23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/12
Žemės ūkis vėl madingas
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, Ramunė VLASENKIENĖ, Jurga ZALECKIENĖ „Mano ūkis“, Vokietija
  • Mano ūkis

Šiemetinėje parodoje pristatyta 331 naujovė. Ekspertų komisija 7 inovacijas apdovanojo aukso, o 33 – sidabro medaliais. Parodoje dalyvavo visi stambiausi pasaulio žemės ūkio technikos gamintojai. Tai pateisino organizatorių – Vokietijos žemės ūkio organizacijos (Deutsche Landwirt-schafts-Gesellschaft/DLG) – pretenzijas į svarbiausios naujų mašinų ir padargų parodos titulą.

Pasak DLG atstovų, žemdirbių nuotaikos šiemet geresnės, negu buvo kelerius pastaruosius metus. Nors derlius nėra toks gausus, kokio tikėtasi, bet išaugusios produkcijos supirkimo (ypač javų ir aliejinių augalų) kainos leidžia žemdirbiams jaustis tvirčiau. Didesnės pajamos skatina žemdirbius investuoti. Ypač daug į žemės ūkį investuoja Čekijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos žemdirbiai. Apklausos duomenys rodo, kad, pavyzdžiui, Čekijoje net 73,8 proc. žemdirbių yra pasirengę investuoti, pirkdami žemės ūkio techniką. Kitose šalyse naujiems dideliems pirkimams pasirengę nuo 55 iki 70 proc. žemdirbių. Pasaulinės žemės ūkio žaliavų rinkos išgyvena pakilimą, žemės ūkis vėl tampa „madingu“. Kita vertus, išteklių taupymas verčia kurti naujas strategijas, ieškoti naujų potencialų, t. y. užtektinai pagaminti kokybiškų žaliavų, taupiai naudojant išteklius ir užsitikrinant ilgalaikę perspektyvą. Tam reikalingos inovacijos ir naujos koncepcijos žemės ūkio technikos srityje. Paroda – puiki informacinė platforma, kurioje koncentruojasi pramonės, žemės ūkio, mokslo ir konsultavimo patirtis.

Ekspozicijoje – nauji modeliai ir neįprastos spalvos

Suomiškų traktorių gamyklos „Valtra“ naujienos buvo pristatomos 1 000 m2 ekspoziciniame plote kartu su korporacija AGCO. Nauji N serijos modeliai, valdomas priekinis pakabinimo mechanizmas LHLINK, pusiau aktyvi AutoComfort kabinos pakaba ir galimybė traktoriams naudoti šimtaprocentinius biodegalus – tokios naujienos pritraukė gausybės lankytojų dėmesį. Didžiuliame ir judriame stende buvo demonstruojama 13 traktorių, kiekvieną parodos dieną surengiama po kelis pristatymo šou. Lankytojų dėmesį ypač traukė naujos kabinos komforto demonstravimas ir galimybė ekrane pamatyti gamyklos inžinierių darbą. Akims jau įprastų spalvų gamoje išsiskyrė naujos traktorių spalvos – ryškiai oranžinė ir metalo žvilgesio juoda.

N serijoje gamintojai pasiūlė naujus modelius N 82 (88 AG) ir N 92 (101 AG), pastarasis pakeitė N 91. Tai HiTech versijos modeliai, į kurių standartinę komplektaciją įeina transmisija su elektroniškai valdomu reverso mechanizmu ir programuojamu trijų pakopų dinaminiu reduktoriumi. Naujiesiems modeliams montuojama tokia pat erdvi kabina kaip ir galingesniems šios serijos traktoriams. Traktorininko matymo laukas maksimaliai išplėstas, nes traktoriaus priekis yra trumpesnis – analogiškas mažesniems A serijos modeliams. Didelį naujųjų modelių manevringumą garantuoja mažesnis atstumas tarp ašių (važiuoklės bazė) – 2 535 mm, arba 30 mm mažesnė negu didesnių N serijos modelių. Kompaktiški naujieji modeliai beveik 200 kg lengvesni. Kėlimo svirčių jėga 40 kN, hidraulinės sistemos našumas – 73 l/min. Naujieji modeliai skirti gyvulininkystės ūkiams, krovos, miško ir municipaliniams darbams.

Populiarieji A serijos traktoriai siūlomi su aplinkai saugesniais varikliais. Funkcinės galimybės liko tos pačios, bet variklių gamybos technologija buvo modernizuota, kad šie atitiktų TIER 3 deginių emisijos reikalavimus. Patobulinta ir vairuotojo darbo vieta – čia yra priekinio krautuvo valdymo svirtis, kaip ir N bei T serijos traktoriuose.

