23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/09
Rotorinių kombainų gamintojai atsisuko į Europos žemdirbį
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“, Vokietija
  • Mano ūkis

Daugiau kaip trisdešimtmetį tobulinę kombainų konstrukciją, Jungtinių Valstijų kompanijos „Case IH“ konstruktoriai pirmieji sukūrė ir 1977 metais pristatė išilgai montuojamo vieno rotoriaus kombainą, kuris lenktynėse su kratikliniu kombainu buvo akivaizdžiai pranašesnis. Europiečiai į tokią naujovę žvelgė atsargiai, mat buvo manoma, kad derliaus nuėmimo mašinos su išilgai jų įrengtu rotoriumi nepasiteisins lietaus merkiamos Europos ūkiuose. Kitų metų javapjūtės sezonui europiečiai jau galės užsisakyti naujų serijų rotorinius kombainus, kurie pritaikyti drėgno klimato kraštams.

Naujų Case Axial Flow 20 ir 88 serijų kombainai pristatyti Vokietijoje. Į tarptautinę Lauko dieną, vykusią šalia Magdeburgo, susirinko per 10 tūkst. Europos ūkininkų. Susipažinti su kombainų naujovėmis buvo pakviesti ir daugiau kaip 40 žemės ūkio leidinių žurnalistai. Į žiūrovų minios apsuptą areną važiavo Case IH ir Styer mašinos: traktoriai, statybos technika, pašarų ruošimo mašinos. Renginys pasiekė kulminaciją, pasirodžius šešiems naujiems Axial Flow 20 ir 88 serijos kombainams, kurie technines galimybes vėliau demonstravo šalia plytinčiuose javų laukuose. Virš jų sklido kepamų blynų kvapas, nes dauguma mašinų buvo varomos 100 proc. biodyzelinu.

Pokyčius diktuoja klimato ir ekonomikos svyravimai

Pristatydamas 2009 metų sezono naujoves „Case IH Europe“ viceprezidentas Andreasas Klauseris (Andreas Klauser) pabrėžia, kad šie JAV gaminami naujų serijų kombainai labiau pritaikyti Europos javapjūtės sąlygoms. Per pastaruosius dvejus metus senojo žemyno šalyse ne tik padidėjo grūdų derliai, bet ir stipriai išaugo žemės ūkio produkcijos gamybos sąnaudos. „Tai bene pagrindinė priežastis, dėl kurios mes ėmėmės kurti naujus kombainų modelius, sau keldami tikslą – pagaminti našesnę, bet taupesnę už senesnius modelius, rotorinę derliaus nuėmimo mašiną“, – sako A. Klauseris.

Pasak jo, nemažai dėmesio skirta ir kuliamų grūdų bei šiaudų kokybei išsaugoti, o svarbiausia – nauja technika labiau pritaikyta drėgnoms derliaus nuėmimo sąlygoms. Inžinieriai atsižvelgė į tai, kad Europos šalyse dažnai derlių tenka imti ypač nepalankiomis sąlygomis, pavyzdžiui, skandinavai priversti kulti net 30 proc. drėgnumo grūdus. Drėgmė – rotoriniams kombainams ne kliūtis nuimti subrendusį derlių.

Naujuose modeliuose sumontuotas mažesnio (apie 5 cm už ankstesnių modelių) skersmens ST (small tube) rotorius, kuris pagamintas pagal ryžiams nuimti skirto kombaino rotorių. Nepaisant naujovių, degalų sąnaudos nepadidėjo. Tai kelerių metų „Case IH“ inžinierių darbo rezultatas. Svarbiausia jų užduotis buvo taip patobulinti kombaino konstrukciją, kad padidėtų našumas, sumažėtų šiaudų ir grūdų sužalojimas, o degalų sąnaudos nedidėtų. Tokie kombainai ypač tinka salyklinius miežius ar grūdus sėkloms auginantiems ūkiams. Palyginti su kratikliniais, rotoriniai kombainai sužaloja labai mažai (vos 0,2 proc.) grūdų.

Naujoje didelio našumo kombainų Case Axial Flow 20 serijoje yra 3 modeliai: maksimalios 422 AG Case Axial Flow 7120; 469 AG Case Axial Flow 8120 ir pats galingiausias – 530 AG Case Axial Flow 9120. Vidutinės galingumo klasės kombainams priskiriama Case Axial Flow 88 serija. Ją sudaro taip pat 3 modeliai: 5088 (294 AG); 6088 (335 AG) ir 7088 (366 AG).

