23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/11
Pirkti ir parduoti – į pieno kvotų aukcioną
  • Daiva BEINORIENĖ ŽŪIKVC
  • Mano ūkis

Lietuvoje pieno gamybos verslo plėtrą reguliuojanti pieno kvotų sistema Europos Sąjungoje egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį. Nors ketinama kvotų sistemą panaikinti, tačiau ji galios dar mažiausiai penkerius metus. Pieno kvotų prekyba – viena iš priemonių, kuria siekiama reguliuoti pieno kvotų paskirstymą tarp plečiančių pieno ūkius ir pieną gaminančių bei parduodančių gamintojų.

Daugelyje Europos Sąjungos šalių prekyba pieno kvotomis vyksta jau seniai ir yra viena iš pagrindinių priemonių kvotai įsigyti. Lietuvoje galimybė įsigyti pieno kvotą, t. y. ją nusipirkti elektroniniame pieno kvotų aukcione, atsirado tik šiemet.

Paraiškų pieno kvotų aukcionams teikimo terminai

  • kovo mėnesio aukcionui – nuo gruodžio 1 iki gruodžio 31 d. imtinai;
  • liepos mėnesio aukcionui – nuo balandžio 1 iki balandžio 30 d. imtinai (tik pardavimo perdirbti kvotoms pirkti/parduoti);
  • lapkričio mėnesio aukcionui – nuo rugpjūčio 1 iki rugpjūčio 31 d. imtinai.

Pieno gamintojai, ketinantys ateityje pirkti ar parduoti pieno kvotas, nustatytais terminais turi kreiptis į savivaldybę, kurioje registruotas pirkėjo/pardavėjo žemės ūkio ir kaimo verslo valdos centras, ta pačia visiems pieno gamintojams jau įprasta tvarka.

Taisyklės nustato, kad šiais metais pirmasis elektroninis pieno kvotų aukcionas turi prasidėti 2007 m. lapkričio 6 d., todėl rugpjūčio mėnesį buvo renkamos ir šiuo metu jau įvertintos pieno gamintojų paraiškos pieno kvotoms pirkti ar parduoti pirmajame elektroniniame pieno kvotų aukcione. Patvirtinti 328 kvotų pirkėjai, kurie paraiškose nurodė, kad nori įsigyti 13,4 tūkst. t pieno kvotų. Iš visų patvirtintų pieno kvotų pirkėjų 47 asmenys nori įsigyti naujas pieno kvotas, o jų norimas įsigyti pieno kvotos kiekis – 2,9 tūkst. t. Pieno kvotų pardavėjų patvirtinta 2 129, o parduodamos kvotos kiekis – 20,7 tūkst. t. Iš viso norimas pirkti pieno kvotos kiekis sudaro 64 proc. parduodamo kiekio.

Norintys pirkti pieno kvotas pirkėjai turi atitikti tam tikrus reikalavimus, t. y. privalo būti įsiregistravę Žemės ūkio ir kaimo verslo registre valdos valdytoju ar partneriu ir turėti 10 t kvotos 1 ha žemės ūkio naudmenų. Kvotas pirkti ketinantiems pieno gamintojams derėtų žinoti tai, kad nusipirkę pieno kvotas privalės jas vykdyti, nes neįvykdytoji kvota ar jos dalis, pieno gamintojui neįrodžius, kad nevykdė kvotos dėl objektyvių priežasčių, gali būti paimta į specialųjį rezervą, kuriame ji būtų saugoma dvejus kvotos metus. Taigi prieš perkant kvotą būtina atsižvelgti į savo pieno ūkio gamybinį pajėgumą (karvių bandos produktyvumą, numatomo pagaminti bei parduoti pieno kiekį, žinoti turimos kvotos vykdymą ir kt.).

Numatyti ir tam tikri apribojimai parduodant ir perkant pieno kvotas, t. y. pieno gamintojai, pardavę pieno kvotą ar jos dalį, einamaisiais ir kitais kvotos metais  negalės išsinuomoti pieno kvotos, einamaisiais ir kitais dvejais kvotos metais negalės gauti pieno kvotos iš nacionalinio rezervo ar nusipirkti aukcione. Iš nacionalinio rezervo gauta pieno kvotos dalis, kurią pardavėjas turi trumpiau negu einamuosius ir kitus dvejus kvotos metus nuo pieno kvotos gavimo iš nacionalinio rezervo, bus paimama atgal į nacionalinį rezervą. Taip pat pieno gamintojas, nusipirkęs pieno kvotą ar jos dalį, einamaisiais ir kitais dvejais kvotos metais negali parduoti kvotos ar jos dalies aukcione.