Žemdirbiai, dirbantys Valtra traktoriais, jau įvertino dar vieną konstruktorių pasiūlytą patobulinimą: galimybę pasukti sėdynę su visais valdymo elementais 180 laipsnių kampu. Yra ir antrasis vairo mechanizmas. Kitaip tariant, agregatas, tarkime, žoliapjovė, gali būti kabinama iš galo, vairuotojas, apgręžęs sėdynę, taip pat žiūri pro galinį langą – jo matymo taškas labai priartėja (jei žoliapjovė kabinama priekyje, matymo taškas būna nutolęs apie 7 metrus), o apsisukimų amplitudė du kartus sumažėja: lengva pastebėti ir apsukti visas kliūtis.

Suomiškiems traktoriams – du sidabro medaliai

Suomiški traktoriai Valtra šių metų paro­doje pelnė net du sidabro medalius: už priekinį valdomą pakabinimo mechanizmą (jungtį) LHLINK ir naują pusiau aktyvią kabinos pakabą AutoComfort. Gamintojai pastebėjo, kad vis dažniau užsakovai pageidauja traktorių su priekiniu pakabinimo mechanizmu. Bet techniškai šie pakabinimo mechanizmai iki šiol tobulėjo lėtai, dažniausiai visas dėmesys buvo sutelkiamas galiai didinti.

Įvertinę situaciją, „Valtra“ konstruktoriai sukūrė visai naujos kartos priekinius pakabinimo mechanizmus. Mechanizmas prie traktoriaus tvirtinamas lankstu su vertikalia ašimi, leidžiančia jungčiai pasisukti reikiamu kampu su priekinias ratais ir netgi nepriklausomai nuo jų pasisukimo kampo. Be to, išlyginti kėlimo svirtis galima ir vertikaliai. Naujojo pakabinimo mechanizmo keliamoji jėga – 35 kN. Šie nauji techniniai sprendimai suteikia kėlimo svirtims daug didesnę veikimo amplitudę, kartu supaprastėja padargų prijungimas, padidėja darbo saugumas. Naujojo pakabinimo mechanizmo ypatybės itin išryškėja jungiant šienapjovę arba kombinuojant dvi šienapjoves – iš traktoriaus priekio ir iš galo.

Yra keturi priekinio pakabinimo mechanizmo valdymo režimai. Pavyzdžiui, jis gali suktis nepriklausomai nuo traktoriaus priekinių ratų judėjimo krypties, suderintai su priekinių ratų sukimosi kampu, atskiras režimas taikomas ir tuomet, kai kombinuojami agregatai ir priekyje, ir užpakalyje. Kadangi padargai seka traktoriaus važiavimo trajektoriją, jiems tenka mažiau skersinių apkrovų – kitaip tariant, technika mažiau laužoma.

Ergonomiška ir saugi Valtra traktorių kabina nuo šiol bus dar patogesnė dirbančiam žmogui. Naujoji pusiau aktyvi AutoComfort kabinos pakaba suteikia galimybių dirbančiajam komfortiškai jaustis ne tik važiuojant lygiu keliu, bet ir dirbant laukuose. Pusiau aktyvioje sistemoje įdiegti elektroniškai valdomi amortizatoriai, padėties davikliai ir valdymo blokas. Sistema reguliuoja amortizacijos kietumą kas dvi milisekundes, ir, pavyzdžiui, gavusi signalą apie stabdymą, suveikia taip, kad išvengiama kabinos šoktelėjimo. Pakaboje esančios pneumatinės spyruoklės visada palaiko vienodą aukštį, todėl vibracija sumažinama iki minimumo. Ši komfortą garantuojanti kabinos pakaba bus montuojama nuo 2008 m. pradžios į T serijos modelius pagal užsakovo pageidavimą. Beje, nuo 2008 m. gamintojai siūlo ir naują sėdynės modelį – net ir karščiausiomis dienomis sėdynė išliks vėsi ir sausa.

Nuolat auganti kompanija

Kompanija „Valtra“ užima lyderio pozicijas Šiaurės Europos šalyse ir yra antroje vietoje pagal traktorių populiarumą Lotynų Amerikos šalyse. Pardavimų apimtys Europoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose 2006 m. pasiekė 470 mln. eurų. Kompanijoje dirba 950 darbuotojų, per metus Suomijos ir Brazilijos gamyklose pagaminama 17 500 traktorių.

Suomijos gamykloje pagaminti Valtra traktoriai parduodami visame pasaulyje: 21 proc. Prancūzijoje, 19 Suomijoje, 13 Švedijoje, 9 proc. Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje, po 6 proc. Vokietijoje, Norvegijoje ir Baltijos šalyse bei Rytų Europoje, 3 proc. Danijoje, po 2 proc. Austrijoje, Kinijoje, Australijoje, Šiaurės Amerikoje. Gaminami 3000 (52–76 AG), A (74–98 AG), 6000 (94–100 AG), N (101–150 AG), S (139–211 AG) ir T (280 AG) serijų modeliai. Darbo su šiais traktoriais kokybę užtikrina sertifikatai ISO 9001, aplinkosaugos sertifikatas ISO 14001, OHSAS 18001.

