23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/07
Vokiškų agregatų paklausa sparčiai auga ir pasaulyje, ir Lietuvoje
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ „Mano ūkis“ Vokietija
  • Mano ūkis

Du kartus padidinusi pardavimų apimtis Rusijos rinkoje Vokietijos kompanija „Lemken“ neaprėpiamiems Rytų šalių ūkiams ir agroserviso paslaugas teikiančioms įmonėms sukūrė ypač didelio darbinio pločio žemės dirbimo bei sėjos techniką. Dalis naujovių buvo pristatytos tradicinėse kas dvejus metus rengiamose spaudos dienose, kitus kompanijos konstruktorių kūrinius technikos specialistai ir žemdirbiai išvys lapkritį Hanoveryje vyksiančioje parodoje „Agritechnica 2007“.

Didžiausios žemės ūkio technikos parodos išvakarėse organizuojamas kompanijos „Lemken“  naujovių pristatymas rengiamas nuo 1993 metų. Šiemet liepą vykusių technikos demonstracijų akcentas – ypač našios mašinos. Pasak Viktorui Lemkenui (Victor Lemken) ir jo dukteriai Nikolei Lemken (Nicola Lemken) priklausančios įmonės generalinio direktoriaus dr. Franco-Džordžo von Buse (Franz-Georg von Busse), sėkminga verslo plėtra Rusijoje, Kazachstane ir kitose buvusios Tarybų Sąjungos šalyse skatina kurti didelio našumo mašinas, efektyviai dirbančias stambiuose ūkiuose. Kompanijos savininkai dėmesį sutelkė į Rytų rinkos poreikius jau nuo 1990 m. „Nauja naši technika pravers ir Europos agroserviso paslaugas teikiančiose įmonėse“, – įsitikinęs F. G. Buse.

Pasak jo, nors pastaruoju metu kuriami ypač didelio galingumo agregatai, gaminamos technikos asortimente yra vietos ir nedideliems ūkiams skirtiems padargams. „Mes siūlome mašinas įvairaus dydžio ūkiams ir visoms žemdirbystės sistemoms. Ūkininkai gali rinktis nuo 2,5 iki 12 m darbinio pločio agregatus“, – akcentuoja kompanijos direktorius.

Pasirodymo scenoje – įspūdingo dydžio agregatai

Vis daugiau Europos žemdirbių, taupydami laiką ir lėšas, žemės ūkio darbus atlieka ne nuosava, o nuomota technika. Vokietis Gerdas Detmeris (Gerd Dettmer) ne tik verčiasi augalininkyste, bet ir teikia agroserviso paslaugas. Jau 40 metų veikiančios įmonės kieme išrikiuota dešimtys žemės dirbimo, sėjos, derliaus nuėmimo, pasėlių priežiūros, pašarų ruošimo, transportavimo ir kitų mašinų (iš viso 220). Ūkyje auginami javai, per 200 ha bulvių, iš biodujų per metus pagaminama 2 MW elektros energijos. Detmerių ūkio apyvarta siekia 7 mln. EUR. Tarp nuomojamos technikos nemažai ir Lemken agregatų. Vokietijos kompanijos naujovėms pristatyti pasirinktas G. Detmerio ūkis. Į mašinų prezentaciją atvyko per 100 technikos pardavėjų ir žurnalistų iš daugiau kaip 20 šalių.

Jau nuo kitų metų kompanija „Lemken“ žemdirbiams pasiūlys 12 m darbinio pločio diskinį skutiklį su sukabintuvu Gigant 12. Tai ypač stambių ūkių mašina, per valandą galinti įdirbti 16 ha plotą. Kompanijos rinkodaros vadovo Piterio Baumgertnerio (Peter Baumgärtner) teigimu, tokio darbinio pločio mašinai reikia ypač galingo (didesnės kaip 400 AG) traktoriaus. Nepaisant didelio pločio, agregatas gerai kopijuoja dirvos paviršių ir išlaiko vienodą žemės dirbimo gylį. Diskinio skutiklio transportavimo plotis neviršija 4 metrų. Pasak P. Baumgertnerio, tai universali mašina, prie kurios prijungus kitų padargų darbines dalis, galima atlikti įvairias žemės dirbimo operacijas: pavasarį paruošti dirvą sėjai, po javapjūtės nuskusti ražieną arba sunaikinti sudygusias piktžoles.

