23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/07
Šėrimo mašinos
  • Dr. Jonas LIAUKONIS LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Intensyvėjant pieno gamybai, vis daugiau pieno ūkių šeimininkų karves ištisus metus laiko tvartuose. Tokiems ūkiams reikalingiausia mašina yra pašarų smulkintuvas-maišytuvas-dalytuvas.

Šie įrenginiai susmulkina įvairiausius stambiuosius pašarus (šieną, silosą, žolę, šiaudus), tiksliai dozuoja papildomus komponentus (koncentruotus pašarus, sumaltus ar sutraiškytus grūdus, mineralų ir vitaminų priedus), juos sumaišo ir išdalija tvartuose į šėryk­las. Pašarinių žaliavų deriniai lengvai keičiami, koreguojami ir kontroliuojami. Tai gerina pašaro maistinių medžiagų įsisavinimą. Didėja ėdamumas, beveik nelieka atliekų. Didėja galvijų produktyvumas. Teigiama, kad karvių primilžiai padidėja iki 2 kg per parą, pieno riebumas – iki 0,2 proc. Rusijos mokslininkai nurodo, kad penimų galvijų priesvoriai ir melžiamų karvių produktyvumas išauga 15 procentų.

Mobilūs pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai yra bene populiariausia pienininkystės ūkių mašina. Vakarų Europos šalyse juos gamina per 30 įvairių firmų, kurios tiekia apie 400 skirtingų modelių. Per metus pagaminama maždaug 12 000 mašinų. Neseniai pašarų smulkintuvus-maišytuvus-dalytuvus pradėjo gaminti Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Čekijos gamyklos. Į Lietuvą šėrimo mašinos vežamos iš Italijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos ir kitų šalių.

Mašinų tipai

Pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai gali būti įvairaus dydžio ir našumo. Mažiausios šio tipo mašinos yra vos 3 m3 talpos, didžiausios – per 50 m3.

Svarbiausias smulkintuvų-maišytuvų-dalytuvų elementas yra besisukantis pašarų smulkinimo ir maišymo įtaisas. Šiuo metu gaminamos dviejų tipų mašinos: vertikalios ir horizontalios.

Vertikalūs pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai yra nupjauto kūgio formos kubilas. Jame įrengtas vertikalus sraigtas su pjovimo plokštelėmis, kuris susmulkina šieną, silosą ar šiaudus ir juos sumaišo su koncentruotais pašarais. Priklausomai nuo mašinos dydžio, gali būti įrengti ne vienas, o keli smulkinimo-maišymo sraigtai. Olandijos firma „Peccon“ gamina 52 m3 talpos mašiną, kurioje pastatyti keturi smulkinimo-maišymo elementai. Iš visų šėrimo mašinų apie pusę sudaro vertikalūs smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai. Beje, Vokietijoje populiariausia būtent šio tipo šėrimo technika: 80 proc. parduodamos šėrimo technikos sudaro vertikalios mašinos.

Horizontalių pašarų smulkintuvų-maišytuvų-dalytuvų pagrindinis elementas yra cilindras su jame įrengtais dviem besisukančiais smulkinimo-maišymo būgnais. Pagal kainą ir reikalaujamą galingumą horizontalios mašinos beveik nesiskiria nuo vertikalių. Horizontalūs smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai gaminami Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Baltarusijoje, Italijoje ir kitose šalyse.

Visų tipų pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai gali būti prikabinami prie traktoriaus ar savaeigiai su autonominiais varikliais. Savaeigės mašinos būna nuo 5 iki 20 m3 talpos. Mažą (5 m3) savaeigę techniką gamina tik Italijos kompanija „Seko“. Savaeigiai pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai yra brangios mašinos, todėl jų nuperkama apie 8 proc.

Privalumas – pašarų tiekimo įranga

Savaeigiai ir prikabinami smulkintuvai-maišytuvai gali būti gaminami su stambiųjų pašarų (siloso, šieno, šiaudų) tiekimo įranga. Tai paprastai būna frezos, semtuvai, krautuvai, nuleidžiami užkrovimo kaušai. Dažniausiai naudojamos frezos, kurios atpjauna silosą iš tranšėjų, neišdraskydamos likusios masės. Jos tinka šieno, šiaudų ar šienainio ritiniams ir ryšuliams pakrauti.

Olandijos įmonė „Triolet“ gamina kelių modelių mašinas su semtuvais. Tokia šėrimo technika atpjauna silosą iš tranšėjų. Semtuvai tinka presuotiems pašarams pakrauti.

Mažiau populiarūs yra nuleidžiami užkrovimo kaušai, kurie labiau tinka ryšuliams pakrauti. Su krautuvais gaminami tik čekiški pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai.

Nusipirkus pašarų smulkintuvą-maišytuvą-dalytuvą su pašarų tiekimo įranga, nereikės naudoti savaeigio ar montuojamo krautuvo, sumažės išlaidos jų eksploatacijai. Reikia vertinti ir išlaidas darbo užmokesčiui, kuris Vakaruose jau sudaro 16–18 eurų už valandą (55–62 Lt/val.).

Visų pašarų smulkintuvų-maišytuvų-dalytuvų būtinas elementas – tikslus komponentų svėrimo ir dozavimo įrenginys. Šiuolaikinėse mašinose sveriama 1 kg tikslumu. Daugelyje šėrimo mašinų įrengti kompiuteriai, suprogramuoti įvairiems pašarinių žaliavų deriniams ruošti. Paprastai numatoma apie 15 racionų.

Tobulinimo kryptis ir naujovės

Pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai tobulinami toliau, siekiant išplėsti jų naudojimo sritis. Vokiečių firma „Strautmann“ siūlo šėrimo mašinas su papildomais ventiliatoriais tvartams kreikti. Smulkintuvuose-maišytuvuose paruoštas šiaudų pjaustinys nukreipiamas į papildomą ventiliatorių. Jis dar susmulkina, išplaušina šiaudus ir pakreikia tvartus. Taip šiaudai tampa higroskopiškesni, daugiau sugeria drėgmės, padidėja kreikimo efektyvumas. Tokio ventiliatoriaus ir jo pavaros kaina yra apie 18 000 litų.

Plintant alternatyvios energetikos sistemoms, pradėti gaminti stacionarūs smulkintuvai-maišytuvai biodujų reaktoriams užpildyti. Nustatyta, kad tinkamai paruošta žaliava skatina fermentaciją ir didina dujų išeigą.

Vos prieš kelerius metus pradėtos gaminti naujos gyvulininkystės fermų mašinos – pašarų žertuvai (šluotos). Beriant pašarus ar jų mišinius ant šėrimo mašinos, dalies jų nepasiekia galvijai. Siūlomas žertuvas yra didelio skersmens (per 150 cm) padanga, kuri besisukdama sustumia pašarus arčiau gyvulių. Padangos gali suktis nuo grindų (šiek tiek pakreipus įtaisą nuo horizontalios padėties) arba varomos traktoriaus jėgos tiekimo velenu ar hidrauliniu varikliu. Savisukius žertuvus gamina vokiečių firma „Düvelsodorf“ ir Olandijos gamykla „Holaras“. Jų kainos yra apie 3 880 litų.

Įmonės „Holaras“ žertuvai, kuriuos suka traktoriaus galios tiekimo velenas, kainuoja 11 340 Lt. Hidraulinio variklio varomi žertuvai yra pigesni (10 670 Lt). Tokie pašarų žertuvai paplitę Vokietijoje, Olandijoje. Nemažai jų perka Danijos fermeriai.