23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/05
Skirstytuvų tobulinimo etapai
  • Dr. Aleksandras KIRKA, LŽŪU
  • Mano ūkis

Elektrohidrauliniai skirstytuvai prie traktoriaus prijungtoms mašinoms valdyti pradėti naudoti prieš 26 metus. Per tą laiką jie ne kartą patobulinti.

Pirmuosius elektrohidraulinius skirstytuvus sukūrė kelios kompanijos: „Bosch-Rexroth“ pristatė SB skirstytuvų seriją, o „Sauer-Danfoss“ – PVG skirstytuvus. Labiausiai paplito sekciniai skirstytuvai. Pagrindinis daugiasekcinių skirstytuvų trūkumas yra tas, kad vienu metu negalima valdyti kelių vykdymo įtaisų, nes jų apkrovos beveik visada yra skirtingos.

Sukūrus naujo tipo apkrovą jaučiančius LS (Load Sensing) skirstytuvus, šis trūkumas buvo pašalintas. Esminis skirtumas tarp įprasto ir LS tipo skirstytuvų yra tas, kad pastarajame slėgis automatiškai nustatomas pagal labiausiai apkrautą vartotoją (loginiais vožtuvais ARBA ir praleidžiamuoju vožtuvu). Priekiniame dangtelyje įrengti apsauginis ir praleidžiamasis vožtuvai, o kiekvienoje skirstytuvo sekcijoje – po loginį vožtuvą ARBA. Tai visų pirma leidžia vienu metu valdyti visus prijungtus vartotojus (nors jų apkrovos ir skirtingos) ir sudaro galimybę taupyti energiją, kai vartotojų apkrovos nedidelės. Pateiktoje schemoje trijų sekcijų skirstytuvas gali vienu metu valdyti traktoriaus keltuvą ir du dvikrypčius hidraulinius cilindrus arba hidraulinius variklius, nors jų apkrovos ir būtų skirtingos.

Kitas elektrohidraulinių skirstytuvų tobulinimo žingsnis – proporcinio valdymo skirstytuvai. Jie sujungė dvi funkcijas: srauto krypties keitimo ir srauto dydžio valdymo. Šių skirstytuvų sklandžiai neturi apibrėžtų padėčių, jų eigos dydis proporcingas valdymo signalo dydžiui.

Mažos galios traktorių (35–75 kW) tipinės hidraulinės sistemos schemoje pavaizduota, kaip skirstytuvas valdo traktoriaus keltuvą ir prie traktoriaus prijungtų žemės ūkio mašinų darbines dalis. Hidrostatinė vairavimo sistema veikia autonomiškai – ji prijungta prie atskiros siurblio sekcijos.

Vidutinės ir didelės galios traktoriuose (daugiau kaip 120 kW) hidraulinės sistemos galia visiems vartotojams paskirstoma pagrindiniu skirstytuvu.

Didėjant traktorių ir žemės ūkio mašinų galiai, daugėjant vykdomų funkcijų skaičiui, augant procesų automatizavimo lygiui ir didėjant mašinų valdymo komfortui, labai svarbiais veiksniais išlieka sistemų ekonomiškumas ir saugumas. Todėl hidraulinės sistemos ir jų komponentai nuolat tobulinami.

Šiuolaikiniai SB skirstytuvai ne tik pritaikyti CAN-Bus valdymo technologijai, bet ir sukurti nauji skirstytuvai SB23LS-EHS2 (sutrumpintai EHS2). Juose integruoti slėgio jutikliai leidžia automatizuoti valdymo procesus (pvz., važiuojant nelygiu keliu, slopina išilginius agregato virpesius ir gerina traktoriaus vairavimo sąlygas), suteikia naujų funkcinių galimybių. Slėgio jutikliai matuoja siurblio slėgį ppo, LS slėgį loginio vožtuvo ARBA išėjime pyo ir sekcijoje py, taip pat ir slėgius vartotojo linijose pA ir pB. Skirstytuvo sklandis valdomas proporciniais elektromagnetais su hidrauliniais stiprintuvais, sklandžio padėtis kontroliuojama padėties jutikliu. Toks skirstytuvas leidžia programuoti, pvz., apverčiamojo plūgo valdymo procesą. Be to, priverstinio nuleidimo funkcija pagreitina lengvos žemės ūkio mašinos nuleidimą, palengvina pakabinamų mašinų prijungimą ir atjungimą, leidžia pakelti traktorių, pvz., keičiant padangas, galima priverstinai giliai suleisti agreguojamą padargą ir preciziškai reguliuoti dirvos įdirbimo gylį.

Tokia hidraulinė sistema valdoma terminalu, kuriame įrengtas spalvotas ekranas ir valdymo mygtukai. Valdiklis leidžia peržiūrėti įvairiausius traktoriaus duomenis bei parametrus ir yra laisvai programuojamas.

Galima peržiūrėti daugybę duomenų (pvz., važiavimo greitį, variklio sūkių dažnį, variklio galią, degalų sąnaudas ir t. t.), esančių CAN-Bus sistemoje. Taip pat galima matyti svarbiausius skirstytuvų nustatymus. Terminalas leidžia vykdyti įvairias hidraulinės sistemos programavimo funkcijas. Be įprastinių funkcijų, galima nustatyti atskirų skirstytuvo sekcijų parametrus. Tokiu būdu parenkamas kiek­vieno skirstytuvo sekcijos srautas ir atidarymo trukmė, jų atidarymo ir uždarymo charakteristikos.

Be to, programuojama ir srauto priklausomybės nuo važiavimo greičio charakteristika. Įvairiausi galimi nustatymai yra fiksuojami atminties bloke, gali būti perduodami į asmeninį kompiuterį ir t. t. Tokių plačių darbinės hidraulikos programavimo galimybių iki šiol dar nebuvo nė viename traktoriuje. Terminalo valdymo struktūra labai patogi, lengvai įsisavinamas programavimas.