23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/08
Daugkartiniai arimo čempionai dar kartą įrodė savo meistriškumą
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Lietuvos žemės ūkio universiteto mokomajame ūkyje vykusios 11-osios respublikinės arimo varžybos staigmenos nepateikė: daugkartiniai varžybų nugalėtojai Rimantas Kleiva ir Kazys Genčius ir šiemet įveikė visus varžovus. Iškovotos pirmosios vietos jiems suteikė teisę atstovauti Lietuvai kitąmet Slovėnijoje vyksiančiose Pasaulio arimo varžybose.

Jau po pirmosios varžybų dienos gražiausiai atrodė daugkartinių arimo varžybų nugalėtojų suartos ražienos. Žalienų arimas lyderių pozicijas tik dar labiau sustiprino. R. Kleivos ir K. Genčiaus darbas gerokai išsiskyrė iš kitų dalyvių. Dėl geriausiųjų artojų titulo varžėsi 8 artojai: 4 arė tradiciniais ir 4 verčiamaisiais plūgais. Suskaičiavus dviejų dienų vertinimo rezultatus, kėdainiškio R. Kleivos meistriškumas įvertintas 518,7, o Kretingos r. artojo K. Genčius – 499,3 balo.

Antras arusiųjų tradicinių plūgų grupėje buvo Šilalės r. ūkininkas Gintaras Bernotas (465 balai), trečias – Panevėžio profesinio rengimo centro moksleivis Vitalijus Legeza (388 balai). Joniškio r. žemės ūkio mokyklos moksleivis Dalius Stasaitis, surinkęs 465 balus, pripažintas antruoju iš arusiųjų verčiamaisiais plūgais artoju. Jam atiteko ir geriausiojo jauniausio artojo titulas. Trečias šioje varžybų dalyvių grupėje buvo Donatas Bandžiukas iš Kelmės rajono. Jo arimas įvertintas 334,7 balo.

Dalyvavo geriausieji iš geriausiųjų

Šiųmetės arimo varžybos nepasižymėjo dalyvių gausa. Lietuvos artojų asociacijos (LAA) prezidento A. Malinausko nuomone, po pernai vykusio Pasaulio arimo čempionato šalies arimo sportas išgyvena atoslūgį. „Šiemet dalyvavo geriausieji iš geriausiųjų, todėl teisėjams buvo nemažai darbo, nes visi artojai arė labai gerai. Kova tarp antrąsias ir trečiąsias vietas užėmusių arimo meistrų vyko taškas į tašką“, – teigė A. Malinauskas.

Kad varžybų dalyvių meistriškumas dar labiau kilstelėjo, patvirtino ir vienas iš ilgamečių arimo varžybų vyr. teisėjų dr. Virginijus Feiza. Pasak jo, nugalėtojai jau po pirmos dienos atsiplėšė nuo varžovų, o visi likusieji arė daugmaž vienodai. „Šiemet kaip niekada visi stengėsi, nebuvo artojų, kurie atvažiavo tik tam, kad suartų bet kaip“, – sakė V. Feiza.

Anot mokslininko, lengvų dalykų arimo varžybose nėra. Paprastai artojams lengviau arti žalienas negu ražienas. Ariantiems tradiciniais plūgais sunkiausia suarti teisingą sumestinę (dažniausiai ji būna per aukšta), o ariančiųjų verčiamaisiais plūgais meistriškumą parodo, kaip suariamas trapecijos formos sklypelis.

Arimo varžybos – gero arimo mokykla

Mokslininkai teigia, kad tik sukultūrintose ir lygiai suartose dirvose pasėti javai subrandina gerą derlių. O gero arimo pavyzdžių galima pamatyti arimo varžybose. Kad būtų propaguojamas ir skatinamas geras arimas, Lietuvos žemės ūkio ministerijos ir LAA iniciatyva šiemet jau antrus metus bus rengiamos geriausio rudeninio arimo konkursas. A. Malinausko teigimu, rudenį rajonų savivaldybės išrinks geriausiai laukus ariančius ūkininkus. Vėliau teisėjų komisija, apsilankiusi visų išrinktųjų ūkiuose ir įvertinusi arimus, nustatys konkurso laimėtoją.

Pernai vykusiame konkurse pasižymėjo Kėdainių r. ūkininkas – arimo varžybų nugalėtojo R. Kleivos tėvas Antanas Kleiva, kadaise skynęs buvusios TSRS čempionatų nugalėtojo laurus. Jo įgūdžius paveldėjęs Rimantas,  dar būdamas moksleiviu 1985 m. TSRS jaunimo arimo varžybose užėmė 4 vietą. Nepriklausomos Lietuvos geriausiojo artojo titulą R. Kleiva iškovojo jau penktą kartą. K. Genčius geriausiu artoju pripažintas septintą kartą.

Šiemet R. Kleiva ir K. Genčius jėgas išbandys rugpjūčio 15–16 dienomis Austrijoje vyksiančiose 55-tose pasaulio arimo varžybose. Abu artojai prieš varžybas treniruotėms žada skirti apie 2 savaites. Į respublikinį renginį jie vyko nė nesitreniravę. „Nuo plūgo rūdis nušveičiau ir atvažiavau“, – savo įgūdžiais neabejojo K. Genčius. Jam pritarė ir R. Kleiva sakydamas, kad patirties pakanka, tačiau treniruotis niekada nėra per daug, o kaip pasiseks varžybose, labai priklauso nuo sėkmės.

Pernai Lietuvoje vykusiose Pasaulio arimo varžybose R. Kleiva užėmė 14 (užpernai 18), o vartomuoju plūgu aręs K. Genčius – 22 vietą (užpernai 27). Apie vietas šiemet jie nedrįso spėlioti. „Į dešimtuką, vargu ar pateksiu“, – sakė R. Kleiva.