23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/09
Kad herbicidas veiktų optimaliai
  • Dr. Danguolė KAVALIAUSKAITĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Herbicidų veiksmingumas dažnai iki galo nebūna išnaudojamas, mat ne visada ūkininkai atsižvelgia į tai, ar išlaikomos visos būtinos sąlygos, kad herbicido poveikis daržovių pasėliuose būtų optimalus.

Vienametes vienaskiltes ir dviskiltes piktžoles daugelio daržovių pasėliuose Lietuvoje rekomenduojama naikinti herbicidu Stompas. Stompas populiarus ne tik mūsų šalyje, šis herbicidas taip pat plačiai naudojamas ir daugelio kitų Europos Sąjungos valstybių – Vokietijos, Austrijos, Čekijos, Slovakijos, Nyderlandų ir kt. –  ūkininkų pasėliuose. Stompas 330 (veik­lioji medžiaga – pendimetalinas 330 g l-1) yra sisteminis atrankinio veikimo dirvinis herbicidas. Purškiamas prieš augalų sudygimą, jis dygstančias piktžoles veikia per šaknis, o joms sudygus – ir per lapus.

Stompas yra skirtas dygstančioms ir sudygusioms vienametėms vienaskiltėms ir dviskiltėms piktžolėms naikinti. Jis naikina piktžoles tik nuo sudygimo iki 2 lapelių tarpsnio, silpnai naikina gerai įsišaknijusias senesnes piktžoles. Stompui jautrios vienametės vienaskiltės piktžolės yra dirvinės smilguolės (Apera spica-venti), paprastosios rietmenės (Echinochloa crus-galli), vienametės miglės (Poa annua), rusvoji ir žalioji šerytės (Setaria glauda, S. faberi). Šiam herbicidui taip pat jautrios vienametės dviskiltės piktžolės – baltosios balandos (Chenopodium album), dirvinės aklės (Galeopsis tetrakit), raudonžiedės notrelės (Lamium purpureum), daržinės žliūgės (Stellaria media), dirvinės čiužutės (Thlaspi arvense), veronikos (Veronica), našlaitės (Viola), dirvinės nemiršėlės (Myosotis arvensis), trikertės žvaginės (Capsella bursa-pastoris), dirviniai kežiai (Spergula arvensis), rūgčiai (Polygonum).

Stompui atsparesnės yra vaistinės žvirbliarūtės (Fumaria officinalis), kibieji lipikai (Galium aparine), bekvapiai šunramuniai (Matricaria perforata). Šioms piktžolėms sunaikinti reikia ne mažiau kaip 5–6 l ha-1 herbicido. Daugiamečių piktžolių Stompas nenaikina.

Optimalios sąlygos herbicidui veikti

Stompas naudojamas prieš kultūrinių augalų sudygimą ir jiems sudygus. Jis gali būti maišomas su kitais herbicidais: Bazagranu, Bazagranu M, MCPA, Zenkoru. Darant mišinius su Stompu, pirmiausia supilama pusė viso reikiamo vandens kiekio, tada įpilamas kitas preparatas ir maišoma. Pripildžius talpą vandens, supilamas Stompas. Dėmesio: jeigu maišant iškrinta nuosėdos, mišinio naudoti negalima!

Šiluma ir drėgmė. Visi herbicidai yra veiklesni, kai pakankamai šilta, kai augaluose intensyvesnė medžiagų apykaita. Optimali Stompo purškimo temperatūra yra 15–20 ˚C. Aukštesnėje temperatūroje herbicidas gali apdeginti kultūrinius augalus arba greitai suskilti ir išgaruoti, prarasti veiksmingumą. Purškiant po sėjos ir prieš sudygimą, geriausiai jis veikia, kai dirva yra drėgna. Optimalu, kai dirvos drėgnis yra apie 20 proc. absoliučiai sausos dirvožemio masės, o santykinis oro drėgnumas – 50–70 proc. Kai sąlygos purkšti nepalankios (sausa ir šalta), skiriamos didesnės herbicido normos.