Gerai žemdirbių įvertinto kompaktiško ir universalaus diskinio skutiklio su sukabintuvu Heliodor, tinkamo ir ražienoms skusti, ir dirvai pavasarį paruošti, plotis taip pat padidintas: skutiklis gali būti 10 ir 12 m darbinio pločio. Agregato Heliodor Gigant įdirbimo gylis siekia nuo 2 iki 15 cm. Jame įrengtos dvi eilės 465 mm skersmens diskų, atstumas tarp dviejų diskų – 12,5 cm. Dvylikos metrų pločio skutiklį Heliodor Gigant su pneumatine stabdžių sistema ir 590 mm guma dengtu volu galima užsisakyti jau dabar.

Sėjamosios Compact-Solitair 9 nuo šiol gali būti gaminamos ne tik su pirminio žemės įdirbimo įrengimais, bet ir su lokalinio trąšų įterpimo įtaisais. Mašinos gali būti pritaikomos ir tradicinės, ir minimalios žemdirbystės sistemose. Sėjamosios 3 500 l talpos bunkeris padalytas į dvi dalis: viena skirta sėklai, kita – granuliuotoms trąšoms. Sėklos norma svyruoja nuo 1,5 iki 300 kg/ha, o trąšų – nuo 50 iki 400 kg/ha. „Trijų ir keturių metrų pločio sėjamąsias su lokalinio trąšų įterpimo įtaisais ūkininkai galės įsigyti nuo kitų metų pavasario. Trijų metrų sėjamoji kainuos vos 15 proc. daugiau negu tik sėjai skirta mašina“, – naujos technikos pristatymą tęsia P. Baumgertneris. Kitais metais ūkininkai galės įsigyti ir didesnio pločio (6 m) sulankstomą 4 500 l bunkerio talpos sėjamąją Compact-Solitair 9 su pirminio žemės įdirbimo įrengimais. Agregatas gali sėti 12,5 arba 16,7 cm atstumu tarp sėjos eilučių.

Šiemet patobulinti ir plūgai Tansanit. Juose įrengta apsaugos nuo akmenų sistema Hydromatic. „Plūgas apsaugotas nuo deformacijos, nes dėl įdiegtos naujos sistemos jis gali tuo pat metu atsilenkti į viršų 38 cm ir 20 cm į šoną“, – apie naujovę pasakoja P. Baumgertneris. Beje, nepaisant plintančios neariamosios žemdirbystės, pajamos už plūgus sudaro trečdalį visų gaunamų pajamų. Įmonėje plūgai gaminami jau daugiau kaip 200 metų: nuo 1780 m., kai Vilhelmo Lemkeno (Vilhelm Lemken) įsteigtoje kalvėje buvo pagamintas pirmasis plūgas.

Kompanijai „Lemken“ Lietuvoje atstovauja „Kesko Agro Lietuva“. Pasak bendrovės produktų vadybininkės Solveigos Kalinauskaitės, iš visų Lemken agregatų mūsų šalyje paklausiausi diskiniai skutikliai Rubin ir įvairių tipų Lemken plūgai. „Pastaruoju metu žemdirbiai daugiau domisi ir noraginiais skutikliais Thorit, Smaragd bei pneumatinėmis sėjamosiomis Solitair. Beje, vienas kitas ūkininkas rimtai svarsto ir apie 10, 12 m naujuosius dirvos dirbimo agregatus“, – teigia S. Kalinauskaitė. Naujosios sėjamosios Compact-Solitair 9 Lietuvos žemdirbiams bus pristatytos kitąmet.

