23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/10
„AgroBalt 2007“ paletėje – dar daugiau spalvų
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Pernai pirmąkart sulaužiusi tradiciją ir iš sostinės persikėlusi į Šiaulius, šiemet 16-oji tarptautinė specializuota žemės ūko ir maisto pramonės paroda „AgroBalt 2007“ šurmuliavo Lietuvos žemės ūkio universitete. Organizatorių sprendimas keisti parodos vietą buvo sėkmingas: jau pernai paroda sulaukė dvigubai daugiau negu įprasta lankytojų. Šiemet parodą aplankė beveik 40 tūkst. žmonių. Išsiplėtė ir parodos plotas – iki daugiau kaip 30 000 m2.

Atidarydama parodą, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pabrėžė, kad vienu metu LŽŪU vyksta du tarptautiniai renginiai: „AgroBalt 2007“ ir 54-osios Pasaulio arimo varžybos. Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas akcentavo, kad Kauno apskritis itin tinkama tokio pobūdžio parodoms organizuoti. „Tai stiprių žemdirbių kraštas, o žemdirbiai visada buvo pagrindas, ant kurio laikėsi valstybė“, – sakė V. Muntianas.

LŽŪU rektorius Romualdas Deltuvas atvirai prisipažino, kad iš pradžių jam ir kolegoms kilo abejonių, ar verta priimti parodą į universiteto teritoriją. „Tačiau ministrės K. Prunskienės įtaiga ir glaudus bendradarbiavimas su Rita Hopfner nugalėjo. Tikiu, kad paroda bus naudinga mūsų studentams, jie pasisems naujų idėjų“, – sakė rektorius.

Parodos dalyvius ir lankytojus pasveikino ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas: „Drąsiai sakau, kad žemdirbiai į šią šventę atvažiavo ne tik su geresne nuotaika, bet ir su pilnesnėmis piniginėmis. To pasiekta visų mūsų bendru darbu“.

Dėmesys gyvulių ekspozicijai

Parodoje dalyvavo 430 dalyvių iš 12 šalių. Pristatyta žemės ūkio technika, miško pramonė ir kiti verslai, susiję su žemės ūkiu ir kaimo turizmu – nuo modernių melžimo robotų, galingų traktorių, medžio pjovimo įrangos iki namie spaustų varškės sūrių, pintų krepšių, džiovintų vaistažolių.

Šiemet ypatingas dėmesys skirtas gyvulininkystės ekspozicijoms: išsidėstę plačiu ratu stendai užėmė net 1,7 ha. Buvo eksponuojama daugiau kaip 400 galvijų ir paukščių, atvežtų iš 31 šalies rajono. Mėsiniai ir pieniniai galvijai, žirgai, kiaulės, avys, naminiai paukščiai traukė ir žemės ūko specialistų, ir miestiečių žvilgsnius, o kai kurie vaikai tik­riausiai pirmą kartą iš taip arti galėjo stebėti romiai atrajojančias karves ar piktai ragus atstačiusį aviną.

Ąžuolo vainikais išpuoštoje aikštėje pasirodė žemaitukų, Lietuvos sunkiųjų, trakėnų ir arabų veislės arkliai, ristūnai, mažieji poniai. Centrinių rūmų parke vyko žirgų konkūro varžybos LR Prezidento taurei ir Žemės ūkio ministerijos prizui laimėti.

Patrauklų publikai stendą įrengė Europos Komisija: čia visiems buvo siūloma pasivaišinti skaniais obuoliais, smagiai paminti dviračio pedalus ar tiesiog „pasivaikščioti po Europą“ ant ryškaus improvizuoto žemėlapio. Itin gausiai buvo lankomas „Ūkininkų turgelis“, kuriame prekiauta tradiciniais riestainiais ir meduoliais, namine duona ir lašiniais, medumi ir sūriais, vaismedžių ir daugiamečių gėlių sodinukais, keramikos, odos, medienos dirbiniais. Nosis kuteno kvapnus šašlykų dūmas, netrūko gardžios giros ir putoto alaus. Scenoje prie pagrindinio paviljono nuolat skambėjo liaudies melodijos, sukosi šokėjai.

Patys geriausi parodos eksponatai apdovanoti medaliais ir diplomais. Iš viso išdalyti 8 aukso medaliai ir 17 diplomų (vertinimo komisijai buvo pateikti 48 eksponatai).

Tarptautinis politinis forumas

Šiemetinėje parodoje didelis dėmesys skirtas įvairioms žemės ūkio sritims aptarti Europos Komisijos žemės ūkio ir kaimo plėtros komisarė Mariana Fišer Biol (Mariann Fischer Boel) tarptautiniame politiniame forume „ES Bendrosios žemės ūkio politikos ir kaimo plėtros ateitis“ akcentavo dabar vykstančių cukraus ir vaisių bei daržovių sektorių reformų svarbą, kompleksinį paramos susiejimą, pieno kvotų sistemos galimus pokyčius, kaimo plėtros perspektyvas, atotrūkio tarp miesto ir kaimo mažinimo galimybes.

M. Fišer Biol pabrėžė, kad per ES Bendrosios žemės ūkio politikos reformos metus pasikeitė ir ES struktūra. Ateinančiais metais, mąstant apie BŽŪP ateitį, pradedama šios politikos „sveikatingumo patikra“. Ji skirta įvertinti, ar reformuota BŽŪP funkcionuoja taip, kaip planuota, ką būtina koreguoti. Po šios patikros numatyta ES biudžeto peržiūra. „Sprendžiant maisto sektoriaus problemas, reikėtų galvoti apie gamintojus visose šalyse. Gamintojai turi vienytis, nes tik susivieniję galės priimti iššūkius, didinti konkurencingumą“, – sakė M. Fišer Biol.

***

„AgroBalt 2007“ medaliais apdovanoti

  • Tradicinė silkių filė (UAB „Vičiūnai ir partneriai“)
  • Karštai rūkytas Lietuviškas kepsnys, aukščiausia rūšis (AB „Tauragės maistas“)
  • Karštai rūkytas kalakutas (UAB „Arvi kalakutai“ KŪB)
  • Ekologiškas 2,5 proc. riebumo jogurtas „Dobilas“ (AB „Žemaitijos pienas“)
  • Sėklų beicavimo įrenginys SBĮ 1 (AB „Radviliškio mašinų gamykla“)
  • Birių produktų krautuvas (UAB „Liūdynė“, Panevėžio r.)
  • Paršavedė su paršiukais (UAB „Žiobiškio kompleksas“)
  • Žemaitukų veislės eržilas „Kosmosas“ (UAB „Vilniaus žirgynas“)