23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/05
Skirtingų šienainio gamybos technologijų palyginimas
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Šiuolaikiniame pieno ūkyje pagrindinis pašaras – šienainis. Jam gaminti galima pasitelkti kelias technologijas. Kurią iš jų pasirinkti, lemia daug veiksnių (karvių skaičius, šėrimo technologija ir kt.), tačiau bene svarbiausias – gamybos sąnaudos.

Dviejų skirtingų žolės derliaus surinkimo ir konservavimo sistemų palyginamieji sąnaudų tyrimai atlikti Suomijoje Laukaa vietovėje. Šienainis buvo gaminamas ritiniuose ir kaupe, į kurį buvo kraunama savikrove priekaba-rinktuvu surinkta ir susmulkinta žolė.

Suomijoje žolės derliui surinkti dažnai naudojami stačiakampių ryšulių ir ritinių presai. Tai mažiems ir vidutiniams ūkiams labiau tinkamos žolinių pašarų ruošimo mašinos, tačiau šienainį gaminti ritiniuose yra bene brangiausia. Tokia nuostata įrodyta ir tyrimais.

Tyrimams buvo pasirinkta savikrovė priekaba Pöttinger Faro 4000 L ir ritinių presas Welger RP 235 bei vyniotuvas Elho 1620. Austriškos savikrovės pašarų ruošimo priekabos našumas atitinka mažų ir vidutinių ūkių poreikius. Vatia ūkio, kuriame buvo atlikti tyrimai, savininkas Samulis Peura (Samuli Peura) valdo apie 100 hektarų, iš jų apie pusė ploto skirta pievoms, likusi dalis – ariama žemė. Suomis laiko 45 melžiamų karvių bandą. Šienainis gaminamas iš 45 ha ploto žolyno, kuris pjaunamas du kartus per sezoną.

Taikant skirtingas žolės dorojimo technologijas buvo nušienauta maždaug po 7 hektarus ploto. Dėl labai sausos vasaros žolės derlius siekė apie 15 tonų iš hektaro (Suomijos standartais tai gana mažas derlius). Tyrimo metu buvo lyginama abiejų technologijų darbo našumas, dyzelinių degalų sąnaudos ir bendrosios išlaidos.

Remiantis tyrimų duomenimis, savikrovės priekabos Pöttinger Faro 4000 L našumas buvo 58, ritinių preso – nesiekė 30 t/val. Dyzelinių degalų sąnaudos, dirbant su priekaba, buvo mažesnės 0,08 l vienai tonai. Per metus dorojant apie 100 ha žolės, bendrosios 1 t šienainio, pagaminto su savikrove priekaba, sąnaudos siekia 12,3, o su ritinių presu – 16,3 EUR, t. y. 32 proc. daugiau. Netgi didėjant šienaujamam plotui, savikrovės priekabos pranašumas išlieka akivaizdus.

Parengta pagal užsienio spaudą