23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/07
Naujovės – kiekvieną pavasarį
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Neįtikėtinu tempu tobulinama technika bei technologijos anksčiau ar vėliau pasiekia ir Lietuvos rinką. Naujos ir patobulintos, įvairiems žemės ūkio darbams skirtos mašinos ūkininkams pristatomos Lauko dienose.

Šiemet AB „Lytagra“ Bernatonių žemės ūkio bendrovėje kartu su traktoriais pademonstravo per 60 agregatų ir įrangos. Pasak „Lytagros“ generalinio direktoriaus Adomo Balsio, mašinų asortimentas kasmet atnaujinamas, kad būtų kuo didesnis pasirinkimas. „Apie 10 proc. demonstruojamos technikos – nauji ir patobulinti mašinų modeliai“, – sako A. Balsys.

Viena iš didžiausių technikos prekybos įmonės naujovių – naujų serijų traktoriai. New Holland TNDA serijos traktoriai, nors ir nedideli, bet nėra silpni: 90 AG pakanka ir žolei pjauti, ir pašarams dalyti, ir kitiems gyvulininkystės ūkių darbams atlikti.

Bendrovės vadybininkas Edgaras Matulionis pristatė ir galingiausią iš naujos T 7000 serijos traktorių – 213 AG New Holland 7060. Šiai serijai priklauso 4 modeliai, mažiausiojo galia – 167 AG. „Šie traktoriai pakeičia galingųjų modelių TM seriją. Kompanija „New Holland“, prieš pradėdama serijinę traktorių gamybą, naująjį modelį 2–3 metus bandė įvairiose Europos valstybėse. Testai truko net 25 tūkst. valandų“, – tvirtina E. Matulionis.

Traktoriuje įrengtas visiškai naujas Euro III deginių emisijos reikalavimus atitinkantis variklis. Patobulinta kabina, kad matomumas būtų geresnis, iki 69,6 dB sumažintas triukšmo lygis. Traktoriaus New Holland T 7050 degalų sąnaudos, palyginti su analogiško galingumo anksčiau gamintu TM 190, dirbant lauko darbus mažesnės 15–20 proc.

Šiemet „Lytagra“ pateikė naują šienapjovę Krone Easy Cut 3210 CV. Iš kitų šienapjovių ji išsiskiria galimybe prikabinti ją abiejose traktoriaus pusėse. „Perstatant prijungimo mechanizmus, šienapjovė gali būti prikabinama skirtingose traktoriaus pusėse, t. y. kaip patogiau ūkininkui“, – mašinos savybes apibūdina įmonės vadybininkas Skirmantas Tamošiūnas. Ją geriausia agreguoti su 100 AG traktoriumi. Per valandą su 3,2 m pločio mašina galima sudoroti 3,5–4 ha ploto.

Renginyje nemažai dėmesio skirta laiką taupančioms neariamosios žemės dirbimo sistemos mašinoms. Bernatonių ūkis vienas iš pirmųjų pradėjo diegti neariamąją žemdirbystės technologiją. Pasak Žemės ūkio universiteto mokslininko Vytauto Liako, minimali žemės dirbimo technologija laiko ir darbo sąnaudų atžvilgiu yra pranašesnė negu tradicinė sistema. „Tačiau rinktis agregatus aklai negalima. Pirmiausia reikia įvertinti dirvožemio sąlygas, o ruošiantis žemės darbams, atsižvelgti į oro sąlygas“, – rekomenduoja V. Liakas. Jo teigimu, Lietuvos ūkininkai turi labai modernių mašinų, tačiau dar nesilaiko technologinės drausmės: būtinus darbus atideda arba visai nedirba. Jei viskas būtų padaryta laiku ir griežtai pagal rekomendacijas, rezultatai būtų kur kas geresni.

Pasak mokslininko, neariamąją žemės dirbimo sistemą ne kiekvienais metais galima taikyti. Dėl permainingų orų ar dėl kitų priežasčių, laukus kai kuriais metais tenka arti. V. Liakas pabrėžia, kad žemės ruošimo sėjai pradžių pradžia – javapjūtė. Labai svarbu laiku (per 4–5 val.) po derliaus nuėmimo lauką nuskusti. Kokį skutiklį naudoti, ir kokiu gyliu skusti, kokia sėjamąja (inkarine ar diskine) sėti, priklauso nuo žemės mechaninės sudėties.

Renginyje buvo galima palyginti skirtingų konstrukcijų skutiklius Horsch Terrano FX, Horsch Terrano FG, Horsch Tiger, sėjamąsias Horsch Pronto, Horsch Sprinter ir kitas. Skutiklis Horsch Terrrano FX tinkamesnis molingoms dirvoms, o Terrano FG – lengvesnėms. Agregatas Horsch Terrrano FX gali dirbti nuo 3 iki 30 cm gyliu. „Skutant šiaudai susimaišo su žemėmis ir lieka 10 cm gylyje, t. y. tokiame gylyje, kuriame greitai mineralizuojasi. Jei laukas būtų ariamas, šiaudai atsidurtų 25 cm gylyje – vagos dugne. Jie supūtų tik per 2–3 metus“, – aiškina V. Liakas. Žemę įdirbus šiuo agregatu, iš karto galima sėti. Pasak kompanijos „Horsch“ atstovo Lietuvoje Nerijaus Žukausko, Horsch Terrano FX dėl savo universalumo pati populiariausia ir paklausiausia mašina ne tik Vakarų, bet ir Rytų Europoje. Agregatas dirvą supurena, išlygina ir privoluoja. Volų slėgis į 1 m2 apie 650 kg. Pasak Horsch technikos specialisto, vienam agregato metrui reikia 50 AG.

Lygindamas skirtingos konstrukcijos sėjamąsias, N. Žukauskas atkreipia dėmesį į dvigubus sėjamųjų diskus. „Sėjos diskas užpatentuotas, tarp dviejų diskų esantis guminis liežuvėlis suteikia mašinai greitaeigiškumą. Su ja galima sėti net 23 km/val. greičiu“, – sako N. Žukauskas. Jo teigimu, diskinei sėjamajai nereikia labai galingo traktoriaus. Horsch Pronto 6 DC galima agreguoti su 190 AG traktoriumi. Ji gerai kopijuoja dirvos paviršių, todėl nebūtini idealiai lygūs laukai. Pasak V. Liako, pasėjus su tokia mašina, lauko nereikia voluoti, taigi sutaupoma ir laiko, ir degalų. Sėjamoji gali sėti ir į arimą. Pernai Bernatonių bendrovėje su šia sėjamąja rapsai buvo pasėti tiesiai į ražieną be jokio papildomo dirbimo. Augalai puikiai sudygo. Kita demonstruota sėjamoji Horsch Sprinter ne tik sėja sėklą, bet ir įterpia skystąsias trąšas. Talpa skystosioms trąšoms montuojama traktoriaus priekyje, o trąšos įterpiamos giliau už sėklas, kad būtų optimalios sąlygos joms dygti. Sėjamoji palieka banguotą dirvos paviršių, kuris apsaugo lengvas dirvas nuo vėjo erozijos.