23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/12
Naujas agrocentras – arčiau Suvalkijos žemdirbių
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Vilkaviškyje atidarytas bendrovės „Agrochema“ žemės ūkio prekybos ir kompleksinių paslaugų centras „Agromax“ – jau trečiasis bendrovės agrocentras Lietuvoje. Tokie centrai jau veikia Jonavoje ir Šeduvoje.

„Agrochemos“ generalinis direktorius Liudas Mediekša įsitikinęs, kad agrocent­ruose teikiamų įvairių paslaugų poreikis ateityje tik didės. „Esu tikras, kad šiam centrui parinkta strategiškai gera vieta – tai stiprių žemdirbių kraštas. Centrams vietas renkamės tik gerai išnagrinėję visas aplinkybes. Tikiuosi sklandaus bendradarbiavimo su aplinkiniais ūkininkais ir žemės ūkio bendrovėmis“, – sakė L. Mediekša.

Koncerno „Achemos grupė“ prezidentui Bronislovui Lubiui tokių centrų kūrimo idėja kilo lankantis panašiose įmonėse Danijoje ir Kanadoje. „Miestuose paslaugų sektorius geriau išvystytas, o žemės ūkio sektoriuje paslaugų teikimas žengia pirmuosius žingsnius. Prekės ir paslaugos vienoje vietoje padeda žemdirbiams taupyti laiką. Ateityje centre bus prekiaujama viskuo, ko reikia ūkininkui“, – sakė B. Lubys, pridurdamas, kad jau kitais metais agrocentre klientams numatyta teikti naujų reikalingų paslaugų – daryti dirvožemio tyrimus, konsultuoti agronomijos klausimais. Tikimasi, kad Vilkaviškio „Agromax“ teiks paslaugas 50 km spinduliu dirbantiems žemdirbiams. Centre galima įsigyti skystųjų trąšų, įvairių trąšų mišinių, durpių, cheminių augalų apsaugos priemonių, sėklų, pašarų ir jų priedų, ūkinių prekių, statybinių medžiagų ir kt.

„Smagu, kad investicijos ateina ne tik į Vilnių ar Klaipėdą. Vilkaviškio rajone derlingos žemės ir labai darbštūs žmonės“, – sakė atidarymo iškilmėse dalyvavęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius. O Šakių rajono meras Juozas Bertašius garsiai prisipažino, kad su pavydu žiūri į kaimyniniame rajone iškilusį centrą ir tikisi, kad toks bus pastatytas ir Šakiuose.

Statybos ir rekonstrukcijos darbai Vilkaviškyje pradėti 2006 m. liepos mėnesį, agrocentras pastatytas „Agrochemos“ antrinės įmonės „Vilkaviškio agrochemija“ bazėje. Vilkaviškio agrocentras užima beveik 11 ha teritoriją. Joje iškilo administracinis-prekybinis pastatas su 400 kvad­ratinių metrų ploto prekybos sale ir mokomąja konferencijų sale. Centre yra ES standartus atitinkantys fasuotų trąšų sandėliai, biriųjų nefasuotų trąšų sandėliai su fasavimo įranga (fasuojama į maišus nuo 50 iki 1 000 kg talpos), skystųjų trąšų terminalas. Įrengta moderni svėrimo įranga, sverianti iki 60 tonų. Bendras agrocentro sandėliavimo plotas – per 800 kvadratinių metrų, todėl prieš sezoną bus galima sukaupti reikalingus prekių kiekius. Modernūs valymo įrenginiai garantuoja, kad centro veikla būtų visiškai saugi aplinkai. Palikta ir rezervinė teritorija, kurioje po metų ar dvejų bus pastatytas grūdų elevatorius. Agrocentre dirba 25 darbuotojai.

Kuriamas agrocentrų „Agromax“ tink­las apima ne tik Lietuvą, bet ir Latviją, Estiją, Lenkiją. Numatyta Lietuvoje pastatyti 5, Lenkijoje – 3, Estijoje – 1, Latvijoje – 2 agrocentrus. Perspektyviniuose planuose bazėms vystyti ir agrocentrams steigti numatoma investuoti per 270 mln. Lt.

2008 m. vasario 6 d. bendrovė „Agrochema“ minės 10 metų veiklos sukaktį. Per devynis šių metų mėnesius „Agrochema“ grupės įmonės prekių ir paslaugų pardavė už 628 mln. Lt – 61 proc. daugiau negu pernai per tą patį laiką.