23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/11
Parodą išgarsino ilgiausia dešra
  • Viktoras TROFIMIŠINAS, „Mano ūkis“ Kaliningradas
  • Mano ūkis

Spalio mėnesį Kaliningrade surengtą dešimtąją specializuotą maisto ir žemės ūkio parodą „Agrokompleks 2007“ labiausiai išgarsino Ilgiausios dešros šventė. Buvusiame Karaliaučiuje tokios šventės vyko dar viduramžiais. Jei ne organizatorių sumanymas atgaivinti tradiciją, vargu ar šiųmetę parodą būtų pastebėjusi Rusijos žiniasklaida.

Iš istorinių dokumentų žinoma, kad pirmoji Ilgiausios dešros šventė Karaliaučiuje įvyko 1520 metais. Tuomet buvo prikimšta ir iškepta 20 metrų ilgio dešra. Pagrindinė sąlyga tokios rungties dalyviams – dešrai turi būti panaudota viena ištisa žarna. Šiais laikais, naudojant pramoniniu būdu pagamintas žarnas, prikimšti ilgą dešrą yra paprasčiau. Dešrą, kurios ilgis 390 metrų, šiemet pagamino Slavsko žemės ūkio vartotojų kooperatyvas „Koliada“, sunaudojęs gaminiui 6 kiaulių mėsą. Kitąmet parodos organizatoriai žadėjo į varžytuves pakviesti Lenkijos, Lietuvos ir Vokietijos mėsos perdirbėjus.

Jau dešimti metai specializuota maisto ir žemės ūkio paroda vyksta vieninteliame Kaliningrade parodų centre „Baltik-Ekspo“, kurį sudaro miesto centre pastatytos dvi palapinės. Paroda vadinama tarptautine, nes joje tradiciškai dalyvauja Lenkijos, Lietuvos ir Vokietijos įmonės. Palapinėse eksponuojami maisto produktai ir gėrimai, perdirbimo įmonių ir ūkininkų produkcija, trąšos, sėklos, pašarai, pakuotės ir darbo drabužiai. Nedidelėje konferencijų salėje rengiami seminarai, kuriuose pristatomos naujausios žemės ūkio technologijos, technikos naujovės. Šiemet čia vyko seminarai pieno ir mėsos gamintojams, besidomintiems žemės ūkio technikos naujovėmis; lankytojai buvo kviečiami pasidomėti maisto sauga. Tradiciškai parodoje renkami ir apdovanojami geriausi Kaliningrado srityje gaminami maisto ir žemės ūkio produktai. Šalia ekspozicijų centro yra šiek tiek vietos žemės ūkio technikai.

Šių metų parodoje savo produkciją pristatė apie 60 gamintojų ir prekybos atstovų, dalyvavo apie 20 informacinių rėmėjų. Ne pirmi metai parodoje „Agrokompleks“ dalyvauja ir Lietuvos verslininkai. Jie pasakojo, kad ankstesniais metais parodos buvo turiningesnės, įdomesnės (vyko ir lauko dienos), gausiau lankomos. Per pastaruosius dvejus metus investicijos į srities žemės ūkį išaugo beveik tris kartus, tačiau šiuos pokyčius paroda neitin ryškiai atspindėjo.

Labai svarbios regiono žemės ūkio plėtrai yra užsienio investicijos. Tai akcentavo ir parodos atidaryme dalyvavęs Kaliningrado srities žemės ūkio ministras Andrejus Romanovas, nurodęs, kad viena iš pagrindinių žemės ūkio strategijos krypčių yra palankių sąlygų sudarymas investicijoms, nesvarbu, iš kokios valstybės jos ateina.

Situacija Kaliningrado srities žemės ūkyje šį rudenį ypač sudėtinga: dėl nepalankių orų ir visiškai apleisto melioracijos ūkio (dėl vietinės valdžios nerangumo melioracijai skirtos lėšos neįsisavinamos) dalis laukų yra neįvažiuojami, derlius liko nenuimtas. Žemdirbiai negauna planuotų pajamų, brangsta pašarai. Srities administracija nenusiteikusi skelbti žemės ūkyje nepaprastąją padėtį, todėl žemdirbiai negali tikėtis kompensacinių išmokų. Parodoje žemdirbiai užsiminė valdžios atstovams, kad apie žemės ūkio problemas jie prisimintų ne vien tada, kai pakyla maisto produktų kainos, o nuolat kontroliuotų, kaip vykdomos strateginės nuostatos. Žemdirbiai ir parodos organizatoriai įteikė ministrui tradicinį diplomą, kuriame surašytos šešiolikos pagrindinių maisto produktų kainos, parodos atidarymo dieną galiojusios dviejose miesto turgavietėse. Tokie diplomai valdžios atstovams įteikiami kasmet.

