23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/04
Pesticidų purkštukų tobulinimo kryptys
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Apipurškiamų paviršių padengimo kokybei pagerinti siūlomi simetriško ir asimetriško srauto inžektoriniai dvisraučiai purkštukai, jau kuriami keičiamos išpurškimo normos inžektoriniai purkštukai. Skystoms mineralinėms trąšoms išpurkšti siūlomi nauji deflektoriniai purkštukai. Purkštukai gaminami iš naujų medžiagų.

Rinkoje jau pasirodė naujų purkštukų. Dvisraučių inžektorinių kompaktiškų purkštukų Lechler IDKT purškimo kampas padidėjo iki 120°, o skysčio srautas gali būti išpurškiamas 30° pirmyn ir atgal. Purkštuko įdėklas ir dozavimo plokštelė pagaminti iš chemikalams ir dėvėjimuisi atsparios keramikos. Išpurškiamų lašelių spektras gali būti nuo labai stambių iki vidutinių. Purškiant iki 3 bar slėgiu, labai nedaug lašelių nunešama pavėjui. Purkštukai yra labai kompaktiški (ilgis 22 mm) ir tenkina Vokietijos bio­loginės tarnybos (BBA) reikalavimus.

Naujų dvisraučių inžektorinių kompaktiškų purkštukų pranašumai: - tinka visų purkštuvų sijoms, neužkliūna už jos dalių, kai purkštukai pasukami laikikliuose; - inžektorių galima lengvai išimti be įrankių, o jo padėtis yra fiksuota; - palyginti su įprastiniais dvisraučiais purkštukais, daug mažiau išpurkšto skysčio lašelių nunešama pavėjui; - išpurškiamo skysčio srautuose būna daugiau lašelių, todėl apipurškiamų augalų paviršių preparatai geriau padengia; - tolygiai skysčiu apipurškia lapus ir vertikalius paviršius (stiebus, varpas); - prailgintos šoninės sienelės optimaliai saugo purkštuko įdėklą, kad nesulūžtų; - maža užsikimšimo tikimybė, nes didelės oro įsiurbimo angos yra antgalio šonuose.

Asimetriški dvisraučiai sudėtiniai inžektoriniai purkštukai Agrotop TurboDrop® HiSpeed yra skirti dirbti didesniais greičiais (> 8 km/val.). Skysčio srautas išpurškiamas 10° pirmyn ir 50° atgal. Purkštukai kompaktiškos konstrukcijos, apipurškiamų augalų paviršių optimaliai padengia preparatu, mažai lašelių nunešama pavėjui. Labai gerai tinka fungicidams, insekticidams ir herbicidams (po kultūrinių augalų sudygimo) išpurkšti. Geriau padengiami vertikalūs (pvz., stiebai, varpos) ir įstrižai išsidėstę (pvz., lapai) paviršiai. Optimalus darbinis slėgis 4–8 bar. Purkštuko įdėklas pagamintas iš atsparios dėvėjimuisi keramikos. Jį paprasta išvalyti, nes įdiegta greitajungių veržlių sistema. Tokiais purkštukais iš­purkšti augalų apsaugos produktai optimaliai padengia augalus, nes dėl didelio važiavimo greičio (> 8 km/ val.) keičiasi abiejų srautų atakos kampas augalo atžvilgiu, t. y. atgal nukreiptas srautas sumažėja, o pirmyn – didėja.

Pirmieji bandymai rodo, kad moderniais dvisraučiais, ypač asimetriško srauto HiSpeed, purkštukais išpurškiant dirvinius herbicidus, jie geriau padengia suartą dirvą (t. y. abi grumstų puses). Naudojant šio tipo purkštukus rapsų pasėliuose, geriau apipurškiamos šoninės augalų šakelės.

Važiuojant greičiau ir purškiant mažiau vandens, didėja darbo našumas, tačiau auga ir rizika, kad apipurškiami paviršiai nebus gerai padengti ir augalų apsaugos produktai tinkamai nesuveiks. Vienas iš svarbiausių tokių purkštukų privalumų – didesnis purškimo našumas. Tai ypač svarbu, kai augalų apsaugos darbams atlikti nėra daug palankių dienų. Dirbant su tokiais purkštukais, daugiau išpurkšto skysčio lašelių nusėda ant viršutinės augalų dalies. Be to, jei reikia, galima padalinti augalų apsaugos produktų normą ir išpurkšti ją per kelis kartus. Tačiau, ar visuomet tai naudinga, dar nenustatyta. Išpurškiant augalų apsaugos preparatus per vieną kartą, jų koncentracija tirpale būna didesnė. Įvertinant visus pavojingus veiksnius, veikliosios medžiagos veiksmingumas bus geresnis arba ji bus greičiau įsisavinta.