„Valtra“ priklauso AGCO korporacijai, jungiančiai dar ir „Massey Ferguson“, „Challenger“, „Fend“ technikos kompanijas. 1990 m. suformuota korporacija AGCO dabar yra trečioji pagal dydį pasaulyje žemės ūkio technikos ir įrangos gamintoja ir platintoja, jungianti 3 900 nepriklausomų prekybos atstovų ir platintojų visame pasaulyje. 2006 metais apyvarta siekė 5,4 mlrd. JAV dolerių.

Populiarumo garantas – dėmesys servisui

Viena iš Valtra traktorių populiarumo priežasčių – didžiulis dėmesys serviso paslaugoms. Įdomus faktas: net 30 metų senumo traktoriams gaminamos atsarginės detalės. Pirmieji suomiški traktoriai į Lietuvą buvo atvežti 1993 m., šiuo metu mūsų šalyje jų dirba 650. Bendrovės „Rovaltra“ direktorius Romualdas Trainaitis tvirtina, kad pagrindiniai suomiškų traktorių koziriai rinkoje – beveik tobulas hermetiškumas, ištvermingumas nepalankiomis ­sąlygomis, gera techninė charakteristika. „Tai traktorius, kuris gali būti laikomas lauke 30 laipsnių šaltyje ir prireikus iš karto užsiveda, jo darbui jokios įtakos neturi nei sniegas, nei lietus“, – sako R. Trainaitis.

Pusė pirkėjų dabar perka jau ne pirmą Valtra traktorių, yra tokių, kurie išsirenka jau ketvirtąjį ar net dvyliktąjį. Tokie pirkėjai jau žino, ko nori, greitai sudaro reikiamą komplektaciją, išsirenka spalvą (beje, spalva pastaraisiais metais tampa svarbiu kriterijumi renkantis techniką, vis dažniau pageidaujama baltų, sidabrinės spalvos ar mėlynų traktorių). Sprendimą pirkti vienos ar kitos firmos techniką lemia ir kaimynystėje dirbančių žemdirbių atsiliepimai, taip pat serviso kaštai. Kuo rečiau reikia daryti technines priežiūras, tuo pigesnė eksploa­tacija. Valtra variklyje alyvos keičiamos kas 500 motovalandų, techninė priežiūra atliekama kas 1 000 motovalandų – tiek paprastai traktorius išdirba per vienus metus. Varikliuose naudojama tik specialiai pagaminta Shell alyva.

R. Trainaitis įsitikinęs, kad pirkėjas laimi dėl to, kad traktorių pardavimas atskirtas nuo serviso paslaugų. „Kai viskas verda bendrame katile, galima parduoti pigiau, o paskui atsiimti per servisą. O pas mus netgi savotiška konkurencija – aš kontroliuoju, kad nekiltų serviso kainos, nes tada iš karto mažėja pardavimai“, – sako R. Trainaitis.

Suomiškų traktorių serviso paslaugas teikia Biržuose veikianti bendrovė „Bjoras“ (26 darbuotojai), Šakių r. esanti bendrovė „Valtralita“ (8 darbuotojai) ir technikos priežiūros padalinys Baisogaloje (2 darbuotojai). Šių serviso įmonių teikiamų paslaugų tinklas apima visą Lietuvą. Nesvarbu, iš kurio rajono yra klientas – telšiškis moka už servisą tiek pat kiek ir biržiškis. Šių metų gruodį Biržuose atvers duris modernus agroserviso paslaugų centras – tai garantuos dar spartesnę gedimų diagnostiką ir kokybišką technikos taisymą.

Pasak Lietuvos žemės ūkio universiteto Transporto ir jėgos mašinų katedros vedėjo Algirdo Janulevičiaus, Valtra traktoriai yra optimalus variantas mūsų žemdirbiams: jie neperkrauti elektronikos ir funkcijų, kuriomis paprastai taip ir nepasinaudojama, kaina atitinka kokybę. „Antrasis vairas, dvigubas valdymas, manevringumas, puikus matymo laukas, patikimumas – tai aktualu ne tik kelininkams, miškininkams, bet ir žemdirbiams“, – sako mokslininkas.

Didina žemės dirbimo ir sėjos mašinų asortimentą

Nors kompanija „Kuhn“ specializuojasi pašarų ruošimo technikos gamyboje, tačiau pastaruoju metu vis didesnį dėmesį skiria žemės dirbimo ir sėjos mašinoms. Šiųmetėje parodoje Prancūzijos įmonė pristatė net 24 naujoves.

