23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/05
Ar plis ieviniai amarai vasariniuose javuose?
  • Giedrė MASLIUKOVIENĖ, LŽŪKT augalininkystės specialistė
  • Mano ūkis

Prognozuojama, kad daugumoje šalies rajonų šį pavasarį gali būti gausi ievinių amarų migracija į javų pasėlius. Amarams plisti ypač palankios sąlygos bus tuomet, jei amarų vystymosi ant ievų metu ir jiems skrendant į pasėlius nusistovės šilti, ramūs, be liūčių orai.

Praėjęs ruduo buvo šiltas ir ilgas, bet kai kuriuose rajonuose orai buvo labai lietingi, tad ievinių amarų kiaušinėlių ant ievų krūmų kiekis regionuose gerokai skiriasi.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) rajonų biurų augalininkystės konsultantai per kovo mėnesį į tarnybos laboratoriją atvežė patikrinti vienametes ievų šakutes iš 27 rajonų. Vidutiniškai vienai patikrintai šakutei tenka 1,83 kiaušinėlio, o apnikta 30 proc. šakučių. Ievinių amarų kiaušinėlių rasta 19 rajonų, bet yra rajonų, kuriuose kiaušinėlių gausa viršija vidutinius duomenis – tai Jurbarko, Marijampolės, Molėtų, Trakų, Ukmergės (ypač gausu!), Varėnos, Vilniaus rajonai. Nemažai kiaušinėlių rasta ir Kauno, Kėdainių, Šiaulių rajonuose.

Nepalankūs amarams plisti yra vėsūs, vėjuoti, lietingi orai, ypač liūtys šių vabzdžių kenkimo ir dauginimosi metu, kurios gležnus amarus tiesiog nuplauna ant žemės ir jie žūva.

Ieviniai amarai yra iki 2 mm ilgio pilkai žalios spalvos vabzdžiai. Pavasarį sparnuoti ieviniai amarai pradeda migruoti į javų pasėlius. Mėgsta įsikurti ant jaunų, gausiai azoto trąšomis patręštų vasarojaus augalų. Vasarą patelės veda tik gyvavedes besparnes pateles. Per sezoną gali užaugti nuo kelių iki keliolikos generacijų. Amarai gali išplisti didelėmis kolonijomis, ištisai padengdami javų stiebus ir lapus.

Esant šiltiems, vidutiniškai drėgniems orams, ieviniai amarai sparčiai dauginasi ir čiulpia augalų lapų ir stiebų sultis. Smarkiai pažeisti augalai augina menkas varpas, arba varpos gali net neišplaukėti. Kenkia tol, kol javai pradeda bręsti, paskui perskrenda ant kitų jaunų varpinių augalų. Rudenį atsiranda sparnuotos patelės, kurios perskrenda ant ievų krūmų ir čia deda kiaušinėlius, išsilaikysiančius per žiemą.

LŽŪKT biurų augalininkystės konsultantai nuolat stebės pasėlius ir patars, kada ir kokiais insekticidais ekonomiškai geriausiai apsimokės purkšti vasarinių javų pasėlius.

Žalingumo riba

Insekticidus apsimoka naudoti tada, kai vasariniams javams krūmijantis randama 50 proc. apniktų augalų ir ant augalo po 1–2 amarus, o vasarojui bamblėjant ir vamzdelėjant – 50 proc. apniktų stiebų ir daugiau kaip po 10 amarų ant stiebo. Dažniausiai pakanka vieno purškimo insekticidais.