23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/03
Bulvių veislių savybės
  • Valerija BANISLAUSKIENĖ, Lietuvos valstybinis augalų veislių tyrimo centras
  • Mano ūkis

Nacionaliniame augalų veislių sąraše (NAVS) pastaraisiais metais (2006–2008 m.) yra įrašyta apie 60 bulvių veislių – tad pasirinkti augintojams yra iš ko. Kiekviena veislė turi tik jai būdingų vartojimo savybių ar kokybės požymių, pagal kuriuos augintojai gali pasirinkti labiausiai jų poreikius atitinkančią.

Visos sąraše esančios veislės yra augintos Kauno, Rietavo, Utenos ir Vilniaus augalų veislių tyrimo stotyse, tiriant jų ūkinį vertingumą mūsų agroklimato sąlygomis. Jos derlingos: tinkamai auginant, palankiais bulvėms augti metais prikasama po 37–45 t/ha, o kartais ir per 50 t/ha prekinių bulvių derliaus.

Dauguma veislių yra universalios – kasdien vartoti skirtos maistinės bulvės, tinkamos auginti ir mažame daržo sklypelyje, ir dideliame pramoniniame bulvininkystės ūkyje. Dalis bulvių veislių yra specializuotos, jų paskirtis – aprūpinti žaliava bulves perdirbančius fabrikus (bulvių krakmolo, traškučių, miltų gamybai).

Bulvės traškučiams ir sausiems produktams

Traškučiams ir sausiems bulvių produktams (bulvių džiūvėsiams, bulvių miltams ir kt.) gaminti yra skirtos specialios bulvių veislės. Paprastai šių veislių bulvių auginami dideli plotai, o pasėlių priežiūrai, kitiems agrotechnikos darbams atlikti naudojama stambi technika, todėl traškučių gamybai kuriamoms bulvių veislėms keliami specialūs reikalavimai.

Traškučiams skirtų bulvių veislių gumbuose susikaupia daugiau sausųjų medžiagų, todėl tokios bulvės tinka ir kitiems sausiems produktams gaminti.

Traškučiams ir sausiems bulvių produktams gaminti augintinos šių veislių bulvės:

  • ankstyvosios – Karlena, Lady Claire, Sinora;
  • vidutinio ankstyvumo – Albatros, Caurage, LadyRosetta, Pirol, Alegria, Romula;
  • vėlyvosios – Fasan, Marlen, Saturna, Sonate.

Sausiems produktams gaminti tinka šių veislių bulvės:

  • labai ankstyvos – Acapella, Rosara;
  • ankstyvosios – Beluga, Nora, Valisa;
  • vidutinio ankstyvumo – Meridian, ­Solana.

Bulvių veislės raudona (rausva, rožine, raudonai violetine) luobele:

  • labai ankstyvos – Red Scarlett, Rosara, Arosa;
  • vidutinio ankstyvumo – Aladin, ­Caurage, Lady Rosetta, Laura;
  • vėlyvosios – Asterix, Raja, Rodeo, VB Rasa.

Krakmolingos bulvės. Veislės, gumbuose sukaupiančios 15 proc. ir daugiau krakmolo, laikomos krakmolingomis. Bulvės optimaliomis sąlygomis, priklausomai nuo veislės, gumbuose sukaupia 9–23 proc. krakmolo. Jei bulvių brendimo ir kasimo metu labai drėgna, žemė šlapia, tai ir krakmolingosios bulvės krakmolo sukaupia mažiau negu normalaus drėg­numo metais.

Paprastai labai ankstyvų ir ankstyvųjų veislių bulvėse krakmolo susikaupia mažiau, negu vėlyvesnėse. Jų vidutinis krak­molingumas 10–13 proc., bet yra veislių, kurios sukaupia, esant optimalioms augimo sąlygoms, apie 15 proc., tai:

  • labai ankstyvos – Arosa, Colette, Karatop, Velox;
  • ankstyvosios – Beluga, Goda, Karlena, Lady Claire, Miriam, Sante, Sinora, Vineta.

Sukaupia 15 proc. ir daugiau krakmolo:

  • vidutinio ankstyvumo – Albatros, Escort, Innovator, Lady Rosetta, Laura, Meridian, Pirol, Romula, Solana;
  • vėlyvosios – Fasan, Marlen, Raja, Saturna, Sonate, VB Rasa;
  • labai vėlyvos – VB Aista.

Miltingos bulvės. Bulvių veislės pagal suvirimą skirstomos į miltingas (vos pervirus suverda į košę), universalias (vidutinio suvirimo) ir nesuverdančias. Daugiausia veislių yra universalaus (vidutinio) suvirimo – išvirtos nesubyra, tačiau paspaudus sutrupa. Tai yra pagrindinės maistinės bulvės, jas šeimininkė gali patiekti ir virtas, ir supjaustytas, ir paruošti mišrainę, ir sutrinti košę. Nesuverdančios bulvės sukurtos naudoti didžiųjų prekybos centrų kulinarijos cechuose kaip žaliava mišrainėms gaminti, nes išvirtos pjaustomos jos nesubyra. Dauguma vartotojų mėgsta miltingas bulves, be to, jos labai tinka tyrėms gaminti. Tai aktualu šį produktą gaminančioms įmonėms. Bulvių veislės miltingais gumbais yra šios:

  • ankstyvosios – Karlena, Sante;
  • vidutinio ankstyvumo – Aladin, Albatros, Courage, Escort, Felsina, Pirol, Romula;
  • vėlyvosios – Fasan, Marlen, Saturna;
  • labai vėlyvos – VB Aista.