Beje, kvalifikacijos reikalavimai dirbančiam su dvisraučių purkštukų purkštuvu ūkininkui yra gerokai didesni, negu purškiančiam su įprastu purkštuvu. Be to, pasėlius ir oro sąlygas reikia stebėti dar atidžiau. Manoma, kad didesnė augalų apsaugos produktų koncentracija gali pakenkti kultūriniams augalams. Ypač tai aktualu, kai naudojami augalų apsaugos produktų ir druskų mišiniai. Ne visuomet tiksliai žinoma, kaip veikia didesnės koncentracijos augalų apsaugos produktai. Kai kuriais atvejais, sumažinus išpurškiamo skysčio kiekį, augalų apsaugos produktai nepakankamai giliai įsiskverbia į pasėlį. Padarius purškimo klaidų, augalai prasčiau padengiami pesticidais, todėl jie ne visuomet būna efektyvūs. Pastebėta, kad didesnio važiavimo greičio ir mažesnių vandens sąnaudų neįmanoma taip suderinti, kad išpurkšto skysčio lašelių būtų mažiau nunešama pavėjui, o augalai būtų gerai apipurkšti.

Dažnai yra prarandama augalų apsaugos produkto gamintojo garantija, nes minimalus vandens kiekis, registruojant augalų apsaugos produktus, paprastai siekia 200 l/ha. Ateityje, registruojant augalų apsaugos produktus, turėtų būti atsižvelgiama į naujus augalų apsaugos priemonių naudotojų reikalavimus.

Yra ir kitų mažiau rizikingų galimybių darbo našumui padidinti, pvz., didesnis purkštuvo užgriebio plotis, didesnė rezervuaro talpa (mažiau laiko sugaištama pripildymui) ar greitas rezervuaro pripildymas lauko pakraštyje.  

Firma „Agrotop“ intensyviai tobulina inžektorinius plyšinius plokščiasraučius purkštukus Turbo DropVR, kuriuose skysčio išpurškimo normą galima keisti daug platesnėse ribose. Šiuose purkštukuose yra ne vienas, o du skysčio tekėjimo kanalai. Antrasis skysčio ištekėjimo kanalas atsidaro, esant 3 bar slėgiui, ir skysčio išpurškimo norma padidėja net du kartus.

Skystoms mineralinėms trąšoms išpurkšti yra siūlomi originalūs deflektoriniai purkštukai FD.

Tarp purškimo įrangos naujovių ir kompanijos „TeeJet Technical“ plyšiniai inžektoriniai purkštukai, kurie pradėti gaminti iš visiškai naujos rūšies plastmasės, vadinamosios Ultra-High-Molecular-Weight-Poly-Ethylen (UHMWPE). Tai labai didelę molekulinę masę turintis polietilenas. Gaminami įvairaus našumo (nuo 015 iki 06) AIXR plyšiniai inžektoriniai purkštukai. Jų purškimo kampas 110°, o ilgis – tik 22 mm. Purškiant optimaliu 3 bar slėgiu, labai mažai išpurkšto skysčio lašelių nunešama pavėjui, o apipurškiamų paviršių padengimo laipsnis yra palyginti geras. Naujoji plastmasė yra atsparesnė dėvėjimuisi ir rūgštims.

***
Dvisraučių inžektorinių purkštukų naudojimo sritys

  • Kontaktiniams ir (iš dalies) sisteminiams augalų apsaugos produktams išpurkšti.
  • Preparatams nuo lapų puvinio ir defoliantams išpurkšti.
  • Javų varpoms, daržovėms apipurkšti.
  • Herbicidams išpurkšti runkelių pasėliuose.

***
Deflektorinių purkštukų pranašumai

  • Horizontalus lašelių srautas nepažeidžia augalų.
  • Minimalus augalų nudeginimo pavojus, nes trąšos išpurškiamos labai stambiais lašeliais.
  • Optimalus trąšų pasiskirstymas per visą purkštuvo užgriebio plotį.
  • Pasėliuose nelieka nepatręštų ruožų.
  • Kemšasi daug mažiau negu daugiaskyliai purkštukai.