23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/09
Ekologiškoms daržovėms pirkėjų netrūksta
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“, Austrija
  • Mano ūkis

Zaubekų šeimos ūkis „Biohof Adamah“ Glinzendorfo miestelyje, keliasdešimt kilometrų nuo Austrijos sostinės Vienos, plėtoja dar palyginti naują ūkininkavimo ir prekybos formą: ūkyje išaugintas ir iš kitų augintojų supirktas ekologiškas daržoves pagal individualius užsakymus paruoštose pakuotėse pristato tiesiai klientams į namus. Prieš kelerius metus pradėję šią prekybos formą, ūkininkai parengdavo 20 produkcijos pakuočių per savaitę, o dabar per tą patį laiką paruošiama ir klientams išvežiojama 4 400 dėžučių.

Ūkio vadybininkas ir agronomas Elmaras Fišeris Niubergeris (Elmar Fischer-Neuberger) sako, kad klientams siūloma pasirinkti vieną iš devynių skirtingų standartinių rinkinių. Pirkėjų patogumui į produkcijos asortimentą įtrauktos ne tik daržovės, bet ir pienas, jogurtas, įvairios arbatos, grūdų produktai, aliejus, net ir egzotiški vaisiai, pavyzdžiui, bananai ar apelsinai (viskas be išimties yra ekologiška).

Dėžutės su produktais pristatomos tiesiai klientams į namus. Kad ekspeditoriams būtų lengviau orientuotis, klientai grupuojami pagal gyvenamąją vietą, o visos dėžutės suskirstomos į grupes pagal maršrutus. „Pirkėjas, gavęs produkciją, pasirašo ant kartu pristatytos sąskaitos ir grąžina tuščią tarą. Sutartis paprastai sudaroma metams, bet terminas gali būti ir gerokai trumpesnis – kaip kas pageidauja. Pirkėjų netrūksta, mes vos spėjame aptarnauti visus norinčius, nes dabar Austrijoje jaučiamas tikras ekologiškų produktų bumas“, – aiškina Elmaras.

Pusė Zoubekų šeimos ūkyje išaugintos produkcijos parduodama per išvežiojamąją prekybą, o likusioji dalis realizuojama mažmeninės prekybos tinkluose. Prieš dvejus metus pastatytoje modernioje daržovių saugykloje ir rūšiavimo bazėje produkcija visiškai paruošiama realizacijai.

Ekologinio ūkininkavimo pradžia – prieš dvylika metų

Zaubekų šeimos ūkis yra vienas iš tipiškų ekologinių Austrijos ūkių. Tiesa, palyginti didelis – dirbamos žemės yra 74 ha. Apie 30 ha yra viename masyve, o likusioji dalis išmėtyta mažais laukeliais. Didelė žemės dalis nuomojama. Šeimininkų teigimu, nuoma jiems atsieina po 800 –1 000 eurų/ha per metus. Tai ganėtinai brangu net ir matuojant Austrijos masteliu, bet, pasak šeimininkų, žemės šiame regione labai derlingos, gerai sukultūrintos ir itin tinkamos daržovėms auginti, todėl ir jos vertė didesnė.

Ekologinio ūkininkavimo šeimininkai ėmėsi prieš dvylika metų. Auginamų daržovių asortimentas nuolat plėtėsi, ir pernai ūkyje buvo auginama net 60 skirtingų kultūrų: ne tik daržovės, bet ir vaisiai, įvairūs javai, prieskoninės ir žalumyninės daržovės.

„Kai nusprendėme orientuotis į tiesioginę prekybą, natūraliai pradėjome plėsti asortimentą, nes pirkėjai pageidavo gauti kuo įvairesnės produkcijos. Aišku, viso asortimento viename ūkyje neįmanoma turėti, tad dalį daržovių ir vaisių perkame iš kitų augintojų, kai ką importuojame“, – aiškina ūkio šeimininkas Stefanas Zaubekas (Stefan Zoubek).

Pagrindinės ūkyje auginamos daržovės – morkos, salierai, svogūnai, bulvės, pomidorai, agurkai, paprikos, baklažanai, moliūgai, daugybė žalumyninių ir aromatinių augalų, taip pat javai. Ūkininkas pabrėžia, kad ekologinis ūkininkavimas ne tik saugo gamtą ir žmonių sveikatą, bet yra svarbus ir socialiniu aspektu – ekologiniuose ūkiuose paprastai yra daug rankų darbo, todėl įdarbinama gerokai daugiau žmonių negu analogiško dydžio intensyviuose ūkiuose. Zoubekų ūkyje dirba beveik 70 žmonių.

Kokybiškas žemės dirbimas ir gera sėkla

Pasak ūkio šeimininkų, ūkininkaujant ekologiškai bene sunkiausia apsaugoti auginamus augalus nuo ligų ir kenkėjų. Pirmiausia reikia panaudoti visas įmanomas prevencines priemones: į tinkamai paruoštą žemę sėti tik sveiką kokybišką sėklą. Štai kaip ruošiama žemė morkoms auginti: anksti pavasarį gerai išdirbtoje žemėje pirmiausia suformuojamos aukštos vagos, kurios dvi savaites intensyviai laistomos, kad sudygtų kuo daugiau piktžolių. Tada su specialiais prie traktoriaus agreguojamais peiliais vagų šonai ir viršus kartu su sudygusiomis piktžolėmis tarsi „atriekiami“ ir susmulkinami, tik tada sėjamos morkos. Taip paruoštoje dirvoje pasodintas morkas per vegetacijos sezoną tenka nuravėti du kartus. 10 žmonių per dieną nuravi 1 ha morkų pasėlių. Kasmet vidutiniškai gaunamas 30–35 t/ha morkų derlius, apie 38 t/ha salierų, o kviečių paprastai prikuliama apie 4 t/ha.

„Nesistengiame didinti derliaus, nes tuomet daug sunkiau augalus apsaugoti nuo ligų“, – ūkio strategiją atskleidžia šeimininkai. Ūkyje augalai tręšiami tik ekologiškomis trąšomis: mėšlu iš ekologinių gyvulininkystės ūkių, kaulamilčiais, melasa, aliejinių augalų išspaudomis (prieš jas naudojant, kontroliuojanti įstaiga turi patik­rinti, ar nėra neleistinų cheminių medžiagų). Visos trąšos perkamos, ūkyje daromas tik kompostas. Pasak ūkininkų, vienas geriausių būdų praturtinti dirvą organinėmis medžiagomis – naudoti žaliąją trąšą, ypač ankštinius augalus. Kasmet žaliajai trąšai skirtais augalais užsėjama penktadalis ūkio žemių.

Daug dėmesio prevencinėms apsaugos priemonėms

Ligų pasitaiko kasmet, išplitimo stiprumas labai priklauso nuo oro sąlygų ir pasėlių priežiūros. Štai pernai morkose išplito miltligė. Pasak šeimininkų, viena iš priežasčių šiai ligai plisti – per didelė drėgmė tankiame pasėlyje, ypač stipriai liga plito laukų viduryje, kur prasčiausia aeracija. Sureguliavus laistymą, liga išnyko, tik viena morkų veislė neišsilaikė – jos daugiau nebeaugins. Keli hektarai skirti žirniams auginti, tačiau juos kelerius pastaruosius metus labai smarkiai pažeidžia askochitozė. Dėl šios ligos prarandama beveik trečdalis žirnių derliaus, bet jokiais fungicidais žirnių pasėlių negalima purkšti. Ieškoma kuo atsparesnių šiai ligai žirnių veislių, bet visiškai atsparių dar nėra sukurta.

Ūkyje yra 0,8 ha plėvele dengtų šiltnamių. Juose auginami pomidorai, agurkai, paprikos, baklažanai. Augalų apsaugai nuo ligų naudojami vario preparatai, o nuo kenkėjų ginamasi pasitelkiant mikrobiologinius preparatus (paprastai sudarytus iš Baccilus thurigiensis grupės bakterijų gyvybingų sporų) ir entomofagus (pavyzdžiui, apsaugai nuo amarų perkami dideli kiekiai boružių). „Nimazalį taip pat naudojame, bet pastebėjome, kad jis yra toksiškas kai kuriems entomofagams“, – sako Elmaras.

Po derliaus nuėmimo sunaikinamos visos augalų liekanos ir piktžolės, nes per jas gali plisti ligų sukėlėjai ir kenkėjai. Ūkyje kruopščiai laikomasi sėjomainos. Taip pat stengiamasi nesėti ir nesodinti augalų per tankiai, kad pasėlis geriau vėdintųsi, nesikauptų drėgmė.

Ūkio parduotuvėje stebina prekių gausa

Jau keleri metai ūkis prisideda saugant ir kuriant šalies genetinius resursus: bendradarbiaujant su sėklininkystės kompanija, 1 ha ploto auginama daugiau kaip 20 įvairių veislių morkų hibridų pavyzdžių. Visas plotas suskirstytas bandymų laukeliais, kasmet daromos derliaus apskaitos, taip pat fiksuojamas morkų atsparumas ligoms ir kenkėjams: taip atrenkamos ekologiniams ūkiams tinkamiausios morkų veislės.

Zaubekų šeimos ūkis priklauso ekologinius ūkius vienijančiai organizacijai „Bio Austrija“, ūkio produkcija ženklinama šios organizacijos logotipu. Visų ūkyje auginamų produktų galima nusipirkti čia pat esančioje parduotuvėje. Čia siūloma įsigyti ne tik daržovių ir žalumynų – lentynose didžiulis arbatų, aliejų, kruopų, įvairių miltų, sausainių ir paplotėlių pasirinkimas. Čia pat galima nusipirkti ir daržovių sėklų. Ūkio produkcija reklamuojama įvairiose kaimo šventėse, mugėse, puikiai tvarkomoje ūkio interneto svetainėje.

„Bet geriausia reklama – patenkinti pirkėjai“, – tikina ūkio šeimininkai.