„Agrokompleks 2007“ labiau priminė mugę, į kurią nuo ryto skubėjo gretimų daugiaaukščių gyventojai, tikėdamiesi gamintojų kainomis įsigyti kokybiškų maisto produktų. Kelias dešimtis lankytojų atviliojo Ilgiausios dešros šventė ir galimybė veltui gauti dešros. Mat beveik 400 metrų ilgio dešrą laikiusiems savanoriams buvo pažadėta, kad po parodos atidarymo gaus po 1–1,5 m dešros. Parodos centre lankytojai pirmiausia rikiavosi į eilę prie mėsos, pieno ir duonos produktus gaminančių įmonių stendų.

Žemės ūkio technikos šių metų parodoje nebuvo gausu. Technikos gamintojams atstovavo Lietuvos prekybos ir agroserviso įmonės. Ne pirmi metai Kaliningrado srityje dirbančios Lietuvos įmonės šiemet į parodą negabeno technikos iš Lietuvos: ją pristatė klientai – mašinas įsigiję Kaliningrado srities žemdirbiai.

Bendrovė „Alfa Agro prekyba“ Kaliningrado srityje sėkmingai prekiauja „Pottinger“ pašarų paruošimo ir žemės dirbimo technika, „BvL“ pašarų dalytuvais, šienapjovėmis, žoliapjovėmis. Bendrovės vadovas Arūnas Šimkūnas į paro­dą atvyko galutinai susitarti dėl kelių sandorių. Jam paroda – tai proga vienu metu realizuoti iš anksto suplanuotus susitikimus ir prisistatyti galimiems klientams. Dalyvavimą parodoje jis vertina ne vien ekonominio efektyvumo kriterijumi. Prisistatydama klientams įmonė rodo ne vien galimybę parduoti produkciją, bet ir pasirengimą suteikti profesionalią paramą eksploatuojant techniką, jos priežiūrą ir remontą.

A. Šimkūnas įsitikinęs, kad geriausia produkcijos reklama – ūkininkų įgyjama patirtis dirbant su pažangia technika, kai jie patys įsitikina jos efektyvumu. Neseniai vienas ūkis, įsigijęs pašarų dalytuvą, pamatė, kad vietoje 14 darbininkų užtenka 4. Tokie akivaizdūs pokyčiai labai iškalbingi.

Parodoje sutikome ir bendrovės „DOJUS Agro“ generalinį direktorių Audrių Kavaliauską.  „DOJUS Agro“ antrinė įmonė Kaliningrado srityje prekiauja „John Deere“, „Kuhn“ ir kitų gamintojų technika. Pirmieji „John Deere” traktoriai čia parduoti 2002 m. Tarp įmonės klientų –ūkininkai ir žemės ūkio įmonės, valdančios 20–30 tūkst. ha. Bendrovės antrinė įmonė užtikrina ir parduodamos technikos priežiūrą.

Ne pirmi metai savo veiklą Kaliningrado srityje plėtoja bendrovė „Vyrybalt“. Anot įmonės vadovo Gyčio Vyšniausko, vakarietiškas galvijų auginimo technologijas įsisavinusius srities ūkius bendrovė aprūpina mėšlo šalinimo, fermų ir kita įranga.

Pagal lietuviško kapitalo investicijų apimtis Kaliningrado srityje žemės ūkis yra antras sektorius po statybų. Kaliningrado sritis, siekianti tapti tiltu tarp Rusijos ir Europos Sąjungos, skatina užsienio kapitalo dalyvavimą žemės ūkio sektoriuje. Žemės ūkis yra paskelbtas viena iš prio­ritetinių Kaliningrado srities regioninės politikos krypčių.

Apie Kaliningrado srities žemės ūkį, lietuviško kapitalo dalyvavimą šiame sektoriuje skaitykite kitame žurnalo „Mano ūkis“ numeryje.