Taisyklėmis nustatyta, kad pieno kvotos pirkėjas arba jo įgaliotas asmuo kaip garantiją privalo sumokėti avansinę pieno gamybos kvotų aukciono įmoką (0,05 Lt/kg kvotos pirkimo paraiškoje nurodyto ketinamo įsigyti kvotos kiekio). Jeigu pirkėjas, laimėjęs teisę įsigyti kvotą, per nustatytą laiką nesumoka jam priklausančios mokėti sumos, avansinė įmoka negrąžinama, o pervedama į pardavėjo, už kurio kvotą nebuvo apmokėta, sąskaitą. Jei avansinė įmoka didesnė negu reikia sumokėti už įsigytą kvotos kiekį, pirkėjui sumokamas įmokos skirtumas. Jei aukciono metu nebuvo laimėta teisė įsigyti kvotą, visa avansinė įmoka grąžinama pirkėjui. Avansinė įmoka pirkėjui grąžinama ir tuo atveju, jeigu pirkėjas atsiima paraišką arba jo paraiška paraiškų administravimo metu atmetama. Pirkėjai, pardavėjai už galimybę dalyvauti pieno gamybos kvotų aukcione turi sumokėti 30 Lt dalyvavimo įmoką.

Aukcione leidžiama parduoti ne mažesnę kaip 1,5 tūkst. kg kvotą (arba didesnės kvotos dalį, kuri turi būti ne mažesnė kaip 1,5 tūkst. kg), išskyrus atvejus, kai norima parduoti visą kvotą. Jei gamintojas parduoda dalį kvotos, po pardavimo negali likti mažiau kaip 1,5 tūkst. kg. Pirkėjas aukciono metu galės įsigyti ne didesnį kaip 10 proc. viršijantį kvotos kiekį, nurodytą paraiškoje.

Aktualūs klausimai

Rugsėjį buvo organizuoti pieno kvotų pirkimo elektroniniame pieno kvotų aukcione mokymai, į kuriuos buvo pakviesti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybų ir savivaldybių darbuotojai, patvirtinti pieno kvotos pirkėjai. Atvykusiems į mokymus buvo įteikti Pieno gamybos kvotų aukciono vadovai. Pieno gamintojams pageidaujant, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro darbuotojai gali organizuoti papildomus mokymus pieno kvotų prekybos klausimais.

Dažnai kyla klausimas, kas nutiks su lėšomis, kurios bus gautos dėl kainos skirtumo tarp pieno kvotą parduodančio gamintojo prašytos kainos ir sumokėtos už tam tikrą kvotos kiekį kainos, jei aukciono metu bus sumokėta didesnė pinigų suma negu pardavėjas nurodė paraiškoje. Atsakymas labai paprastas – tam ir yra aukcionas, kad teisę nupirkti pieno kvotą laimi tas pirkėjas, kuris pasiūlė didžiausią kainą, o visa kvotos pirkėjo sumokėta suma bus pervesta į kvotos pardavėjo sąskaitą.

Atsakymo į kitą klausimą – pirkti pieno kvotas ar ne – turi ieškoti patys pieno gamintojai, nes kiekvienas, užsiimantis tam tikra veikla, taip pat ir pieno ūkio savininkas, turi analizuoti ne tik savo gamybinį pajėgumą, planuoti pieno pardavimą, bet ir tirti bendrą pieno gamybos ir pardavimo situaciją ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Lietuvoje kiekvienais kvotos metais, palyginti su praėjusiais, superkama vis daugiau pieno.

Pardavimo perdirbti kvota kol kas nevykdoma vien todėl, kad Lietuva turėjo gana didelį kiekį pardavimo tiesiogiai vartoti kvotos, kurią atskiri pieno gamintojai sėkmingai pakeitė į pardavimo perdirbti kvotą. Be to, Lietuva gavo papildomą 2006–2007 kvotos metams pardavimo perdirbti 57,9 tūkst. t kvotą. Pagal 2007 m. rugpjūčio mėn. pieno supirkimo įmonių pateiktas pieno supirkimo ataskaitas, Lietuvoje per penkis kvotos mėnesius supirkta 637 965 t pieno, kurio vidutinis riebumas siekė 3,998 proc. Perskaičiavus į nacionalinį nustatytąjį pieno riebumą (3,99 proc.) supirktas kiekis buvo 638 919 t. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praeitais kvotos metais, šįmet pieno supirkta 38,077 tūkst. t daugiau. Visos šalies pardavimo perdirbti kvotos (1 586 146 t) įvykdymas per penkis šių kvotos metų mėnesius siekė 40,28 proc.

Kiekvienas pieno gamintojas, tiekiantis pieną į rinką, turėtų žinoti, kad jei būtų viršyta bent viena iš Lietuvai nustatytų nacionalinių pieno kvotos rūšių, tektų mokėti virškvotinį mokestį, kuris pirmaisiais kvotos metais buvo 1,18 Lt, šiais kvotos metais yra mažesnis – 0,96 Lt už vieną parduoto virškvotinio pieno kilogramą.

***

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2006 m. gruodžio 18 d. įsakymu Nr. 3D-490 „Dėl pieno gamybos kvotų aukciono organizavimo ir aukciono organizavimo darbų finansavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr.141-5432, 2007, Nr. 64-2470) (toliau – Taisyklės) reglamentuojama, kad pieno kvotų aukcionai turėtų vykti tris kartus per metus, t. y. kovo, liepos ir lapkričio mėnesiais. Šią priemonę administruoti patikėta VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui.