23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/08
Įvairių ūkių poreikius atitinkanti daniška technika
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Beveik 30 tūkst. Danijos ūkininkų vienijantis tiekimo kooperatyvas DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab) yra pagrindinis Danijos kompanijos „Kongskilde“, gaminančios žemdirbystės techniką, grūdų saugyklas, džiovyklas ir pramonės įmonių įrangą, akcininkas. Ūkininkams priklausanti įmonė konstruoja įvairių ūkių poreikius atitinkančias mašinas.

Danijos kompanijai atstovaujančios bendrovės „Kongskilde Baltic Ltd“ regiono vadovas Ramūnas Venslavičius sako, kad daniškų mašinų pasiūla labai didelė. Bene didžiausia mašinų asortimento dalis atitenka sėjos mašinoms, tačiau ilgiausiai ūkininkams tektų laukti užsakyto plūgo. „Pastaruoju metu „Kongskilde“ priklausanti ir plūgus tiekianti Švedijos gamykla „Överum“ nespėja vykdyti užsakymų, mat plūgų paklausa auga jau antrus metus. Tai ženklas, kad tradicinė ariamoji žemdirbystė atgimsta, ypač Skandinavijoje“, – apie rinkos pokyčius kalba R. Venslavičius. Žemdirbystės tendencijos Danijos bendrovei palankios, mat joje daugiausia pagaminama tradicinės žemės dirbimo sistemos mašinų.

Iš visų „Kongskilde“ gaminamų sėjamųjų pačios paprasčiausios ir pigiausios yra Demeter Classic pakabinamos sėjos mašinos. „Joje nėra trąšų įterpimo įrangos. Sėjamosios gali būti nuo 2,5 iki 4 m darbinio pločio“, – techniką pristato bendrovės regiono vadovas. Pasak jo, nors šio modelio sėjamųjų konstrukcija paprasta, tačiau joje sumontuota visa būtina įranga, kad sėklos būtų tinkamai išbertos. „Tai nedidelių 20–50 ha ūkių mašina, kainuojanti apie 40 tūkst. litų“, – priduria R. Venslavičius. Jis patikina, kad Belarus traktorius tokią sėjamąją lengvai traukia. Sėjamoji gali sėti ir rapsus.

Iš našesnių mašinų R. Venslavičius išskiria Demeter Combiseed modelio sėjamąsias, kuriose įrengti ir trąšų įterpimo įtaisai. „Net 90 proc. Kongskilde sėjamųjų užsakoma su trąšų įterpimo funkcija. Pabrangę degalai verčia pirkti tokias mašinas, kurios vienu važiavimu gali atlikti 2 darbus, t. y. ir sėklas pasėti, ir trąšas įterpti“, – pastebi R. Venslavičius. Sėjamosios Demeter Combiseed gali būti nuo 2,5 iki 4 m darbinio pločio. Didžiausio darbinio pločio mašinai reikia 100–120 AG traktoriaus. Tiesa, jo hidraulinė sistema turi būti galingesnė.

Pačios našiausios ir didžiausio darbinio pločio (8 m) pneumatinės Kongskilde sėjamosios (Multi Drill – be, Combi Drill – su trąšų įterpimo įtaisais) gaminamos Švedijoje. Kol kas Lietuvoje nė viena našiausia sėjamoji dar neparduota, tačiau patį naujausią kompanijos modelį, tik pavasarį pristatytą 4 m darbinio pločio sėjamąją Flexi Drill jau įsigijo vienas Biržų r. ūkininkas. Naujos sėjamosios nuo iki šiol gamintų Multi Seed skiriasi našumu ir dirbos kopijavimo kokybe. „Dirvos paviršius kopijuojamas, nepriklausomai nuo sėklų ir trąšų kiekio bunkeryje, t. y. jam tuštėjant, slėgis į dirvą išlieka vienodas, todėl sėklos ir trąšos įterpiamos vienodame gylyje visame sėjamosios plotyje“, – apie naujos mašinos privalumus pasakoja R. Venslavičius.

Dirvos paviršius geriau kopijuojamas dėl mašinos gale ir priekyje sumontuotų tankinimo ratų volų. Pasak R. Venslavičiaus, mašinos diskų prispaudimas priklauso nuo to, kaip bus sureguliuoti tankinimo ratų volai. „Pirmą kartą sėjamąją sureguliuoja ir kalibruoja įmonės darbuotojai pagal pirkėjo pageidavimus. Nustatome sėjos, trąšų normą. Ūkininkai taip pat apmokami ja dirbti ir reguliuoti darbines dalis“, – aiškina bendrovės atstovas. Nauja sėjamoji gali sėti ir į neartą ražieną, nes priekyje  įrengtas pirminio įdirbimo diskinis skutiklis, tačiau R. Venslavičius pabrėžia, kad Lietuvos laukai dar nėra gana gerai sukultūrinti. „Norint garantuoti gerą sėjos kokybę, dirva turi būti lengva, lygi, tuomet galima apsieiti be plūgo, skutimo ar kito papildomo dirvos įdirbimo“, – sako R. Venslavičius.

Kiekvienas iš kombinuotų agregatų turi traktoriuje montuojamą kompiuterį. Dirbdamas ūkininkas gali matyti, kiek trąšų ir sėklų likę bunkeryje, koks plotas apsėtas. Kompiuteriu tartum distancinio valdymo pultu valdomi ir ženklintuvai, ir galinės akėtėlės.

Nors Lietuvoje daugiausia parduodama Kongskilde sėjamųjų, tačiau šiemet ypač padidėjo daniškų akmenų rinktuvų Stonebear paklausa. Pasak R. Venslavičiaus, šiemet jau nupirkti 5 akmenų rinktuvai. Tai unikali mašina, kurios bunkerio talpa 2,5 m3, darbinis plotis 4 ir 5,2 m, akmenų rinkimo gylis – 0–10 cm. Jis gali rinkti nuo mažiausio iki kamuolio dydžio akmenis. Traktorius su prikabintu akmenų rinktuvu turi važiuoti labai lėtai, iki 5 km/val., kad į bunkerį patektų kuo mažiau žemės, akmenis patartina rinkti, kai dirva sausa. R. Venslavičiaus nuomone, pabrangus rankų darbui, tokia mašina geriausia išeitis dideliuose ūkiuose, kuriuose gausu akmenų. Akmenų rinkimo mašina kainuoja apie 130 tūkst. litų.