EUR, t. y. 20,7 proc. daugiau negu pernai. Didėjančius technikos pardavimus lėmė ir naujos rinkos Jungtinėse Valstijose bei Ukrainoje, tačiau labiausiai už gerus finansinius rezultatus įmonės savininkai Klausas ir Haincas Piotingeriai (Klaus ir Heinz Pöttinger) yra dėkingi darbuotojų komandai.

Pasak Hainco Piotingerio, vienas iš svarbiausių sėkmingos veiklos garantų – gerai dirbanti visa įmonės komanda. Keturias gamyklas – 2 Vokietijoje, po 1 Austrijoje ir Čekijoje – valdančioje kompanijoje dirba 1 100 darbuotojų, kurie per šiuos metus pateikė daugiau kaip 4 tūkst. gamybos racionalizacijos pasiūlymų. „Trys iš keturių įmonės darbuotojų dalyvauja šioje programoje. Net 85 proc. pasiūlymų įgyvendinome. Juos įdiegę, sutaupėme ir papildomai gavome 3 500 eurų pajamų, skaičiuojant kiekvienam darbuotojui“, – brolį papildo kitas įmonės vadovas Klausas Piotingeris. Piotingerių šeimai priklausanti kompanija gyvuoja 137 metus. Įmonę valdo ketvirtoji Piotingerių karta.

Šeimos tradicijos perduodamos iš kartos ir kartą – nuo 1972 metų kas dveji metai Austrijoje, Grieskircheno (Grieskirchen) gamykloje organizuojamos Tarptautinės „Pöttinger“ dienos tapo ne tik visų pasaulio prekybos atstovų, bet ir Piotingerių šeimos švente, per kurią pristatomi dvejų metų kompanijos pasiekimai ir kitų metų sezono technikos naujovės. „Uždirbti pinigus sunkus darbas, nelengva juos apgalvotai ir protingai išleisti. Mes stengiamės juos leisti taip, kad būtų naudinga ir ūkininkams, ir mūsų technikos pardavėjams. Renginys, į kurį susirenka visi verslo partneriai – mums didelė šventė“, – ilgametes tradicijas vertina H. Piotingeris. Kasmet į tyrimus, gamybos įrangos atnaujinimą, naujas technologijas ir mašinų tobulinimą investuojama apie 5 proc. kompanijos metinės apyvartos.

Stiprina žemdirbystės ir sėjos mašinų poziciją rinkoje

Pernai neįtikėtinai išaugusios grūdų ir pieno supirkimo kainos sudrebino technikos rinką: ūkininkai masiškai ėmė atnaujinti mašinų parką, todėl pagaminti užsakytą techniką vėlavo visi be išimties gamintojai. Pasak K. Piotingerio, siekiant prisitaikyti prie padidėjusios mašinų gamybos, teko pertvarkyti visą įmonės logistikos sistemą, todėl tikimasi, kad ateityje visi užsakymai bus įvykdomi laiku.

Šiemet žemės ūkio produkcijos supirkimo kainų svarstyklės pakrypo į priešingą, žemdirbiams nepalankią, pusę, tačiau „Pöttinger“ savininkai nesibaimina, kad gavę mažiau pajamų ūkininkai sumažins ir investicijas į naujas mašinas. „Kitąmet tikimės gauti daugiau kaip 300 mln. eurų pajamų. Optimizmo nestokojame, nes įžengėme į naujas rinkas, mašinų asortimentą papildė patobulinta sėjos ir žemės dirbimo technika. Be to, kitiems metams liko dar šiemet neįvykdytų užsakymų“, – produkcijos pardavimo sąstingio nesibaimina K. Piotingeris. Jis kategoriškai netvirtina, kad nuo šiol daugiau kaip 135 metų pašarų ruošimo mašinų gamybos patirtį turinti įmonė pakeis specializaciją. „Kokioms mašinoms suteikti pirmenybę, lems aplinkybės. Kol kas didesnį dėmesį telksime į sėjamąsias, tačiau pašarų ruošimo technikos tobulinimas taip pat išliks vienas iš prioritetinių tikslų“, – tikina K. Piotingeris.

Kad žemės dirbimo bei sėjos mašinos su „Pöttinger“ ženklu kasmet populiarėja, byloja ir skaičiai: palyginti su praėjusiais metais, šiemet šios kategorijos mašinų pardavimų mastai padidėjo 42 proc., t. y. gauta 47 mln. EUR pajamų – beveik 15 mln. EUR daugiau negu pernai. Įmonės apyvartos struktūroje žemės dirbimo ir sėjos mašinoms tenka 20 proc., žolės dorojimo technikai – beveik pusė, o savikrovėms priekaboms – 22 proc. visų gaunamų pajamų.

