23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/01
Ekologiškų svogūnų sėklų auginimas
  • Dr. Rasa KARKLELIENĖ, Nijolė MAROČKIENĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Šalyje kasmet trūksta ekologiškos daržovių sėklos. Ekologiškų sėklų duomenų bazėje pernai parduoti buvo pasiūlyta tik 14 kg daržovių sėklų. Išliekant tokiai sparčiai ekologinių ūkių plėtrai, kokia yra pastaraisiais metais, tikėtina, kad ekologiškos sėklos trūkumas tik didės.

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute atliekami ekologiškų sėklų auginimo tyrimai. Kokybiškai daržovių produkcijai išauginti reikalinga ir kokybiška sėkla. Būtina kasmet vykdyti veislės išlaikymo ir atnaujinimo sėk­lininkystę pagal tam tikrus sėklininkystės sistemos reikalavimus. Sėklos kokybė priklauso nuo taikomos agrotechnikos, agroklimatinių sąlygų, veislės genetinės prigimties.

Sėklų kokybės tyrimai vykdyti 2007 metais Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto dviejuose ekologinės sėklininkystės šiltnamiuose. Atskiruose šiltnamiuose auginta valgomųjų svogūnų (Allium cepa L.) veislės Babtų didieji ir selekcinio numerio Nr. 080 sėkla.

Svogūnų sėklojai auginti durpių-komposto substrate, laikantis sėklų auginimo metodikos. Jie sodinti eilėmis po 30 augalų. Bandymai kartoti tris kartus. Vertinta po 5 augalus, pasirinktus atsitiktine tvarka iš kiekvieno pakartojimo. Svogūnų sėk­lojai tręšti skystosiomis ekologiškomis trąšomis, o nuo ligų ir kenkėjų purkšti bio­loginiais preparatais.

Svogūnų sėklojai laistyti papildomai vandeniu kas savaitę per jų vegetaciją. Ravėta ir purenta rankiniu padargu devynis kartus per sezoną. Stebėta atžėlusių svogūnų pasodų kiekis, sėklojų raida, ligų ir kenkėjų pažeidimai, sėklų kiekis iš vieno augalo, 1 000 sėklų masė, sėklų dygimo energija ir daigumas. Svarbesni sėklojų morfologiniai rodikliai ir sėklų duomenys įvertinti dispersinės analizės metodu.

Augalų genetinės savybės ir augimo sąlygos turi įtakos įvairių daržovių rūšių reprodukcinėms savybėms. Sėklos labai jautrios nepalankioms augimo sąlygoms. Ypač sumažėja sėklų daigumas, kai sausra ar lietingi orai vyrauja žydėjimo ir sėklų brendimo metu. Nepalankios augimo sąlygos mažina ne tik sėklų kokybės, bet ir produktyvumo rodiklius.

Esant aukštai temperatūrai ir žemai santykinei drėgmei, sumažėja žiedadulkių vaisingumas, daržovės mažiau formuoja morfogenetinių struktūrų, mezga nedaug sėklų. Drėgni ir šilti orai skatina plisti ligas. Atliekant tyrimus šiltnamyje, buvo išspręsta nemažai problemų, bloginančių sėklos kokybę. Sunkiausia buvo tinkamai apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų. Kryžmadulkių daržovių sėklos buvo tirtos atskiruose šiltnamiuose, auginant juose tik po vieną veislę. Tyrimais siekta nustatyti svogūnų sėklų reprodukcines savybes ekologinėmis auginimo sąlygomis.

Sėklojų augimo tyrimai parodė, kad Nr. 080 ir veislės Babtų didieji sėklojai sėk­las subrandina panašiu metu.

Įvertinus svogūnų generatyvinę raidą nustatyta, kad tirti svogūnų sėklojai nesiskiria aukščiu. Babtų didžiūjų veislės sėklojai suformuoja didesnę 1 000 sėklų masę.

Įvertinus svogūnų sėklų reprodukcines savybes nustatyta, kad šiais metais sėklos gautos prastesnės kokybės. Svogūnų veislė Babtų didieji ekologinėje sėk­lininkystėje tinkama labiau, negu selekcinis Nr. 080. Šios veislės sėklos yra 74,0 proc. daigumo ir 1 000 sėklų sveria 4,0 g.

Norint išauginti kokybiškas, daigias ekologiškas sėklas, reikia sudaryti optimalias augalų maitinimo sąlygas, naudoti ekologinėje žemdirbystėje leistinas trąšas ir augalų apsaugos nuo ligų ir kenkėjų priemones. Auginant specialiuose šiltnamiuose laikytis sėjomainos, šiltnamius dezinfekuoti ir laikytis agrotechnikos reikalavimų.

***

„Mano ūkiui“ Žemės ūkio ir kaimo verslo centro Vidaus rinkos informacijos skyriaus Sėklų sektoriaus vyr. specialistė Asta Ramaškevičienė patvirtino, kad 2006 m. ekologiškos daržovių sėklos buvo pasiūlyta tik 14,17 kg. Didžiąją dalį sudarė LSDI paruoštos morkų sėklos. Kelis kilogramus ekologiškų daržovių sėklų pagal individualius užsakymus įvežė dar ir dvi firmos. Leidimų naudoti neekologišką sėklą buvo išduota 181 kg daržovių sėklų. 2007 m. nė viena firma nedeklaravo įvežusi parduoti ekologiškų daržovių sėklų, ir visos parduotos sėklos buvo LSDI: 0,6 kg morkų ir 0,8 kg svogūnų.