Bulvės baltu minkštimu (arba beveik baltu – vos gelsvu ar pilkšvu minkštimu). Daugumos NAVS įrąšytų veislių bulvių minkštimas yra įvairių atspalvių (kreminio, oranžinio ir t. t.) gelsvas ar geltonas. Anksčiau vyravo bulvės baltu minkštimu, todėl dabar jų pasigendama. Veislės baltu minkštimu yra šios:

  • labai ankstyvos – Adora;
  • ankstyvosios – Virgo;
  • vidutinio ankstyvumo – Innovator;
  • labai vėlyvos – VB Aista.

Pailgos formos gumbai. Bulvės pagal gumbo formą yra apvalios, apvaliai ovalios, ovalios, pailgai ovalios ir pailgos. Pailgomis laikomos tos, kurių skerspjūvis 1,5 karto mažesnis už gumbo ilgį. Pailgi gumbai išauga šių veislių bulvių:

  • labai ankstyvos – Colette, Impala, ­Rosara, Velox;
  • ankstyvosios – Liseta, Miriam, Vivaldi, Beluga;
  • vidutinio ankstyvumo – Innovator, Platina;
  • vėlyvosios – Apart.

Stambiagumbės veislės. Auginamos vienodomis sąlygomis bulvių veislės suformuoja skirtingo dydžio gumbus (tai nustatoma pagal vidutinį prekinio gumbo svorį). Daugumos veislių bulvės suformuoja 70–100 g svorio gumbus, o stambiagumbių veislių prekinių bulvių gumbų vidutinis svoris 120–210 g, o jų skersmuo daugiau kaip 69 mm. Stambesnius gumbus suformuoja šios veislės:

  • labai ankstyvos – Acapella, Colette, ­Impala, Latona, Solist;
  • ankstyvosios – Beluga, Carlita, Miriam, Nora, Valisa, Virgo;
  • vidutinio ankstyvumo – Alegria, ­Innovator, Laura, Pirol, Remarka, Romula, ­Satina;
  • vėlyvosios – Cosmos, Rodeo;
  • labai vėlyvos – VB Aista.

Ilgo ramybės periodo bulvės. Laikomos sandėliuose šių veislių bulvės ilgiau už kitas tos pačios subrendimo grupės bulves nesudygsta. Ilgo ramybės periodo labai ankstyvų ir ankstyvųjų veislių bulvių sėklą lengviau išlaikyti iki sodinimo. Ilgo ramybės periodo vėlyvesnių veislių bulvės išlaiko gumbų prekinę išvaizdą ir gerą kokybę iki gegužės ar birželio mėnesio. Ilgas ramybės periodas yra šių veislių:

  • labai ankstyvos – Acapella, Adora, Karatop, Presto, Rosara;
  • ankstyvosios – Nora, Vineta, Virgo, Vitara;
  • vidutinio ankstyvumo – Escort, Pirol, Remarka, Secura;
  • labai vėlyvos – VB Aista.

Veislės prekybai plautomis bulvėmis. Šios bulvės mažiau jautrios plovimo metu galimiems gumbo pažeidimams. Jų luobelė dažniausiai yra lygi, blizganti, lyg vašku dengta; paprastai tokia ji ir išlieka nuplovus bulves. Plauti tinka šių veislių bulves:

  • labai ankstyvos – Velox;
  • ankstyvosios – Princess;
  • vidutinio ankstyvumo – Secura;
  • vėlyvosios – Rodeo.

Visos bulvių veislės, esančios NAVS – geros, tinkamos auginti mūsų sąlygomis. Geriausia veislė yra ta, kuri patinka augintojui ir vartotojui. Žinant jų savybes, lengviau pasirinkti tinkamiausią.

***

Bulvių veislių subrendimo grupės

  • Labai ankstyvos bulvės – Acapella, Adora, Arielle, Arosa, Colette, Derby, Fresco, Impala, Karatop,Latona, Presto, Red Scarleett, Rosara, Solist, Velox
  • Ankstyvosios bulvės – Beluga, Carlita, Goda, Karlena, Lady Claire, Liseta, Miriam, Nora, Princess, Santė, Sinora, Valisa, Vineta, Virgo, Vitara, Vivaldi
  • Vidutinio ankstyvumo bulvės – Albatros, Aladin, Alegria, Courage, Eskort, Felsina, Innovator, Lady Rosetta, Laura, Meridian, Pirol, Platina, Remarka, Romula, Satina, Secura, Solara, Victoria
  • Vėlyvosios bulvės – Apart, Asterix, Cosmos, Fasan, Marlen, Raja, Rodeo, Saturna, Sonate, VB Rasa
  • Labai vėlyvos – VB Aista

***

Pageidautini veislių požymiai:

  • kompaktiškas bulvių lizdas ir status keras, kad išsidraikiusio kero išgulę bulvienojai netrukdytų dideliuose plotuose mechanizuotai prižiūrėti pasėlius;
  • mažas jautrumas herbicidams, kad nupurškus herbicidais nebūtų ryškios augalo reakcijos ir laikinai nesustotų augti;
  • bulvių gumbai palyginti vienodo dydžio, kad būtų galima vežti perdirbti nerūšiuotas pagal stambumą;
  • nuskustos ir supjaustytos bulvės turėtų porą valandų netamsėti;
  • pageidautina, kad bulvių minkštimas būtų gelsvas ar geltonas;
  • kad bulvėse nebūtų daugiau kaip vienas procentas redukuojančio cukraus, nes esant jo daugiau, gaminami traškučiai praranda prekinę spalvą.