23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/05
Panevėžyje daugėja technikos prekybos ir paslaugų centrų
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Panevėžyje iškilo dar vienas technikos paslaugų ir prekybos centras, kuriame įsikūrė 8 įmonės, tarp jų ir bendrovės „Rovaltra“ atstovybė. Pasak įmonės vadovo Romualdo Trainaičio, naujame bendrovės padalinyje bus įrengta technikos ekspozicijos salė, čia bus galima apžiūrėti ir išbandyti naujausias „Rovaltros“ atstovaujamų kompanijų mašinas.

Praėjusių metų pabaigoje Biržuose „Rovaltra“ įkūrė atsarginių dalių ir antrinės bendrovės „Bjoras“ serviso centrą. Steigti Panevėžyje remonto dirbtuvių neketinama, nes, pasak R. Trainaičio, dabartinė technikos priežiūros ir atsarginių dalių tiekimo sistema veikia labai gerai. „Technikos serviso centrą planuojame įkurti Kaune. Padalinio reikėtų ir Žemaitijoje, kur dirba daug nedidelės galios gyvulininkystės ūkiams skirtų traktorių, tačiau nauji centrai – didesnės išlaidos, kurios būtų įskaičiuotos į paslaugų įkainius. Taigi kol išsiverčiame su turimomis pajėgomis, mašinų priežiūros tinklo neplėsime“, – sako R. Trainaitis.

Bendrovėje „Rovaltra“ dirba 9 žmonės, atsakingi už technikos pardavimą. Mašinų priežiūros paslaugas teikia antrinėje įmonėje „Bjoras“ dirbantys 36 specialistai (Biržuose). Šakiuose įkurtoje „Valtralitoje“ dirba 8 traktorių Valtra techninės priežiūros darbuotojai, o Radviliškyje veikiančiame „Rovaltra“ padalinyje – 4 žmonės.

Bendrovė atstovauja iš viso devyniems užsienio technikos gamintojams. R. Trainaičio teigimu, iš visų kompanijų mašinų daugiausia parduodama Suomijos įmonės „Valtra“ technikos. „Biržų, Panevėžio, Kėdainių, Kauno ir Marijampolės rajonuose dirba apie pusė visų parduotų Valtra traktorių“, – sako bendrovės vadovas.

Vienas iš daugiausia Valtra traktorių įsigijusių žemdirbių Kauno r. ūkininkas Juozas Staliūnas suomišką techniką vertina labai gerai, sakydamas, kad ketina pirkti dar vieną naujausio modelio Valtra S traktorių, kurio galia per 300 AG. „Ūkio dydis 800 ha. Tokiam plotui apdirbti reikia nemažai technikos, bet mašinų parką tenka didinti ir dėl labai nepastovių klimato sąlygų: kai sausa, taikome vieną technologiją, kai drėgna – kitą. Taigi ūkyje reikia įvairių padargų, kurie agreguojami su skirtingo našumo traktoriais“, – būtinybę plėsti technikos parką akcentuoja ūkininkas.

J. Staliūnas ir „Rovaltra“ bendradarbiauja jau 12 metų. Pasak ūkininko, per tiek metų traktoriai nė karto nėra rimtai sugedę, nes bendrovės specialistai laiku atlieka techninę priežiūrą. „Svarbiausia, užbėgti gedimams už akių. Jei laiku atliekama techninė priežiūra, mašinos mažiau genda. Juk nebūna taip, kad jos nei iš šio, nei iš to sustoja. Kuris mazgas dirba netinkamai, gali pastebėti dirbdamas. Taigi iš anksto ir detales užsakai“, – apie laiku atliktos mašinų priežiūros naudą kalba J. Staliūnas.

Radviliškio r. ūkininkas Rimantas Garuckas, dirbantis 400 ha, turi du Valtra traktorius. Pasak jo, priežasčių, dėl kurių pasirinko suomišką techniką, yra kelios. „Kai dalyvaudavau arimo varžybose, dažniausiai ardavau su Valtra traktoriais, nes „Rovaltra“ geranoriškai juos skolindavo. Jau tuomet įvertinau šių mašinų privalumus: gana paprasta, suprantama traktorių konstrukcija, nesudėtinga techninė priežiūra, o svarbiausia – normali, valstietiška kaina“, – pasirinkimo motyvus vardija R. Garuckas.

„Rovaltros“ parduodama technika domisi ir Panevėžio profesinio rengimo centras. „Centre mokosi per 1 000 mokinių ir apie 300 suaugusiųjų. Kasmet mūsų specia­listų organizuojamus kursus baigia apie 400 žemdirbių, kuriuos mokome ūkininkavimo pradmenų. Centre galima įgyti ir traktoriaus vairavimo įgūdžių, išduodame traktorininko pažymėjimus. Taigi mums labai aktualu turėti geras mokymo priemones – šiuolaikinius traktorius, sėjamąsias, plūgus ir kitą techniką“, – sako centro vadovas Bronius Sadula. Panevėžio profesinio mokymo centrui priklauso 70 ha ūkis. Pasak direktoriaus, centras ketina teikti paraišką ES paramai gauti. Jei projektas bus patvirtintas, numatyta įsigyti Valtra traktorių ir Mepu džiovyklą.

***
„Rovaltra“ ir „Bjoras“ prekiauja Suomijos kompanijų „Valtra“ traktoriais ir savaeigiais krautuvais, „Sampo Rosenlew“ javų kombainais, „Mepu“ džiovyklomis, Italijos įmonių „Gaspardo“ sėjamosiomis, „Maschio“ žemės dirbimo agregatais, „Seko“ pašarų dalytuvais, „Merlo“ teleskopiniais keltuvais, Prancūzijos firmų „Blanchard“ purkštuvais, „Gregoire Besson“ plūgais ir kita žemės ūkio technika.