Dirvos struktūra. Nerekomenduojama Stompo naudoti labai lengvose dirvose, nes lengvoje drėgnoje dirvoje, ypač po lietaus, jis greitai migruoja giliau negu 2 cm ir pažeidžia dygstančias morkas ar svogūnus. Tokiais atvejais smarkiai išretėja pasėliai.

Priemolio ir molio humusinguose dirvožemiuose, kurių potencialusis derlingumas didesnis ir geresnės sorbcinės savybės, herbicidų veiksmingumas mažesnis, todėl reikia didesnių jų normų. Didžiausios herbicidų normos reikalingos durpynuose. Kuo daugiau humuso dirvožemyje, tuo greičiau herbicidai suyra.

Visi dirviniai herbicidai, ypač Stompas, gerai veikia tik gerai įdirbtoje, negrumstuotoje, be augalų liekanų dirvoje. Stambesnius kaip 2–3 cm skersmens grumstus būtina privoluoti. Sausesnį pavasarį Stompo poveikis dažniausiai būna silpnas. Per sausrą daržovių pasėlius reikėtų laistyti bent vidutinėmis vandens normomis – tai pagerintų daugelio dirvinių herbicidų veiksmingumą, nes, kaip jau minėta, dauguma jų veiksmingai veikia tik drėgnoje dirvoje.

Lietaus įtaka. Ne tik drėgmė, bet ir krituliai turi įtakos herbicidų veiksmingumui. Sisteminiams herbicidams, kurie patenka per lapus (taip pat ir Stompui, kai jis purškiamas ant jau sudygusių kultūrinių augalų), labai svarbu, kad jų nenuplautų lietus. Nupurškus pasėlį, neturėtų lyti bent 4 valandas, nes per tiek laiko sisteminis herbicidas prasiskverbia į augalą ir jau negali būti nuplautas. Jei po purškimo iš karto palyja, herbicidai gali būti nuplauti nuo augalų. Ištirta, kad nepraėjus nustatytam laikui (keturioms valandoms) ir iškritus 1 mm kritulių, herbicido veiksmingumas dar nesumažėja, o jau 2–3 mm kritulių dozė herbicidų efektyvumą sumažina 20–30 procentų. Praėjus parai po purškimo net ir gausus lietus reikšmės neturi.

Purškimo laikas ir normos

Lietuvos profesionalaus naudojimo augalų apsaugos produktų sąraše Stompas yra vienas iš tų herbicidų, kurie registruoti, kaip tinkami naudoti daugelyje daržovių pasėlių. Svogūnų, porų, česnakų, auginamų iš sėklų arba sėjinukų, pasėliuose Stompas purškiamas po sėjos ar augalams esant vieno lapelio tarpsnio. Šakninių petražolių ir morkų pasėliuose jis purškiamas taip pat tuoj po sėjos, arba kai kultūriniai augalai sudygsta – morkoms ir šakninėms petražolėms turint 2 lapelius. Visuose šiuose pasėliuose Stompą galima purkšti 2 kartus per vegetaciją nuo 3,0 iki 5,0 l ha-1 norma. Kopūstų pasėliuose taip pat galima naudoti Stompą 3,0–5,0 l ha-1 vieną kartą per vegetaciją iki daigų sodinimo ir jokiu būdu negalima juo purkšti jau prigijusių kopūstų, nes Stompas jiems yra fitotoksiškas. Herbicidu nupurkšti kopūstų daigai pabąla ir nustoja augę. Stompas taip pat yra tinkamas naudoti ir daugelyje kitų žemės ūkio augalų pasėliuose: tabako, apynių, kukurūzų, bulvių, žieminių kviečių, žieminių rugių, žieminių miežių, kvietrugių, miežių su raudonųjų, rausvųjų dobilų ir liucernos įsėliu, javų ir žirnių mišinių, taip pat žirnių, raudonųjų ir baltųjų dobilų bei liucernos sėklai. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad, panaudojus Stompą, kitais metais nerekomenduojama tuose laukuose auginti cukrinių runkelių.