23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/09
Universalus krautuvas – nepamainomas pagalbininkas ūkyje
  • Dr. Egidijus ŠARAUSKIS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Tęsiame praėjusiame numeryje pradėtą krautuvų gamintojų ir modelių apžvalgą.

Italijos kompanija „Merlo“ krautuvus gamina nuo 1911 metų. Žemdirbiams siūloma daugiau kaip 50 skirtingų krautuvų modelių: Panoramic, Turbofarmer ir Multifarmer krautuvai gali kelti nuo 2 700 iki 10 000 kg masės krovinius į 6–17,7 m aukštį. Šiuose krautuvuose montuojami nuo 64 iki 107 kW galios turbodyzeliniai varikliai. Panoramic krautuvai dėl didelio kėlimo aukščio sunkiau privažiuojamose vietose gali lengvai pakeisti automobilinius kranus. Turbofarmer ir Multifarmer modeliai skirti žemės ūkiui. Pastarasis gali būti naudojamas ne tik kaip universalus krautuvas, bet ir kaip traktorius įvairiems žemės ūkio darbams.

Kompanija „New Holland“ žemės ūkio darbams atlikti tiekia frontalinius traktorinius krautuvus ir keturių modelių LM-A serijos teleskopinius savaeigius universalius krautuvus, išsiskiriančius didele galia ir sukimo momentu. Krautuvų kėlimo masė, priklausomai nuo modelio, – iki 3,2 t, kėlimo aukštis – iki 8,9 m. Mašinose gali būti įrengta trejopa vairavimo sistema: 2 ratais, 4 ratais ir vadinamuoju „krabu“ (kai pasukus vairą visi ratai pasisuka viena kryptimi ir galima važiuoti įstrižai). Daugiafunkciškumui užtikrinti krautuvų gale gali būti montuojamas jėgos perdavimo velenas ir prikabinimo sistemos įranga, prie kurios galima kabinti įvairias žemės ūkio mašinas bei transportavimo priemones, taip praplečiant krautuvo panaudojimo galimybes.

Vokiečių įmonė „Ostler“ gamina dviejų tipų universalius ratinius krautuvus su teleskopine strėle. Ostler K3 modelio krautuve įrengta teleskopinė hidrauliškai valdoma priekinė ašis. Per kelias sekundes valdymo svirtimi krautuvo priekinės ašies plotį galima pakeisti nuo 1,24 iki 1,87 m. Krautuvas Ostler TL 50 turi vientisą masyvų rėmą. Varomas visais keturias ratais, abiejų ašių diferencialai blokuojami. Galimi trys skirtingi vairavimo būdai: vairavimas 2 ratais, 4 ratais ir „krabu“. Strėlės funkcijos, važiavimo pavaros perjungimas valdomas viena daugiafunkcine svirtimi.

Vokietijos kompanija „Schäffer“ pirmuosius frontalinius krautuvus žemės ūkiui pradėjo gaminti 7-ojo dešimtmečio pabaigoje, o pirmasis universalus savaeigis ratinis krautuvas iš gamyklos išriedėjo 1979 metais. Jau 25 metai šios įmonės mažesnio našumo krautuvuose montuojami 3 ir 4 cilindrų, nuo 14,7 iki 65 kW galios vandeniu aušinami Kubota dyzeliniai varikliai. Didesniuose (900 T, 930 T ir 980 T) krautuvuose įrengti 4 cilindrų, nuo 75 iki 115 kW galios Deutz turbodyzeliniai varikliai. Šiuo metu įmonė siūlo 28 modelių šakinius ir teleskopinius lankstaus rėmo universalius krautuvus, kurių krovinių kėlimo masė nuo 400 iki 3 500 kg, kėlimo aukštis nuo 2,5 iki 6,2 m.

Koncernas „Terex“ – vienas iš didžiausių statybinių mašinų ir įrengimų gamintojų vienija krautuvus ir kitą techniką gaminančias kompanijas „Atlas“, „Genie“, „Fuchs“ ir kitas. Koncerno asortimente – skirtingos konstrukcijos krautuvų modeliai: frontaliniai traktoriniai ekskavatoriniai, teleskopiniai standaus bei šakiniai lankstaus rėmo ir kiti. Gaminama technika gali būti naudojama statybose, komunaliniame ir žemės ūkyje. Vieni naujausių koncerno krautuvų modelių gaminami su pasukama kėlimo strėle. Dėl lankstaus rėmo ir 90o kampu pasisukti galinčios kėlimo strėlės krautuvai ypač manevringi, gali pasiekti krovinį net labai sunkiai privažiuojamose vietose.

