23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/10
Technikos rinkos pokyčiai
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Žemės ūkio technikos pramonė, kaip ir kitos mašinų gamybos sritys, šiuo metu yra pakilimo stadijoje. Vakarų Europos žemės ūkio technikos gamintojai pastaraisiais metais stengėsi išlaikyti esamą lygį, o Vidurio ir Rytų Europos regione pastebėtas ryškus augimas.

Vakarų Europa (greta Šiaurės ir Pietų Amerikos) yra vienas iš stambesnių žemės ūkio technikos gamybos ­regio­nų. Beveik 1 000 ES žemės ūkio technikos gamintojų 2005 metais pagamino produkcijos už 68,31 mlrd. Lt (19,8 mlrd. EUR). Tai sudaro apie 42 proc. pasaulinės žemės ūkio technikos produkcijos apimties, siekiančios apie 162,15 mlrd. Lt (47 mlrd. EUR). Vokietija yra didžiausia žemės ūkio mašinų ir traktorių gamintoja Europoje ir jos dalis 2005 metais buvo beveik 25 proc. Toliau pagal žemės ūkio technikos gamybos apimtis Europoje rikiuojasi Italija (22 proc.), Prancūzija (17 proc.) ir Didžioji Britanija (9 proc.).

Nors beveik visose Europos šalyse yra gaminamos žemės ūkio mašinos arba bent jų komponentai, tačiau traktoriai gaminami tik devyniose Europos Sąjungos šalyse. Kasmet ES pagaminama apie 220 000 traktorių. Technika skirta daugiausia Europos rinkai. Beje, Vakarų Europos šalių rinka, vertinant pagal naujos technikos pirkimo apimtis, laikoma prisotinta, o Rytų Europoje šiuo metu daroma daug investicijų. Labai svarbus yra ir žemės ūkio technikos eksportas į Šiaurės Amerikos rinką. Eksporto čempione galima vadinti Vokietiją, nes jos dalis visame ES žemės ūkio technikos eksporte sudaro nuo 10 iki 15 proc.

Pernai Vakarų Europos žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta padidėjo daugiau kaip 5 proc. Vokietijos skaičiai yra dar įspūdingesni. Šios šalies žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta 2006 m. padidėjo 12 proc. ir pasiekė 18,28 mlrd. Lt (5,3 mlrd. EUR). Tiesa, šis įspūdingas žingsnis žengtas eksporto augimo rytų kryptimi. Rusijoje ir Ukrainoje paklausiausios žemės dirbimo, sėjos ir derliaus dorojimo mašinos iš Vakarų Europos.

Vokietija yra pagrindinis ir naudotos, ir naujos žemės ūkio technikos tiekėjas Vidurio bei Rytų Europos regionui. Atskirose šalyse importo iš šios šalies dalis sudaro vidutiniškai 35 proc. Į Vidurio bei Rytų Europos regioną 2006 metais padidėjo žemės ūkio technikos eksportas ir iš Prancūzijos, Italijos bei Didžiosios Britanijos. Galima prognozuoti, kad Vidurio ir Rytų Europos šalys, siekdamos atnaujinti mašinų parką arba stambindamos savo ūkius, turėtų būti ilgalaikiai Vakarų Europos žemės ūkio technikos gamintojų partneriai.

Svarbiausi veiksniai, lemiantys Vakarų Europos rinką buvo pozityvūs: greta aukštų pagrindinių žemės ūkio produktų (mėsa ir javai) supirkimo kainų ir su tuo susijusio žemdirbių pajamų padidėjimo pastebimas investicijų poreikis besiplečiančiose žemės ūkio įmonėse, nors bend­ras ūkių skaičius ir toliau mažėja. Naujoji Europos Sąjungos žemės ūkio politika, numatyta iki 2012 metų, pagal 2005 ir 2006 m. rezultatus atrodo palyginti stabili.

Europos Sąjungos žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta 2006 metais vėl pasiekė 2005 m. lygį, t. y. 60,37 mlrd. Lt (17,5 mlrd. EUR). Pernai ES šalyse buvo įregistruota apie 170 000 naujų traktorių. Apie 8 proc. 2006 m. išaugo Vokietijos, Olandijos, Danijos ir Belgijos žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta. Stabili situacija prognozuojama ir besibaigiantiems 2007 metams, nes minėti rinkos indikatoriai iš esmės nesikeičia.

Didžiausioje Europoje Prancūzijos rin­koje po dvejų stabilaus augimo metų pastebima mažėjimo tendencija. 2006 metais šioje šalyje įregistruota 8 proc. mažiau naujų traktorių negu 2005 m. Mažiau parduota ir žemdirbystės bei derliaus dorojimo mašinų. Išimtis – tik javų kombainų rinka, kuri 2006 metais padidėjo. Didesnių pokyčių nematyti ir Italijos bei Ispanijos rinkose. Didžiosios Britanijos žemės ūkio technikos rinka 2006 m. išliko 2005 m. lygyje. Žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta Vokietijoje 2006 m. pasiekė 11,04 mlrd. Lt (3,2 mlrd. EUR) ir susilygino su šio ūkio sektoriaus apyvarta Prancūzijoje. Rinkos augimą Vokietijoje, visų pirma, lėmė didelė derliaus dorojimo mašinų gamintojų apyvarta. Naujų traktorių 2006 m. Vokietijoje buvo įregistruota apie 27 000, arba 16 proc. daugiau negu 2005 m. Prognozuojama, kad 2007 metais Vokietijos rinkos plėtra kiek sulėtės, nors kol kas jokių pavojaus ženklų dar nematyti. Visgi manoma, kad pastaruosius dvejus metus Vokietijos ūkininkai ir agroserviso įmonės į naują techniką investavo daugiau negu buvo tikėtasi, todėl žemės ūkio mašinų ir traktorių pardavimų apimtys vėl sumažės.