Naujas pirkinys – dvi purkštuvų gamyklos

Prieš dvejus metus specializuota žemės dirbimo ir sėjos technikos įmonė įsigijo dvi purkštuvų gamyklas – RTS ir „Jacoby“. „Nauja veiklos sritis pranoko mūsų lūkesčius. Sprendimas papildyti Lemken technikos asortimentą pasėlių priežiūros mašinomis pasiteisino“, – neabejoja „Lemken“ generalinis direktorius F. G. Buse. Pasak jo, nors bendroje kompanijos apyvartoje pajamos už purkštuvus sudaro 7 proc., tačiau didėjanti purkštuvų su Lemken ženklu paklausa, ypač Rusijoje ir Lenkijoje, nuteikia optimistiškai.

Buvusioje RTS purkštuvų gamykloje Mepene (Meppen) per savaitę pagaminama 10 purkštuvų, t. y. 250 mašinų per metus. Dar beveik tiek pat purkštuvų surenkama buvusioje „Jacoby“ gamykloje. Naujose gamyklose gaminami pakabinami EuroLux ir prikabinami EuroTrain, Primus ir Albatros purkštuvai. EuroLux modelio mašinos gali būti 800, 1 000 arba 1 200 l talpos, sijų ilgis siekia nuo 12 iki 21 m. Mažiausias iš prikabinamų purkštuvų Primus gaminamas nuo 2 400 iki 4 400 l bako talpos, sijų ilgis siekia 15–33 m. EuroTrain modelio purkštuvai gali būti 2 800–6 350 l bako talpos ir 15–28 m sijų ilgio, o Albatros – nuo 2 200 iki 6 200 l bako talpos ir nuo 15 iki 39 m sijų ilgio.

Didėjant apyvartai, daugėja darbuotojų

Įsigijus purkštuvų gamyklas, kompanijos „Lemken“ darbuotojų kolektyvas pasipildė 50 žmonių. „Padaugėjus technikos užsakymams, iš viso per praėjusius metus sukūrėme ­beveik 100 naujų darbo vietų“, – teigia Vokietijos įmonės direktorius. Iš viso „Lemken“ dirba daugiau kaip 650 darbuotojų.

Išsiplėtus pardavimo tinklui ir gami­namos technikos asortimentui, įmonės apyvarta pernai padidėjo 36 proc. – nuo 102 iki 138 mln. eurų. „Artimiausiu metu į naują technikos dažymo įrangą ir surinkimo linijų rekonstrukciją investuosime per 20 mln. eurų. Kasmet nemažai lėšų skiria­me ir darbuotojų kvalifikacijai tobulinti“, – teigia F. G. Buse.

Lemken technika eksportuojama į daugiau kaip 40 šalių, tarp jų į Kanadą, Kiniją, Naująją Zelandiją ir Baltijos šalis. Ypač gerų prekybos rezultatų pasiekta Rusijoje ir kaimyninėse šios šalies valstybėse. Rusijoje parduota technikos už daugiau kaip 21 mln eurų. „Kartu su Vokietijos įmone „Grimme“ ketiname įkurti technikos tiekimo ir serviso centrą šalia Kalugos, – planus Rusijoje atskleidžia F. G. Buse. – Atsarginių dalių sandėlis netoli Maskvos sėkmingai veikia jau dvejus metus“.

Nepaisant didelės konkurencijos, per­nai daugiau (23 proc.) technikos parduota ir Vokietijoje. „Didėjanti gamyba džiu­gina. Siekdami pagaminti užsakytą techniką laiku, įdarbinome 130 laikinų darbuotojų“, – mašinų pristatymą garantuoja kompanijos vadovas. Pasak F. G. Buse, per 5 šių metų mėnesius gauta 30 proc. daugiau užsakymų negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį, todėl neabejojama, kad ir šiemet kompanijos ekonomi­niai rodikliai bus stabilūs.