23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/06
Progresyvios vertybės iš praeities
  • Ramunė VLASENKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Viena iš rinkos lyderių ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose vokiečių kompanija „AMAZONEN–WERKE H.Dreyer GmbH&Co“, gaminanti žemės dirbimo mašinas, kombinuotuosius sėjos agregatus, purkštuvus, trąšų barstytuvus bei komunalinę techniką, paminėjo 125 metų veiklos sukaktį.

Šia proga Hasbergen-Gaste (Vokietija) mieste, kompanijos centre duris atvėrė Mokymų ir parodų centras, skirtas naujoms technologijoms diegti ir vystyti.

Kompanijos vairas vienos šeimos rankose

Gilias šeimos tradicijas puoselėjančią „Amazone Group“ šiandien valdo jos įkūrėjo Heinricho Drajerio (Heinrich Dreyer) ketvirtos kartos palikuonys.

Vokietis H. Drajeris, 1883 m. įkūręs ir mitinių karingų moterų genties vardu „Amazone“ pavadinęs šeimos kompaniją, gamybą pradėjo nuo grūdų džiovyklų, vėliau gamino plūgus, kultivatorius, bulvių rūšiavimo ir kasimo mašinas. Daugiau negu kelis dešimtmečius besitęsiančių ieškojimų ir bandymų rezultatas buvo pirmieji Amazone trąšų barstytuvai, o vėliau ir sėjamosios. Jau dirbant antrajai Drajerių šeimos kartai buvo sukurti Amazone ZA trąšų barstytuvai su dvigubais diskais ir D4 sėjamosios. Kaip teigia dabartinis kompanijos prezidentas Kristianas Drajeris (Christian Dreyer), šių mašinų masinė gamyba padėjo „Amazone“ kompanijai išsikovoti lyderių pozicijas žemės ūkio technikos rinkoje ne tik Vokietijoje, bet ir už jos ribų. Prezidento teigimu, kad išlaikytų pirkėjų pasitikėjimą ir lyderių pozicijas rinkoje, kompanija, kurdama tik aukštos kokybės agregatus, ryžtingai žengė progresyvaus vystymosi link.

„Kompanijos istorijoje būta ir sunkių momentų, kai žemės ūkio mašinų gamybą neišvengiamai teko stabdyti, – neslėpė K. Drajeris, prisiminęs protėvių išgyventą veiklos laikotarpį, vykstant pasauliniams karams ir ekonominėms krizėms. – Bet tai dar labiau skatino Drajerių šeimą gaminti kokybišką ir našią techniką.“

Technologijų sėkmė – tikslumas

Daugiau negu pusšimtį metų „Amazone“ specializuojasi tik žemės ūkio dirbimo, sėjos, tręšimo bei purškimo mašinų gamyboje. „Kurdami techniką, akcentuojame tikslumą, kuriuo galima pasitikėti“, – apie atstovaujamą techniką sakė kompanijos eksporto ir serviso vadovas Rytų Europai Jensas Meisneris (Jens Meisner). Gamintojai tikina, kad ateityje jų kuriamose mašinose daugiausia dėmesio bus skiriama žmogaus darbo jėgas ir kurą taupančioms sistemoms.

Žemės ūkio technikos parodose „Amazone“ kaskart nustebina lankytojus eksponuojamos technikos gausa ir naujais technologiniais sprendimais, kurie įvertinami parodų medaliais. Prieš pusmetį Hanoveryje (Vokietija) vykusioje parodoje „Agritechnica 2007“ kompanija buvo įvertinta trimis medaliais.

Aukso medaliu apdovanotas naujasis „Amazone“ trąšų barstymo įrenginys Argus, pasižymintis ypatingu darbo tikslumu. Barstytuve įdiegtas daviklis tręšimo metu preciziškai fiksuoja trąšų paskleidimą, todėl trąšos, dažnai sudarančios didžiausias produkcijos sąnaudas, ypač tiksliai išberiamos tinkamu laiku ir reikiamoje dirvos vietoje. Barstytuvų Amazone ZA-M ir ZG- B su Argus įrenginiu darbas reguliuojamas iš traktoriaus kabinos, kompiuteriu galima keisti tręšimo normas, valdyti sklendes, rinkti informaciją apie barstytuvą ir tręšiamus laukus.

Taip pat aukso medaliu įvertinta nauja tiksliosios sėjos koncepcija, sukurta „Amazone“ punktyrinėje sėjamojoje EDX su nauja sėklų išskirstymo sistema Xpress. Sėjamojoje rapsų, kukurūzų, saulėgrąžų ar žolių sėklos skirstomos pneumatiniu būdu: su oro srautu jos lanksčia plastikine žarna dideliu greičiu nukreipiamos į atskirą naujos konstrukcijos noragėlį. Lankstus plastikinis ritinėlis, nepažeisdamas grūdo, jį pagauna ir tvirtai įterpia į sėjos vagutę. Nauja sėjamąja sėklos tiksliai išsėjamos važiuojant net 15 km/val. greičiu. Iki šiol didžiausias punktyrinių sėjamųjų sėjos greitis siekė 8 km/val.

Parodos sidabro medaliu kompanija įvertinta už naujus technologinius sprendimus purkštuvuose Amazone UX, kuriuose montuojami atskiri augalų apsaugos produktų maišymo bakai su Pre-Mix-System – tikslaus pesticidų dozavimo ir kontrolės sistema.

***

Žodis „amazonė“ daugeliui Europos žemdirbių asocijuojasi ne su Antikos laikų personažu – moterimi kariu ar didžiausia Pietų Amerikos upe, bet su aukštos kokybės žemės ūkio technika

***
„Amazone Group“ 125 metų veiklos jubiliejų pasitiko su 20 proc. didesne apyvarta negu 2006 metais. Vadovai, kalbėdami apie 2007 m. darbo rezultatus, pabrėžė, kad jie buvę ypač sėkmingi – kompanija pasiekė 290 mln. eurų apyvartą. Praeitais metais Amazone technika buvo gaminama 7 gamyklose, kuriose dirba 1 500 darbuotojų.