Naujas Austrijos kompanijos sėjamąsias Terrasem C6 ir C8, įmonės savininkai vadina sensacija ir tikina, kad naujovės privers suklusti konkurentus. Nors 6 ir 8 met­rų darbinio pločio Vokietijos Bernburgo gamykloje konstruojamose mašinose nėra lokalinio trąšų įterpimo sistemos, tačiau, palyginti su kitomis sėjamosiomis, jos turi nemažai privalumų. Šio modelio mašinų masė paskirstyta taip, kad jos išliktų stabilios, o sėkla būtų įterpta tiksliai, vienodame gylyje net ir sėjant dideliu greičiu.

Dvi eilės diskų, kurių kiekvienas kopijuoja dirvos paviršių, įdirba žemę, volas dirvą prispaudžia. Už jo įrengta išsėjimo noragų eilė, kiekvieno iš jų slėgis į dirvą siekia 190 kg. Įterptas sėklas prispaudžia kitas volas. Sėjamosios Terrasem C6 bunkerio talpa iki 3 800 l, išsėjimo norma nuo 0,2 iki 300 kg, taigi mašina gali sėti bet kokių augalų sėklas ir į arimą, ir į neskustą ražieną. Aust­riška 6 m sėjamoji agreguojama su 200–250 AG traktoriumi. K. Piotingeris prognozuoja, kad per kitus metus Terrasem sėjamųjų gamyba turėtų išaugti dvigubai. Kompanijos inžinierių planuose sukurti ir sėjamosios su trąšų įterpimo įranga modelį.

Koziris konkurencinėje kovoje – savikrovės priekabos

Nuo 1953 m. gaminamos savikrovės priekabos – Austrijos kompanijos vizitinė kortelė. Mašinos populiarios visame pasaulyje: Pöttinger savikrovės priekabos užima pirmaujančias pozicijas daugumoje rinkų. Iš 18 šiemet Lietuvoje parduotų priekabų 14 buvo su kompanijos „Pöttinger“ ženklu. Rekordiškai pabrangę degalai šių mašinų populiarumą gali dar labiau padidinti, mat gaminti silosą su šiomis priekabomis atsieina gerokai pigiau negu su savaeige technika.

Apskaičiuota, kad degalų sąnaudos, gaminant silosą su savikrove priekaba, yra 50 proc. mažesnės negu su savaeigiu smulkintuvu, tačiau ne vien dėl to kompanijos savininkai nė nesvarstė idėjos kurti savaeigius pašarų smulkintuvus. „Savaeigis kombainas kainuoja beveik tiek pat, kiek traktorius su savikrove priekaba kartu sudėjus, tačiau sugedus bent vienai kombaino detalei, pašarų gamybos procesas sustoja. Sugedus traktoriui, priekabą galima kabinti prie kito traktoriaus, taigi gamyba nenutrūksta“, – argumentus savaeigės technikos nenaudai vardija K. Piotingeris. Be to, savaeigis pašarų smulkintuvas gali atlikti tik vieną darbą, o pabaigus gaminti pašarus, traktorius gali būti naudojamas kitiems žemės ūkio darbams. Pavyzdžiui, priekaba Jumbo 7200 su vienu traktoriumi gali pakeisti vieną savaeigį smulkintuvą ir masei transportuoti reikalingus 2–3 traktorius. Joje telpa apie 20 tonų smulkintos žolės. Be to, nustatyta, kad žolę priekabos smulkinimo mechanizmai susmulkina optimaliausio galvijų virškinimo sistemai ilgio (60–70 mm) dalelėmis.

Šiemet kompanijos inžinieriai patobulino savikroves priekabas, sustiprindami jų rėmą. Modeliais Jumbo Combiline galima vežti ne tik žaliąją masę, bet ir kitus krovinius. Priekabos Jumbo Combiline gali būti 66 ir 72 m3 suspaustos masės talpos. Kurdami ypač našias savikroves priekabas, konstruktoriai ne tik didina jų našumą, bet ir mažina sunkios technikos poveikį dirvai. Priekaba Jumbo 10000 su triaše važiuok­le, taigi dirva mažiau slegiama. Per dieną Grieskirchene pagaminama 10 didelių ir 20 mažų savikrovių priekabų. „Ūkininkams siūlome net 50 modelių nuo 11 iki 100 m3 talpos savikrovių priekabų, tačiau jų asortimentą dar didiname, nes daugėja ir rinkų, į kurias tiekiame savo produkciją“, – teigia K. Piotingeris.