Pasak kompanijos atstovo Žano Marko Gitco (Jean Marc Gitz), kitų metų sezonui ūkininkams siūloma nemažai naujų ir patobulintų pašarų ruošimo mašinų. Viena iš jų – naujo tipo 9 m darbinio pločio grėblys MERGE-MAXX 900 su juostiniu konvejeriu. „Tai labiau JAV rinkai pritaikyta mašina, su kuria galima grėbti, važiuojant 20 km/val. greičiu. Pradalgė gali būti formuojama šonuose arba centre. Ši savybė leidžia prisitaikyti prie įvairių žolės derliaus surinkimo būdų: savaeigiais pašarų smulkintuvais, priekabomis-rinktuvėmis ar kitais būdais. Grėblys gali suformuoti žolės sąvalką net iš 21 m pločio juostos“, – grėblio technines savybes pristato Ž. M. Gitcas. Iš kitų Kuhn grėblių modelių ­MERGE-MAXX 900 išsiskiria žolės grėbimo mechanizmu, dėl kurio išvengiama žolės kontakto su žeme, todėl gaunamas geros kokybės pašaras, patiriama mažiau maisto medžiagų nuostolių.

Naujos rotacinės diskinės šienapjovės GMD 4101/4410 – ypač našios mašinos, per valandą galinčios nupjauti iki 5 ha plotą. Jose įrengta hidropneumatinė pakabinimo sistema LIFT CONTROL idealiai kopijuoja dirvos paviršių, taip apsaugodama ir pašarą, ir ražieną. GMD 4410 – didžiausio (4,35 m) pjovimo pločio šienapjovė rinkoje. Bendras darbinis plotis pjaunant kartu su frontaline šienapjove GMD 802 F gali siekti daugiau kaip 7 m. Dideliems plotams „Kuhn“ siūlo naujos serijos net 17,2 m pločio vartytuvą GF 17002, kuris per valandą gali išvartyti žolę daugiau kaip 12 ha plote. Nors vartytuvo plotis labai didelis, transporto padėtyje jį galima kompaktiškai sulankstyti į 7 m ilgio, 2 m aukščio ir 2,4 m pločio agregatą.

Kuhn sėjamųjų asortimentas pasipildė keliomis naujomis mašinomis. Kombinuota 6 m sėjamoji Moduliner gali būti naudojama kaip tikslaus išsėjimo arba tradicinė sėjos mašina su minimalaus žemės dirbimo funkcija. Sėjamoji sudaryta iš atskirų modulių, todėl gali būti naudojama skirtingoms technologinėms operacijoms. „Sėjamoji gali būti 3 konstrukcijos variantų: su akėčiomis ir volais arba be jų, su tikslaus išsėjimo (6 m, 8 eilučių) įranga Maxima arba tradicine grūdų sėjamąja Seedflex (6 m, 48 eilučių). Ji agreguojama su ne mažesnės kaip 200 AG traktoriumi, gali sėti ir į arimą, ir į minimaliai įdirbtą dirvą“, – aiškina kompanijos atstovas, pridurdamas, kad mašiną valdyti labai lengva: vienu valdymo svirties mygtuko paspaudimu darbinės sėjamosios dalys galulaukėje automatiškai pasikelia.

Noragėline pneumatine sėjamąja Megant galima sėti dirvoje, kurioje yra augalų liekanų, išskyrus kukurūzų ražieną. Šio modelio sėjamosios gali būti nuo 4 iki 6 m darbinio pločio. Kombinuota sėjamoji Combiliner Venta NC su rotoriniu kultivatoriumi išsiskiria dideliu našumu. Jos bunkerio talpa 2 000 l, o darbinis plotis – nuo 3 iki 4 m. Sėti minimaliai įdirbtuose laukuose skirtas Speedliner agregatas. Kultivatoriaus tipo sėjamoji yra 2 tonomis lengvesnė už to paties darbinio pločio Fastliner modelį. „Nuo kitų metų kompanija „Kuhn“ atnaujina ir mechaninių Premia sėjamųjų gamybą. Jų grūdų bunkerio talpa 710 l, o darbinis plotis – 3 m“, – teigia Ž. M. Gitcas.

Už išskirtines naujoves – parodos medaliai

JAV kompanijos „John Deere“ ekspozicijoje, užimančioje per 3 tūkst. m2, buvo eksponuojama apie 30 mašinų. Žmonių judėjimui reguliuoti būtų pravertęs šviesoforas: tarsi skruzdėlyne zujantys parodos lankytojai rikiavosi į eilę apžiūrėti iki šiol nematytos technikos. Viena iš didžiausių kompanijos naujovių, įvertintų parodos aukso medaliu, – 7430E ir 7530E Premium traktoriuose montuojami hibridiniai iki 20 kW elektros energijos gaminantys varikliai. Stovintis su įjungtu varikliu traktorius gali tiekti 230 arba 400 V įtampos elektrą. „Taigi prie variklio įrengtų šakučių lizdų galima prijungti bet kokį buitinį ar pramoninį prietaisą. Įdiegus šią technologiją, kai kurioms variklio funkcijoms (aušinimo ventiliatoriui, oro kondicionavimo kompresoriui ir pneumatinei stabdžių sistemai) atlikti naudojama pagaminta elektros energija, todėl daugiau variklio galios perduodama tiesioginiam darbui atlikti“, – technikos privalumus vardija „John Deere“ atstovas Filipas Hekas (Philipp Heck). Pasak jo, įdiegta naujovė ne tik pagerina variklio darbo efektyvumą, bet ir apie 5 proc. sumažina degalų sąnaudas.