Prieš 10 metų Vokietijoje įsikūrusi įmonė „Thaler“ gamina universalius krautuvus. Lankstaus rėmo krautuvai labai manevringi, tinkantys augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose. Kompanija gamina 9 modelių krautuvus su 3 ir 4 cilindrų Perkins varikliais, kurių išvystoma galia nuo 16 iki 44 kW. Lietuvoje siūlomi 200 ir 300 serijos krautuvai, kurie maksimaliai gali kelti iki 2 000 kg krovinius iki 4,0 m aukščio. Krautuvai komplektuojami su įvairios paskirties darbo padargais: skirtingos konstrukcijos kaušais, šakėmis, siloso atpjautuvais, buldozeriais, šluotomis, griebtuvais ir t. t.

Prieš 159 metus Vokietijoje įsteigta „Wacker“ įmonė šiandien išaugo į didelį koncerną su 30 antrinių įmonių. Kompanija specializuojasi statybinių įrankių ir įrengimų gamyboje. Darbui statybų ­aikštelėse, žemės ir komunaliniam ūkiui gaminami 9 skirtingi lankstaus rėmo šakinių krautuvų modeliai, kuriuose montuojami nuo 18,5 iki 74,5 kW galios Perkins arba Deutz varikliai. Universalūs krautuvai turi greito darbo padargų, t. y. įprastinio bei šoninio vertimo kaušų, rotorinės šluotos, sniego verstuvo ir kitų prietaisų keitimo sistemą.

Universalius krautuvus gaminanti Vokietijos kompanija „Weidemann“ yra viena iš lyderių mažos ir vidutinės klasės krautuvų, skirtų žemės ūkiui, gamyboje. Įmonėje gaminama 30 skirtingos konstrukcijos, kėlimo techninių parametrų ir įvairių variklio galių (nuo 18,5 kW Perkins iki 74 kW Deutz) krautuvų modelių. 29 iš jų turi lankstaus rėmo konstrukciją, kuri užtikrina krautuvų manevringumą ir geresnį pravažumą. Krautuvai gaminami su šakinėmis arba teleskopinėmis kėlimo strėlėmis, kurios, priklausomai nuo modelio, gali kelti nuo 600 iki 4 000 kg masės krovinius. Maksimalus kėlimo aukštis siekia iki 4 metrų. Vienas modelis (T5625 CX80) gaminamas su standžiu rėmu ir visais 4 vairuojamaisiais ratais. Gamintojai didelį dėmesį skiria krautuvų pritaikymui gyvulininkystės sektoriuje. Keičiant tik darbo padargus, galima krauti ir išvynioti apvalios formos šieno bei šiaudų ryšulius, atpjauti silosą, dalyti pašarus, išstumti ir išvežti mėšlą bei atlikti kitus darbus.

Gamintojų ir krautuvų modelių gausa yra didelis galvosūkis žemdirbiams, žemės ūkio bendrovių, komunalinių ūkių ir statybinių įmonių vadovams, norintiems išsirinkti sau tinkamą krautuvą. Pasakyti kategoriškai, kad vienas yra geriausias, kitas – prasčiausias, negalima, nes reikia įvertinti daugelį veiksnių.

Įvertinus minėtus ir nepaminėtus (specifinius) veiksnius, galutinis pasirinkimo kriterijus yra krautuvo kaina. Žinoma, geriausia, kai norai ir finansinės galimybės sutampa ir įsigyjama kokybiška ir patogi darbui mašina, kitu atveju – tenka kai ko atsisakyti.


***

Krautuvų pasirinkimo kriterijai

  • Kokius darbus reikės atlikti (kokia darbų specifika)
  • Kokios masės ir į kokį aukštį reikės kelti krovinius
  • Kokios darbų apimtys (koks ūkio dydis, kiek auginama galvijų, kiaulių, paukščių ar kitų gyvūnų)
  • Kokiu metų laiku krautuvas bus dažniausiai naudojamas (darbų sezoniškumas)
  • Kiek ir kokių darbo padargų bus pageidaujama kabinti prie krautuvo
  • Ar bus dirbama patalpose
  • Ar krautuvas bus naudojamas kaip traukos mašina
  • Kokia reikalinga krautuvo važiuoklė, vairavimo sistema ir rėmo konstrukcija
  • Ar krautuvas lengvai valdomas
  • Ar geras matomumas iš kabinos
  • Kiek pageidaujama komforto (ar reikalinga greito padargų keitimo įranga, klimato kontrolės sistema ir pan.)
  • Kokios pristatymo, serviso galimybės ir pan.