Tarp kitų kompanijos naujovių gerai vertinama ypač naši prikabinama 13 m darbinio pločio šienapjovė Novocat T8, galinti per dieną nupjauti 100 ha žalienų. Tokiai šienapjovei reikėtų ne mažesnio kaip 220 AG našumo traktoriaus. Pasak K. Piotingerio, mašina ne tik naši, bet ir gerai kopijuoja lauko paviršių, todėl žalioji masė neužteršiama žemėmis. „O tai labai svarbu, siekiant pagaminti geros kokybės pašarą“, – akcentuoja įmonės savininkas. Šienapjovei sukurti prireikė 7 metų. Ji išbandyta įvairiose šalyse skirtingomis darbo sąlygomis. Pöttinger šienapjovės gali būti gaminamos ir su plaušintuvėmis.

Modernus mašinų bandymų centras

Nė vienas naujas Pöttinger technikos modelis nepradedamas gaminti serijiniu būdu, kol mašinos prototipo kokybė nepatikrinama šalia Grieskircheno gamyklos įkurtame mašinų testavimo centre. „Mašinos tiesiogine to žodžio prasme patiria šoką, nes turi ištverti ekstremalius testus. Kad sužinotume, kur yra silpniausia naujų modelių vieta, jie yra net laužomi“, – aiškina K. Piotingeris.

Tikrinamas ne tik mašinų atsparumas mechaniniam poveikiui, atliekama ir elektronikos, ir hidraulinės sistemos patikra. Mašinoms bandyti įrengti specialūs stendai. Technikos testai atliekami skirtingos temperatūros (nuo -70 iki +180 oC) ir drėg­mės aplinkoje. Naujų modelių prototipai išbandomi dar ir laukuose.

Modernų kompanijos „Pöttinger“ testavimo centrą vertina ir kiti technikos gamintojai: iš visų testuojamų mašinų kitų įmonių technika (pavyzdžiui, lėktuvų, traukinių įranga) sudaro 30 procentų.

Lietuvoje populiariausia – pašarų ruošimo technika

Iš Austrijos kompanijos mašinų Lietuvoje populiariausios žolės dorojimo ir pašarų ruošimo mašinos. Pasak įmonei atstovaujančios Lietuvos bendrovės „Alfa Agro Prekyba“ generalinio direktoriaus Arūno Šimkūno, Pöttinger vardas šalyje gerai žinomas ir asocijuojasi su geros kokybės, ilgaamže šienavimo technika. „Austriškomis žolės dorojimo mašinomis mes prekiaujame jau ketveri metai, o sėjamosios Terrasem – mūsų žemdirbiams didelė naujiena“, – teigia A. Šimkūnas. Kol kas viena 4 m Terrasem sėjamoji dirba Šalčininkų r. ūkininko Kamalo Zulfijevo ūkyje. Su austriška sėjamąja pasėtos sėklos šiemet subrandino nemažą derlių.

Pasak A. Šimkūno, naujo modelio sėjamąją Terrasem C6 Lietuvos ūkininkai galės pamatyti kitąmet vyksiančioje parodoje „Ką pasėsi...“. Jo nuomone, tai didelių ūkių mašina, todėl jų paklausa Lietuvoje nebus labai didelė. Sėjamosiomis Terrasem, kaip ir kitomis austriškomis mašinomis, prekiaus ir Šakių įmonė „Audrokesta“, su kuria „Alfa Agro Prekyba“ pradėjo bendradarbiauti nuo šių metų pradžios.

Išsiplėtus prekybos ir mašinų priežiūros tinklui, bendrovė „Alfa Agro Prekyba“ iki metų pabaigos tikisi parduoti 4 kartus daugiau technikos negu pernai. „Prognozuoti kitų metų apyvartą labai sudėtinga, nes jau dabar jaučiame neigiamą sumažėjusių pieno supirkimo kainų poveikį: ūkininkai atsisako planų pirkti naujas mašinas“, – teigia A. Šimkūnas pridurdamas, kad situacija Lietuvos pieno rinkoje kelia nuostabą, nes kitose šalyse kainos jau pakilo. Pavyzdžiui, kai kuriuose Rusijos regionuose pieno gamintojams už pieną mokama iki 0,42 EUR (1,45 Lt). Nepaisant nepalankių investicijoms sąlygų, Lietuvos ūkininkai kitiems metams jau užsisakė 7 savikroves priekabas.

***

Kompanija „Pöttinger“ mašinas eksportuoja į 53 pasaulio valstybes. Daugiausia austriškos technikos parduodama Vokietijoje, antra pagal pardavimų apimtis – Austrija, trečioji – Prancūzija, ketvirtoji – Čekija, penktoji – Šveicarija. Viena iš didžiausią (daugiau kaip 260 proc.) apyvartos prieaugį šiemet pasiekusių šalių – Rusija.