Didesniam ūkininkų ratui „John Deere“ pateikė naujus 6030 serijos, pakeitusios iki šiol gamintą 6020SE seriją, traktorius. Tai pigesnė 6030 Premium klasės traktorių alternatyva. Kai kurios Premium klasės traktoriuose įdiegtos sistemos yra brangios ir ne visuomet pasiteisina nedideliuose augalininkystės, gyvulininkystės ar mišriuose ūkiuose. Šiuose traktoriuose neįrengta galios valdymo sistema IPM, kintamos kameros turbokompresorius, deginių recirkuliacijos sistema. Atsižvelgiant į ūkininkų pastabas, padidinta degalų bako talpa – galingiausiuose šios serijos modeliuose montuojamas 325 l talpos bakas. Iki 6 t padidinta kėlimo galia. Pirkėjui pageidaujant kabinoje galima įrengti stoglangį.

Sidabro vertu apdovanojimu pripažinta naujos John Deere T serijos kombainų kūlimo-separavimo sistema. Kad javų masės judėjimo trajektorijoje nėra jokių staigių kampų, buvo galima įsitikinti stebint kūlimo-separavimo sistemos stendą. Kaip ir WTS kombainai, nauji modeliai ypač mažai žaloja grūdus, išsaugo šiaudų kokybę, nedidindami degalų sąnaudų, tačiau dėl didesnio separavimo ploto jie 15 proc. našesni.

Parodoje pirmą kartą pristatyti Europos rinkai skirti Olandijoje gaminami savaeigiai John Deere 5430 serijos purkštuvai. Patobulinti ir naujos 7050 serijos savaeigiai pašarų smulkintuvai, kurie ne tik doroja derlių, bet ir jį tiria. Šešiuose i serijos modeliuose standartiškai įrengtas HarvestLab sausųjų medžiagų jutiklis, GreenStar ekranas, HarvestMonitor ir HarvestDoc programinė įranga, StarFire iTC imtuvas, priimantis SF1 (+/– 30 cm tikslumo), SF2, RTK signalus ir nauja AutoLOC sistema, kuri automatiškai pagal sausųjų medžiagų kiekį pašaruose nustato optimalų smulkinimo dydį. Jutiklis gali nustatyti įvairių pjaunamų kultūrų sausųjų medžiagų kiekį. Tai precizinio ūkininkavimo technologijos, didinančios gamybos efektyvumą. Naujos serijos pašarų kombainai yra iki 11 proc. galingesni, juose įrengti TIER III deginių emisijos reikalavimus atitinkantys PowerTech Plus varikliai: 7250 modelyje – 9 l, o 7350–7750 modeliuose – 13,5 l. Prie smulkintuvų galima montuoti 4, 6, 8 ir 10 eilių (nuo 3 iki 7,5 m) Kemper kukurūzų pjaunamąsias.

Sėkmingas pirmas kartas

Kompanijos „Simba“ debiutą parodoje įmonės eksporto ir pardavimų direktorius Saimonas Revelis (Simon Revell) pavadino labai sėkmingu. Anglijos įmonės ­ekspozicijoje daugiausia dėmesio susilaukė minimalaus žemės dirbimo sistemos mašina – kombinuotas skutiklio ir sėjos agregatas SL. „Prieš pradedant serijinę gamybą, agregatas buvo išbandytas Didžiojoje Britanijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose šalyse. Tai negailestingus išbandymus ištvėrusi mašina. Jos patikimumas ir patvarumas įrodytas ketverių metų tyrimais“, – tikina S. Ravelis.

Agregatu ne tik nuskutamos ražienos, išpurenamas podirvis, bet ir gali būti pasėjamos rapsų, žolių ir kitų smulkiasėklių augalų sėklos. Priklausomai nuo padargo pločio (4–7 m), jis agreguojamas su 200–500 AG traktoriais. „Didžiausias SL 700 modelis su 700 mm skersmens DD žiedų tankinimo volu sveria net 11,5 tonos. Jam traukti reikia ne mažesnės kaip 450–500 AG traktoriaus, – sako S. Ravelis. – Kombinuotu skutikliu nereikėtų dirbti didesniu kaip 8–10 km/val. greičiu, nes važiuojant greičiau, volas nepakankamai sutankins dirvą.“

Iš kitų Simba padargų S. Ravelis išskiria volą Aqueel II, kuriam gaminti panaudotos senos automobilių padangos. „Jos padengiamos specialia guma. Tai irgi išsamiai išbandytas padargas, kuris praverčia tuomet, kai dirvos labai drėgnos ir jų neįmanoma voluoti su vadinamaisiais Kembridžo volais, kurie tokioje dirvoje apsivelia žemėmis“, – aiškina „Simba“ eksporto ir pardavimų direktorius. Sutankinus dirvą guminiu volu, sumažinama jos erozija, mažiau išgaruoja drėgmės. Jis ypač tinkamas pavasarį iškilnotiems laukams voluoti.

