23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/06
Šimtasis traktorius – į Ažuožerių sodus
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Pernai Lietuvos žemdirbiai įsigijo 225 John Deere traktorius. Šiemet „DOJUS agro“ tikisi jų realizuoti trečdaliu daugiau. Šimtas traktorių parduota, dar neįpusėjus metams.

Šimtojo šiais metais 90 AG John ­Deere 5820 traktoriaus pirkėjais tapo Anykščių bendrovė „Ažuožerių sodai“. Tai jau trečiasis John Deere traktorius, kurį įsigijo sodininkystės ūkis. Beveik 200 ha soduose naujos mašinos atliks visus obelų priežiūros ir transportavimo darbus. Ūkiui vadovaujantis Jonas Janišius įsitikinęs, kad sodininkystės ūkyje bene svarbiausios mašinos – traktoriai. Atnaujinti technikos parką nuspręsta pernai, nes seni rusiški traktoriai tapo nesaugūs darbuotojams. „Įsivaizduokite, kaip jaučiasi traktorininkas, purkšdamas cheminius apsaugos preparatus ir sėdėdamas nesandarioje mašinos kabinoje. Norint išlaikyti žmones, būtina pagerinti darbo sąlygas“, – motyvus pirkti traktorius įvardija J. Janišius. „Ažuožerių soduose“ dirba 27 darbuotojai, ūkis dar turi 5 senus rusiškus traktorius.

Pateikė paraišką paramai gauti

Balandžio pabaigoje „Ažuožerių sodai“ pateikė paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ paramai gauti. „Traktorius pirktume net ir negavę paramos, nes darbuotojų sveikata svarbiau“, – tikina J. Janišius. Pagal verslo projektą numatyta įsigyti ir sunkvežimių, purškimo, laistymo ir kitos technikos. Pasak ūkio vadovo, būtiniausios mašinos nupirktos, nelaukiant, kol bus patvirtinta paraiška. Gausiai žydintys sodai žada gausų derlių, o be geros technikos jį sudoroti būtų sunku. Per metus Ažuožeriuose obelys purškiamos 12–14 kartų.

Ūkyje pernai surinkta 3 tūkst. t obuolių. Beveik visas derlius buvo realizuotas Lenkijos perdirbėjams. Tik iš 30 ha penkiamečio žemaūgio sodo skinami vaisiai parduodami Lietuvos vartotojams turguose ir kai kurių miestų parduotuvėse. Ūkio vadovo teigimu, jei ne pelningi prekybos sandoriai su užsieniečiais, nauja technika ir liktų svajonėse.

Kokio gamintojo mašinas pirkti, ažuožeriškiai ilgai nesvarstė, John Deere traktorius su pažemintomis kabinomis užsakė praėjusių metų pabaigoje. „Tai geros kokybės mašinos už priimtiną kainą“, – apie technikos pasirinkimo kriterijus kalba J. Janišius. Jei sėkmė nenusisuks, visus likusius „Ažuožerių sodų“ rusiškus traktorius pakeis nauja vakarietiška technika.

Parduodama daugiau technikos

„DOJUS agro“ šiemet tikisi parduoti 1 000-ąjį traktorių Lietuvoje. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko, technikos pardavimo apimtys Lietuvoje auga rekordiniais tempais. Jo nuomone, kasmet didėjantį parduodamų traktorių skaičių lemia ne tik gerėjanti ūkininkų finansinė padėtis, bet ir geras įmonės pardavimo vadybininkų darbas.

Iš visų modelių populiariausi 100–130 AG gyvulininkystės ūkiams skirti traktoriai. Įmonės komercijos direktoriaus Roberto Miliūno teigimu, stambėjant ūkiams ir trūkstant darbo jėgos, pastebimai didėja ir našesnės technikos poreikis. Beje, pernai tik trečdalį traktorių žemdirbiai įsigijo pagal ES paramai gauti parengtus projektus. „Dauguma ūkininkų perka už savo ar iš bankų skolintas lėšas, lizingo būdu. Pernai pradėtos teikti finansavimo paslaugos pranoko lūkesčius“, – akcentuoja A. Kavaliauskas. Perkantiems techniką ūkininkams dėl paskolos nereikia kreiptis į banką, finansavimą gali suteikti „DOJUS agro Finansai“. Maksimali paskolos suma – iki 200 tūkst. Lt, pradinis įnašas – 10 proc., finansavimo laikotarpis – iki 5 metų.

Šiemet „DOJUS agro“ įdiegė nuotolinio užsakymų valdymo sistemą, kuri leidžia pagreitinti užsakytų technikos detalių pristatymą ir mašinų priežiūros darbus.