23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/09
Obuolių ir kriaušių mažiau, bet jų kaina – aukštesnė
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Beveik visoje Europoje šiemet prog­nozuojamas mažesnis negu vidutinis obuolių ir kriaušių derlius – vaismedžiams pakenkė žiemos šalčiai, pavasario šalnos ar užsitęsusi sausra. Vaisių derliaus prognozės ir preliminari kaina už sodo produkciją buvo aptarta rugpjūčio 2–4 d. Vilniuje vykusioje tarptautinėje 31-oje konferencijoje „Prognosfruit 2007“, kurioje daug dėmesio skirta augintojų vienijimosi idėjoms propaguoti bei gamintojų organizacijų kūrimo svarbai akcentuoti.

Lietuvoje užauginama tik trečdalis reikiamo obuolių kiekio

Lietuvoje vaisių suvartojimas yra mažesnis negu kitose ES šalyse. Statistikos duomenimis, vienas mūsų šalies gyventojas per metus suvalgo 77 kg vaisių, o pavyzdžiui Nyderlandų – 93 kg, Vokietijos – 83 kg, Prancūzijos – 81 kg.

Lietuvos soduose užauginama tik trečdalis reikiamo obuolių kiekio, kita dalis importuojama, daugiausia iš kaimyninės Lenkijos (90 proc. viso importo). Prognozuojama, kad šiemet parduotuvėse padaugės obuolių iš Kinijos, nes Lenkijos sodai irgi smarkiai nukentėjo nuo šalnų.

Pasak Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalijos Kuliešienės, sodininkai jaučia augančią perdirbti skirtų vaisių paklausą. Dėl tinkamo rūgštumo ypač paklausūs veislės Bogatyr obuoliai, juos noriai perka Lenkijos ir Vokietijos perdirbėjai. Pernai perdirbti skirti obuoliai buvo superkami po 25 centus, šią vasarą perdirbėjai už ankstyvųjų veislių obuolius mokėjo po 58 centus už kilogramą, rudenį kaina gali kilti per 70 centų.

Lietuvos vaisių augintojai skatinami kurti gamintojų organizacijas ir per jas gauti paramą, bet tam reikia pačių gamintojų iniciatyvos. Pavieniai augintojai Lietuvoje konkuruoja ne tik tarpusavyje, bet ir su kooperuotais kaimyninių šalių augintojais.

Šiemet derlius bus skinamas 2 savaitėmis anksčiau

Vokietijos rinkų ir kainų agentūros (ZMP) eksperto Vilhelmo Elingerio (Wilhelm Ellinger) turimais duomenimis, labiausiai dėl nepalankių oro sąlygų nukentėjo naujosios ES šalys – jose derlius gerokai mažesnis negu daugiametis vidutinis. Bendras ES šalių obuolių ir kriaušių derlius už daugiametį vidurkį bus mažesnis apie 15 proc. Europos valstybėse pastebima tendencija, kad obelų plotai mažėja, o kriaušių didėja. Be to, keičiasi veislių asortimentas, populiarėja naujos klubinės desertinių obuolių veislės.

Per dvylika pastarųjų mėnesių obuolių pirkimas prekybos tinkluose sumažėjo 5 proc. Eksperto teigimu, tai lėmė pakilusios vaisių kainos. Aktyviausiai į kainų kilimą sureagavo austrai ir vokiečiai, o mažiausiai – ispanai. „Augintojams parankiau, kai vartotojai reaguoja į kainas – tuomet kainoms mažėjant, vartojimas auga“, – tokias išvadas padarė V. Elingeris, pridurdamas, kad vartojimo sumažėjimas nėra toks didelis, kad vertėtų išsigąsti – tai tiesiog mažesnės pasiūlos pasekmė.

Centrinėje ir Rytų Europoje, taip pat ir Lietuvoje, derlius bus pradėtas skinti 1–2 savaitėmis anksčiau. Tai lėmė švelni žiema, labai šiltas balandis, ankstyvas žydėjimas. Bet didelėje ES dalyje sodams pakenkė balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje praėjusios šalnos. Tokių didelių šalnų kai kuriose valstybėse (pavyzdžiui, Vengrijoje) per pastaruosius šimtą metų nebuvo užfiksuota nė karto. Ekspertų duomenimis, dėl šalnų prarasta nuo 30 iki 70 proc. šių metų derliaus. Lenkija prognozuoja beveik 50 proc. mažesnį derlių, o tai Lietuvos vaisių augintojams garantuoja geresnes kainas. Liepos mėnesį Europą apėmusi karščio banga taip pat pakenkė vaisiams, ypač Vengrijoje, Bulgarijoje, Ukrainoje.

Svarbi ES eksporto rinka – Rusija

Pastaraisiais metais ES išlaikė tą patį eksporto lygį į Rusiją, kuri išlieka viena svarbiausių rinkų. Ypač daug vaisių į Rusiją eksportavo Lenkija (tiesa, ne tiesiogiai, o per tarpininkus). „Vien Maskvoje gyvena 14 mln. gyventojų, iš kurių mažiausiai 2 mln. turi pakankamai pinigų geros kokybės obuoliams pirkti“, – sakė Lenkijos profesorius Eberhardas Makošas (Eberhard Makosz). Pačioje Rusijoje sodų sektoriaus situacija prastėja. Dėl šiemetinės sausros derlius dar sumažės, tad Rusija importuos mažiausiai 800 000 tonų obuolių.

Beveik visų šalių sodininkystės ekspertai pabrėžė Kinijos konkurencijos didėjimą. Pasaulinės obuolių ir kriaušių asociacijos (WAPA) prezidentas Pjeras Nikolas Peresas (Pierre Nicolas Peres) sakė, kad Kinijoje sodų plotai išsiplėtė iki 1 mln. 950 tūkst. hektarų (palyginkime: Lietuvoje versliniai sodai užima šiek tiek daugiau negu 4 tūkst. ha). Kinija per 2007–2008 m. sezoną eksportuos 950 tūkst. tonų obuolių, iš jų į Rusiją – 19 proc. Numatoma, kad Kinijoje obuolių derlius šiemet sieks 25 mln. tonų, o kriaušių – 12 mln. tonų.

***

Tarptautinę konferenciją „Prognosfruit 2007“ inicijavo žemdirbių organizacija COPA/COGECA. Jiems talkino Lietuvos ūkininkų sąjunga kartu su ŽŪM, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Lietuvos verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“. Konferencijoje dalyvavo beveik 200 specialistų iš užsienio šalių. Kitais metais „Prognosfruit 2008“ vyks Jungtinėje Karalystėje.