Naši pašarų ruošimo technika

Gyvulių augintojai, gaminantys pašarus ritiniuose, gerai vertina Airijos kompanijos „McHale“ techniką. 1970 m. įkurta įmonė specializuojasi tik šienainio ritinių technikos gamyboje. Nors nė viena McHale mašina nebuvo įvertinta „Agritechnica“ medaliu, kompanijos inžinieriai didžiuojasi aukščiausiu Anglijos karališkosios žemės ūkio draugijos (Royal agricultural society of England) apdovanojimu už preso-vyniotuvo Fusion 2 konstrukciją 2005 metais. Tai ypač naši du darbus atliekanti mašina, kuri per valandą gali supresuoti ir plėvele apvynioti 50–60 šienainio ritinių.

Pasak vieno iš kompanijos savininkų Polo Makheilo (Poul McHale), mašinoje įdiegta unikali ritinio perkėlimo į vyniotuvą sistema. Preso-vyniotuvo Fusion 2 rinktuvo plotis 2 m, žolė smulkinama 23 peiliais. „Ritinys keturiais plėvelės sluoksniais apvyniojamas per 20, o šešiais – per 30 sekundžių. Taigi plėvele apvyniojama greičiau negu supresuojama“, – teigia P. Makheilas. Jis pastebėjo, kad stambėjančiuose ūkiuose trūksta darbo jėgos, todėl kelias operacijas atliekančios mašinos vis labiau populiarėja. Fusion 2 presai-vyniotuvai gaminami nuo 2002 m. Per kelerius metus Lietuvos ūkininkai įsigijo per 20 McHale presų-vyniotuvų. Iš visų Airijos kompanijos mašinų populiariausi presai F 550, per valandą pagaminantys iki 60 šienainio ritinių.

Mašinas turės užsisakyti iš anksto

Pasak „John Deere“, „Kuhn“, „McHale“, „Simba“ ir kitoms kompanijoms atstovaujančios Lietuvos bendrovės „DOJUS agro“ generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko, kitais metais gerokai išaugs naujos technikos poreikis. „Padidėjus grūdų supirkimo kainoms, išaugo ūkininkų pajamos. Jie nepraleis progos atnaujinti technikos parką. Technikos tiekėjai baiminasi, kad nespės pagaminti tiek mašinų, koks bus jų poreikis. Kita vertus, gal ūkininkai supras, kad techniką reikia užsisakyti iš anksto, o ne tuomet kai išvažiuoja į laukus“, – nedelsti ragina A. Kavaliauskas. Dar šiemet Lietuvos ūkininkams bus pristatytos kai kurios kompanijų „John Deere“ ir „Simba“ naujos mašinos. Pasak jo, visos naujienos aktualios Lietuvai. „Tai rodo ir užsienio gamintojų išskirtinis požiūris į Baltijos šalių rinką. Pavyzdžiui, naujus T serijos kombainus mūsų šalies žemdirbiai galėjo įvertinti vieni iš pirmųjų dar rugpjūčio mėnesį“, – tvirtina A. Kavaliauskas.

„Lytagros“ atstovaujamai technikai – 9 parodos medaliai

Viena pirmųjų vakarietiškos technikos tiekėjų Lietuvoje – bendrovė „Lytagra“ atstovauja daugeliui Vakarų ir Rytų Europos žemės ūkio technikos gamintojų. Pamatyti ir įvertinti pažangiausias technikos naujoves bendrovės vadovai ir darbuotojai tradiciškai vyksta kartu su žemdirbiais.

Pasak „Lytagros“ įmonių grupės generalinio direktoriaus Adomo Balsio, paro­da kiekvienais metais stebina didėjančia technikos pasiūla. „Hanoveryje organizuojamose žemės ūkio technikos parodose lankausi jau aštuntąjį kartą ir šiemet itin pastebima, kad žemės ūkio mašinos kuriamos didesnės, universalesnės, ypatingą dėmesį gamintojai skiria kokybei, tikslumui bei ekonomiškumui, – įspūdžiais dalijasi A. Balsys. – Tenka išvysti negirdėtų ir nematytų gamintojų ir jų produktų, taip didėja konkurencija tarp gamintojų, o pirkėjams ir žemdirbiams tai naudinga.“ Paklaustas apie matytus ir patikusius naujus inžinerinius sprendimus, vadovas pamini anglų kompanijos „JCB“ gaminamą techniką.

