23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/08
Šimtas veislių viename lauke
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Antrą kartą Dotnuvoje vykusi žemės ūkio technologijų paroda „Agrovizija 2007“ pralenkė savo pirmtakę ir dalyvių, ir lankytojų skaičiumi. Organizatoriai suskaičiavo, kad per tris renginio dienas ekspozicijas apžiūrėjo beveik 4 000 žmonių. Nors birželio pabaiga pašykštėjo gerų orų, vėtros išguldė bandymų plotelius, liūtys kiaurai permerkė žemę, parodos darbas vyko tiksliai pagal planą.

„Organizatoriai savo pažadus įvykdė su kaupu: žadėjome parodyti gyvai geriausius augalų apsaugos produktus, trąšas, veisles, technikos naujienas, gyvai rodome ir išvakarėse praūžusios vėtros ir liūčių pėdsakus“, – parodos atidaryme kalbėjo Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Aušra Beniulienė.

Lietuvos žemdirbystės instituto direktorius Zenonas Dabkevičius suskaičiavo, kad oro temperatūra šiemet pirmąją parodos dieną buvo 20o C žemesnė negu pernai (pernai alino per 30o C šoktelėjęs karštis, o šiemet termometrų stulpeliai kilstelėjo vos per 10o C). Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius Vilmantas Tovenskas įžvelgė ir blogo oro pranašumų – mat darbai ūkiuose sustojo, tad žemdirbiai lengviau gali ištrūkti ir apsilankyti parodoje.

Palyginti su pernai, bandymų laukelių padaugėjo beveik trečdaliu – jų įrengta per 200. Lankytojai galėjo apžiūrėti 20 žieminių ir 25 vasarinių rapsų, daugiau negu po 50 žieminių ir vasarinių javų (kviečių, rugių, kvietrugių, miežių) veislių, 9 kukurūzų, 7 cukrinių runkelių, 8 žirnių veisles.

Pasak parodos vadovės LŽI mokslo darbuotojos Irenos Deveikytės, šiemet žiemkenčiai ir rapsai gerai peržiemojo. Vyraujantys šilti ir drėgni orai itin palankūs ligoms ir kenkėjams plisti, todėl šiais metais gerai išryškėjo augalų apsaugos produktų poveikis. Parodos dalyviai galėjo apžiūrėti ir įvertinti 80 variantų augalų apsaugos produktų (atskirai ir įvairių jų derinių) veikimą.

Pusantro hektaro žieminių kviečių plote kiekvieną parodos dieną vyko purkštuvų pasirodymas. Seminaruose „Purkštuvų testavimas ir sertifikavimas“, kuriuos vedė LŽŪKT, LŽŪU, Valstybinės mašinų bandymų stoties ir Valstybinės augalų apsaugos tarnybos specialistai, žemdirbiai išgirdo daug naudingos informacijos. Aktualiais žemės dirbimo, augalų apsaugos, pasėlių priežiūros klausimais lankytojus konsultavo LŽI mokslininkai – ne tik seminarų metu, bet ir nuolat veikiančiame instituto stende.

Bendras parodos plotas užėmė 10 ha, joje savo produkciją demonstravo 9 augalų apsaugos produktais prekiaujančios ir sėklininkystės kompanijos: BASF, „Agrokoncernas“, „Makhteshim Agan Industries“, „Syngenta Agro Services“, „Bayer Crop Science“, „Dotnuvos projektai“, „Kesko Agro“, „Nutrilita“, „Kemira GrowHow“. Pačią naujausią žemės dirbimo ir sėjos techniką eksponavo bendrovės „Laumetris“, „Dotnuvos projektai“, „KeskoAgro“, „DOJUS agro“, „Väderstad“, „Lytagra“. Prie traktorių, skutiklių, sėjamųjų ir kitų žemės ūkio mašinų nuolat būriavosi žemdirbiai.

Agrovizijos dalyviai turėjo ką parodyti, iš visos šalies suvažiavę lankytojai rado kur akis paganyti, naujienų pasidairyti, pasiklausinėti, pasitarti, aišku, ir troškulį bei alkį numalšinti. Belieka laukti tęsinio kitą vasarą.