Rotorinių kombainų ekspertai

CNH korporacijai priklausanti kompanija „Case IH“ pirmoji sukūrė rotorinio kombaino koncepciją ir ją įgyvendino. Rotoriniai Case IH kombainai gaminami jau daugiau kaip 30 metų, o kompanijos „Case IH“ istorija prasidėjo 1842-aisiais JAV Viskonsino valstijoje. Pirmasis rotorinis kombainas pristatytas 1977 metais. Jam sukurti per daugiau kaip 20 metų išleista 56 mln. JAV dolerių. Idėjai įgyvendinti prireikė 1 mln. žmogaus darbo valandų. Konstruktoriai siekė sukurti kuo paprastesnį ir našesnį kūlimo aparatą. Tikslą iš esmės pakeisti kūlimo technologiją nulėmė JAV fermerių požiūris į ūkininkavimą: „Daug ir greitai“.

Pasak JAV įmonės „Case IH“ derliaus nuėmimo technikos rinkodaros direktoriaus Gario Zalcmano (Garry Salzman), rotoriniai kombainai – didelis 160 metų gyvuojančios įmonės pranašumas. „Akivaizdu, kad prieš 30 metų pasirinkta teisinga kombainų gamybos specializacijos kryptis. Kai į rinką pradėjome tiekti rotorinius kombainus, dauguma kitų žemės ūkio technikos gamintojų tikino, kad rotorinė javų kūlimo technologija pasmerkta žlugti. Šiandien rotorinius kombainus jau pradėjo konstruoti ir kitos įmonės“, – sako G. Zalcmanas, tvirtindamas, kad rotorinė javų kūlimo sistema prilygsta kombainų konstrukcijos revoliucijai, nes atveria nemenkas galimybes didinti derliaus nuėmimo technikos našumą.

Nepaisant skeptiško Europos ūkininkų požiūrio į rotorinius kombainus, pastaraisiais metais jų paklausa labai padidėjo. Kasmet didėja ir rotorinių mašinų užimama bendros kombainų rinkos dalis: Europos rinkoje tokia technika pernai atsiriekė 5,1 proc., o pasaulyje – 2,1 proc. rinkos daugiau negu 2006-aisiais. Nors metai dar nesibaigė, bet skaičiuojama, kad šiemet bus parduota apie 40 proc. rotorinių kombainų daugiau. Kasmet JAV pagaminama per 4 tūkst. rotorinių kombainų. Didėjančias pardavimų apimtis nulėmė ir išsiplėtęs prekybos tinklas: per pusantrų metų įsteigtos 69 naujos Case IH technikos pardavimo įmonės. Jų skaičių iki metų pabaigos numatoma padidinti iki 100.

Rotorinė revoliucija pasiekė ir Lietuvą

Lietuvoje parduodamų rotorinių kombainų skaičius taip pat didėja geometrine progresija. Nuo 2003 m. kompanijai „Case IH“ atstovauja bendrovė „Dotnuvos projektai“. Per penkerius metus Lietuvoje parduota beveik 60 Case IH kombainų. Pasak bendrovės vadybininko Sauliaus Sagačio, pernai Lietuvos ūkininkai įsigijo 11, šiemet – 20 naujų kombainų. Jo teigimu, Case IH kombainai užima apie 14–15 proc. Lietuvos kombainų rinkos.

Pagrindinis derliaus nuėmimo mašinos su išilgai įrengtu rotoriumi privalumas – didelis našumas. Kratiklinių kombainų našumą riboja kūlimo būgnų plotis, o rotoriaus ilgiui, taigi ir kombaino našumui, padidinti kliūčių gerokai mažiau. Didesnės kaip 400 AG kombainai gaminami tik rotoriniai.

Kaip vieną iš svarbiausių rotorinių Case IH kombainų privalumų, S. Sagatys nurodo paprastą technikos priežiūrą. „Rotorinio kombaino mechanizmas – viena ašis su dviem guoliais. Dauguma diržų pakeista hidrostatinėmis pavaromis, taigi nereikia kasdien reguliuoti jų įtempimą. Be to, nėra nė vieno taško, kurį reikėtų tepti kiekvieną dieną, pakanka tai daryti kas 50 darbo valandų, t. y. maždaug vieną kartą per savaitę“, – apie technikos priežiūrą kalba S. Sagatys.