Daugiafunkcė angliška technika

Parodoje žemdirbiams iš Lietuvos buvo pristatyta viena naujausių „Lytagros“ atstovaujamų firmų – „JCB“ kompanija, gaminanti traktorius, teleskopinius krautuvus, krautuvus su galiniais kaušais, ratinius ir vikšrinius ekskavatorius, savivarčius, pramoninius krautuvus su šakėmis ir darbui nelygiose vietose skirtus krautuvus. „JCB“ gamina daugiau kaip 130 skirtingų pavadinimų mašinų, kurias eksportuoja į 150 šalių.

Didžiausią susižavėjimą mūsų žemdirbiams sukėlė traktoriai JCB Fastrac. Parodoje pristatyti geltonieji 170, 200 ir 230 AG Fastrac traukė daugelio lankytojų dėmesį ne tik savo galingumu, bet ir abiejų tiltų amortizacija bei maksimaliomis greičio galimybėmis – 50–80 km/val. Anglijoje gaminami traktoriai turi 9,1 t kėlimo galios pakabą, automatinę Power Schift transmisiją, ABS stabdžių sistemą. Juose įmontuota automatinė klimato kontrolės sistema, 450 l kuro bakas leidžia netrukdomai dirbti ilgą laiką. Ne tik traktoriaus techninius duomenis, bet ir dizainą įvertinę ūkininkai teigia, kad ypač komfortabili traktoriaus centre sumontuota kabina, naujos konstrukcijos langai užtikrina gerą matomumą ir maksimalų patogumą.

Susižavėjimo naujuoju 250 AG Fastrac neslepia „Dubičių“ ŽŪB (Varėnos r.) vadovas Stasys Kėrys. „Šį galiūną ūkyje galima panaudoti įvairiems lauko ir transportavimo darbams, pastariesiems jis ypač tinka, nes gali važiuoti 70 km/val. greičiu“, – sako vadovas, kurio ekologiniame ūkyje dirba keturi New Holland traktoriai.

Darbui nelygiose vietose „JCB“ specialistai sukūrė universalius šakinius krautuvus, kuriuose suderintas mobilumas ir galimybė aukštai iškelti medžiagas.

Frontaliniai krautuvai varomi 4 ratais. Visuose modeliuose yra hidrauliniu būdu valdomi greito sukabinimo įtaisai, kad krautuvą būtų galima išnaudoti maksimaliai. Ypač plati frontalinių krautuvų gama: nuo kompaktiškų modelių iki didelių ir labai tvirtų mašinų, galinčių kelti iki 19 t krovinius.

JCB MIDI CX – daugiafunkcė mašina, kurią sudaro: traktorius, mini ekskavatorius ir kompaktiškas ratinis krautuvas, Be kaušo ir kitos ekskavatoriaus įrangos, mašina turi galinį trijų taškų hidraulinį keltuvą ir galios tiekimo veleną. Naudojant papildomus pakabinamus padargus, mašinos galimybės dar labiau išsiplečia. Ant frontalinio krautuvo gali būti montuojami kaušai ar šakiniai griebtuvai, o ant galinio hidraulinio keltuvo – žoliapjovės, smulkintuvai ar rotoriniai kultivatoriai. Kompaktiškasis MIDI CX sveria apie 4 tonas, todėl lengvai gali būti transportuojamas, nors ir pats gali riedėti 26 km/val. greičiu.

Technologijų sėkmė – tikslumas

Kompanijos „AMAZONEN–WERKE H. Dreyer GmbH & Co“, gaminančios žemės dirbimo mašinas, kombinuotuosius sėjos agregatus, purkštuvus, trąšų barstytuvus, atstovai parodos lankytojams pristatė didelę gamą naujovių, iš kurių dvi įvertintos aukso ir viena sidabro medaliais. „Kurdami techniką, akcentuojame tikslumą, kuriuo galima pasitikėti“, –  naujienas pristato kompanijos „Amazone“ eksporto ir serviso vadovas Rytų Europai Jensas Meisneris (Jens Meisner).

Parodos aukso medaliu apdovanotas naujasis „Amazone“ trąšų barstymo įrenginys Argus, pasižymintis ypatingu darbo tikslumu. Barstytuve įdiegtas daviklis, tręšimo metu preciziškai fiksuojantis trąšų paskleidimą, todėl trąšos, dažnai sudarančios didžiausius produkcijos kaštus, bus ypač tiksliai išberiamos tinkamu laiku ir reikiamoje dirvos vietoje.

Taip pat aukso medaliu įvertinta nauja tiksliosios sėjos koncepcija, sukurta „Amazone“ punktyrinėje sėjamojoje EDX su nauja sėklų išskirstymo sistema. Našioje sėjamojoje sėklos skirstomos pneumatiniu būdu: su oro srautu jos lanksčia plastikine žarna dideliu greičiu nukreipiamos į atskirą naujos konstrukcijos noragėlį. Lankstus plastikinis ritinėlis, nepažeisdamas grūdo, jį pagauna ir tvirtai įterpia į sėjos vagutę. Nauja sėjamąja sėklos tiksliai išsėjamos važiuojant net 15 km/val. greičiu. Iki šiol didžiausias punktyrinių sėjamųjų sėjos greitis siekė 8 km/val.

