23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/06
Našios mašinos – maistingi pašarai
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Gyvulininkystės ūkiuose bene svarbiausias iš visų yra pašarų gamybos etapas: nuo to, kokios kokybės šienainį pavyks paruošti, priklauso visų ateinančių metų pajamos. Stambiuose ūkiuose pašarų kokybę labiausia lemia technikos našumas ir darbų organizavimas, tačiau jokia technika nepagerins šienainio kokybės, jei bus silosuojama peraugusi žolė ir ignoruojamos jos konservavimo taisyklės.

Pašarų gamyba didžiausioje Kauno r. Bernatonių žemės ūkio bendrovėje prasidėjo tradicine „Lytagros“ organizuojama Lauko diena, kurios akcentas – naši stambių gyvulininkystės ūkių technika: didelio darbinio pločio Krone žoliapjovės, vartytuvai, grėbliai, Krone ir New Holland savaeigiai smulkintuvai, kurie Bernatoniuose dirba jau 6–10 metų. Pasak „Lytagros“ komercijos direktoriaus Juozo Kalinausko, brangstant degalams, trąšoms, darbo jėgai, ypač svarbu, kad technika būtų ne tik naši, bet ir taupytų sąnaudas.

Nelaukti, kol žolė peraugs

Bernatonių bendrovėje auginama 1 000 melžiamų karvių, kurių produktyvumas siekia 7 tūkst. kg. Karvės ištisus metus laikomos tvarte. Per sezoną pagaminama apie 15 tūkst. t žolių ir apie 16 tūkst. t kukurūzų siloso.

Dalindamasis siloso gamybos patirtimi, ūkio vadovas Vilius Viskontas akcentuoja, kad, gaminant silosą, klaidų geriau nedaryti. Nors per Lauko dieną silosuojama žolė buvo šiek tiek drėgnesnė (30 proc. SM) negu reikėtų šienainiui gaminti, tačiau, V. Viskonto nuomone, geriau žolę pjauti anksčiau ir drėgnesnę negu laukti, kol ji peraugs. „Pernai dėl prasto oro suvėlinome nupjauti žolę, dėl to pagaminome prastesnės kokybės silosą. Tai turėjo įtakos karvių primilžiams, kurie šiek tiek nukrito“, – skaudžias suvėlintos pjūties pasekmes įvardija ūkio vadovas.

Šiemet Bernatoniuose šienainio slėgimo darbai paspartėjo kelis kartus, nes žolės masei slėgti ir kitiems krovos darbams atlikti ūkis įsigijo naują 220 AG frontalinį JCB Farm Master krautuvą. „Jis gali pakelti per 9 t sveriantį krovinį į didesnį kaip 3 m aukštį“, – naują mašiną pristato „Lytagros“ vadybininkas Rolandas Chositašvilis. JCB krautuvas sveria 14 t, todėl silosuojamą masę ypač gerai suslegia.

Bendrovėje per dieną sukraunama per 1 tūkst. t šienainio, o tranšėja užpildoma per dvi dienas. Ūkio vadovas pataria nakčiai slegiamą masę pridengti plėvele. Be to, ypač svarbu ja uždengti tranšėjos šonus taip, kad kraštuose, sukrovus kaupą, liktų apie 2 m plėvelės, kuri užlenkiama ant kaupo šonų.

Per šienapjūtės darbymetį ne mažiau aktualu taupyti ir žolės transportavimo sąnaudas. Bernatoniuose susmulkinta žolė iš laukų vežama Fliegl priekaba, kurioje telpa 20 t žolės masės, nes įrengta specia­li sienelė žolei suspausti. Tokią priekabą galima pritaikyti ir mėšlui kratyti, ir grūdams bei kitiems kroviniams pervežti. „Tai tartum 3 skirtingos paskirties mašinos vienoje“, – apie priekabos privalumus kalba J. Kalinauskas.

Mašinų asortimento naujienos

Nuo šių metų gyvulininkystės ūkiams „Lytagra“ siūlo patobulintus savaeigius smulkintuvus. Naujos savaeigės Krone mašinos gali būti net 1 000 AG galingumo, kukurūzų pjaunamosios plotis gali siekti 12 eilių. Tarptautinio pripažinimo sulaukė naujasis New Holland FR savaeigis smulkintuvas. „Už įdiegtas inovacijas jam atiteko „Agritechnica 2007“ Metų mašinos titulas“, – sako vadybininkas R. Chositašvilis. Smulkintuve įdiegta patentuota unikali sistema, kuri leidžia nustatyti pjaunamąją skirtingos rūšies augalams (žolėms ar kukurūzams) doroti per kelias minutes be papildomų įrankių.

Mažesniuose gyvulininkystės ūkiuose dažniau taikoma šienainio ritiniuose technologija, ji praverčia ir tuomet, kai vyrauja nepalankūs orai. Naują renginyje pristatytą Krone Comprima presą „Agritechnica 2007“ specialistų komisija įvertino aukso medaliu už išskirtinę kamerą, kurioje vietoj metalinių grandinių sumontuoti guminiai diržai. Dėl įdiegtų naujovių žolės ritinio tankumas padidėja 25 procentais.

Patobulintos ne tik pašarų ruošimo, bet ir sėjos mašinos. „Lytagros“ vadybininko Sigito Kliaugos teigimu, naujos universalios kombinuotos Amazone sėjamosios bunkerio talpa 3 tūkst. l, o darbinis plotis gali būti 3; 4 ir 6 m. „Sėjamoji gali sėti ir į ražieną, ir į minimaliai įdirbtą dirvą. Mašinoje įrengtos dvi eilės diskų, kurie paruošia sėklos guoliavietę. Už diskų sumontuotas dirvos paviršių kopijuojantis padangų volas, už jo – sėjos noragėliai. Sėkloms užžerti įrengti užžertuvai“, – pneumatinę sėjos mašiną apibūdina vadybininkas.

Iš visų „Lytagros“ technikos naujovių J. Kalinauskas išskyrė 220 AG JCB Fastrac traktorių. Kai kurie JCB modeliai gali važiuoti net 80 km/val. greičiu. Tai rėminės konstrukcijos traktorius su elastingomis priekinės ir galinės ašies pakabomis. „Traktoriuje įrengti diskiniai stabdžiai, jų antiblokavimo sistema ABS. Tai tartum traktorius-automobilis“, – mašinos technines savybes pristato J. Kalinauskas. Didesnės galios (250 AG) traktoriuose montuojama belaiptė transmisija.