Kadangi naujuose kombainuose įrengtas mažesnio skersmens rotorius, ant kurio sumontuoti ilgesni spragilai, išorinis rotoriaus diametras nepakito, bet erdvės šiaudams susidarė daugiau. „Dėl to šiaudai mažiau trupinami ir mažiau apkraunami sietai. Tai lemia didesnį našumą“, – aiškina vadybininkas. Šiaudų žalojimas priklauso ir nuo pobūgnio: kuo jis retesnis, tuo šiaudai labiau trupinami. Rotoriniuose kombainuose pobūgnis padalintas į keturis segmentus, kurių tvarką galima keisti savo nuožiūra, priklausomai nuo kuliamų javų.

Rotoriniai kombainai gali kulti bet kokius augalus. Pirmasis kombainą Case IH 8010 įsigijęs Kėdainių r. ūkininkas Antanas Pacaitis juo pjauna ne tik javus, bet ir sėklines žoles. Šiemet Nemuno žemės ūkio bendrovėje Case IH 9010 modeliu su 9 m pajunamąja buvo kuliami net 18 proc. drėgnumo kviečiai. „Vidutinis kombaino važiavimo greitis siekė 8,5–10 km/val., grūdų derlingumas buvo 6 t/ha. Net ir esant nepalankioms sąlygoms, kombaino našumas siekė 47 t/val“, – tyrimų rezultatus pristato S. Sagatys. Jo teigimu, pasiektas ir neoficialus kombaino Case IH 8010 derliaus nuėmimo rekordas Lietuvoje: per dieną prikulta 330 t kviečių. Apskaičiuota, kad vienai tonai grūdų prikulti sunaudota apie 3 l degalų. Pasak S. Sagačio, tai labai geras degalų sąnaudų rodiklis.

Jau treti metai į Lietuvą tiekiami tik rotoriniai Case IH kombainai, nes, pasak S. Sagačio, jie, palyginti su kratikliniais kombainais, turi daugiau privalumų. Jo spėjimu, naujų modelių paklausa turėtų būti dar didesnė dėl kelių priežasčių, kurios lemia našios technikos poreikį ir visame pasaulyje: darbo jėgos trūkumas, didėjantys javų derlingumai ir ūkių plotai.

Be to, naujų kombainų valdymas ir reguliavimas labai supaprastintas. „Valdymo įtaisai įrengti patogiai. Viskas, kas būtina kombainininkui, – dešinėje pusėje įrengtoje konsolėje. Visiškai išilginti pjaunamąją (atstumas nuo dalgio iki sraigės 70 cm) galima neišlipus iš kabinos, tiesiog spustelėjus mygtuką. Tai ypač patogu, kai pasėlis sugulęs“, – kombaino valdymo pokyčius pristato vadybininkas. Pasak jo, nemažai laiko kombainui sureguliuoti (nustatyti būgno apsukas, sietų atidarymą ir kitus parametrus) sutaupo sistema ACS (angl. automatic crop settings). Kombaino nustatymai atskiroms kultūroms kulti įvesti į programinę įrangą dar gamykloje, tačiau šie duomenys vienodi į visas šalis tiekiamiems kombainams, o derliaus nuėmimo salygos gali skirtis net viename lauke. „Naudojantis programine įranga, paramet­rus galima pakeisti ir išsaugoti. Kuliant kitą kartą, net po metų ar dvejų, atvažiavus į tokį pat lauką, tereikia juos pasirinkti ir negaišti laiko kombainui sureguliuoti“, – aiškina S. Sagatys. Pasak jo, nors tai smulkmenos, tačiau jos labai palengvina kombainininko darbą.

Pasitelkus kombaino valdymo ir reguliavimo naujoves, galima sutaupyti daug laiko. Naujų serijų kombainai parengti automatinio vairavimo sistemai. Beje, sensorinio valdymo monitoriuje visa informacija gali būti pateikiama ir lietuvių kalba. Dar vienas Case IH technikos privalumas – galimybė dirbti 100 proc. biodyzelinu.