Kompanija parodos sidabro medaliu apdovanota už naujus technologinius sprendimus purkštuvuose Amazone Pri-Mix-System, kuriuose sumontuotas specia­lus rezervuaras su preciziška augalų apsaugos priemonių dozavimo ir maišymo sistema.

Ekonomiškumas pašarų ruošimo technikoje

Vokiečių kompanijos „Bernard Krone GmbH Maschinenfabrik“, daugiau kaip šimtą metų gaminančios pašarų ruošimo techniką, eksponatai parodoje apdovanoti medaliais: aukso – Comprima F155/NovoGrip ritinių presavimo sistema, sidabro – SafeCut įrenginys, apsaugantis žoliapjovių diskus nuo pažeidimų. „Comprima presas – ekonomiškas, juo dirbant presavimo tankumas padidėja 25 proc., todėl pagerėja pašarų kokybė, didėja primilžiai ir priesvoriai“, – teigia „Krone“ kompanijos atstovas Piteris Geselis (Peter Gessel).

Kalbėdami apie pašarų ruošimo technikos tendencijas, kompanijos „Krone“ atstovai tikina, kad šioje parodoje technikos gamintojai pristatė modelius, kurie ypač bus paklausūs po kelerių metų. Prieš dešimtmetį parodoje „Agritechnica“ pirmą kartą pristatytas Krone Big M savaeigės žoliapjovės modelis šiemet puikuojasi dar įspūdingesnėmis apimtimis ir galimybėmis – naujojo Big M 500 bendras pjovimo užgriebis siekia 13,2 metro.

Naujausios technologijos našiam darbui

Vienoje didžiausių ir ryškiausių parodos ekspozicijų naujienas pristatė New Holland javų kombainų, traktorių, smulkintuvų ir teleskopinių krautuvų gamintojai.

Parodoje „Agritechnica 2007“ kompanijai „New Holland CNH Deutschland GmbH“ skirtas aukso medalis už javų kombaine įdiegtą daviklį Grain Cam, kuris pagal vaizdo analizę nustato skaldytų grūdų ir priemaišų kiekį bendroje grūdų masėje. Grain Cam pritaisytas grūdų elevatoriaus šone, tam tikra nukultų grūdų srauto dalis nuolat nukreipiama į daviklį, kur įtaisyta vaizdą fiksuojanti kamera, o užfiksuotus duomenis apdoroja ir skaičiuoja analitinė elektronika. Visus duomenis apie skaldytų grūdų kiekį ir priemaišas nukultuose grūduose Grain Cam perduoda į kombaino kabinoje esantį monitorių.

Sidabro medaliais kompanija apdovanota už specialiai grūdiniams kombainams sukurtą valomąją sistemą Opti-Clean ir IntelliCruise greičio reguliatorių, leidžiantį sistemingai įvertinti ir atitinkamai reguliuoti atskirų agregatų darbą.

Kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas Andrėjus Stančikas teigia į parodą vykęs su aiškiais ketinimais – kuo išsamiau įvertinti kompanijos „New Holland“ traktorius ir jų įsigijimo sąlygas. „Prieš trejus metus kaip pieninių galvijų augintojus vienijantis kooperatyvas įsigijome 12 naujų traktorių, iš jų – 5 New Holland traktorius, nuo 100 iki 175 AG. Augančios kooperatyvo narių gretos ir besiplečianti veikla skatina įsigyti daugiau našios ir modernios technikos“, – planais dalijasi kooperatyvo pirmininkas ir žiūrėdamas į naujuosius New Holland traktorius tikina, kad ateinančiais metais ketina įsigyti apie 20 modelių.

Parodoje buvo aplankytos „Amazone“, „Krone“, „Horsch“, „New Holland“, „­Fliegl“, „JCB“, „Araj“ žemės ūkio technikos ir įrangos ekspozicijos, daugumai iš jų  DLG ekspertų komisija skyrė aukso ir sidabro medalius.

***

Šiųmetėje parodoje apsilankė per 340 tūkst. lankytojų, t. y. 30 proc. daugiau negu prieš dvejus metus. Ypač daug lankytojų sulaukta iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Čekijos ir kitų šalių. Beje, kone kiekvienoje ekspozicijoje informacija apie pristatomą techniką buvo pateikiama 3 kalbomis: vokiečių, anglų ir rusų. Dalyvių skaičius išaugo 40 procentų – žemės ūkio mašinas ir įrangą eksponavo 2 247 kompanijos iš 36 šalių.

Kita „Agritechnica“ paroda vyks 2009 m. lapkričio 10–14 dienomis.