23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/07
Konsultavimo paslaugų pokyčiai
  • Sigitas MIŠKINIS, ŽŪM
  • Mano ūkis

Siekiant užtikrinti teikiamų konsultavimo paslaugų kokybę ir patikimumą, patvirtintos Konsultavimo įstaigų ir konsultantų akreditavimo taisyklės (žemės ūkio ministro 2007 m. gegužės 18 d. įsakymas Nr. 3D-242). Jos reglamentuoja konsultavimo įstaigų ir konsultantų, teikiančių konsultavimo ir (ar) mokymo paslaugas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę Naudojimasis konsultavimo paslaugomis LEADER metodo įgyvendinimo klausimais, bei gaunančių paramą konsultavimui verslo planų rengimo klausimais pagal kitas KPP priemones, akreditavimo tvarką.

Narystė Europos Sąjungoje sudaro galimybes panaudoti ES struktūrinių fondų paramą konsultavimui, kuri teikiama pagal Bendrąjį programavimo dokumentą (BPD). Į paramą pagal veik­los sritį Konsultavimo paslaugos ūkiams galėjo pretenduoti Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) akredituotos konsultavimo įstaigos. Nuo 2004 metų ŽŪM akreditavo 44 konsultavimo įstaigas. Ši akreditacija leidžia teikti konsultavimo paslaugas dėl ES paramos gavimo, higienos ir gyvūnų gerovės standartų taikymo ir geros ūkininkavimo praktikos įgyvendinimo.

Tarp akredituotųjų 14 viešųjų įstaigų, 7 mokslo, mokymo ir studijų institucijos, 5 asociacijos, 16 uždarųjų akcinių bendrovių, 1 individuali įmonė ir 1 valstybinė įstaiga. Jose dirba per 500 konsultantų.

Augant informacijos srautui ir jos savalaikio pateikimo žemdirbiams būtinybei, į Lietuvos konsultavimo sistemą įsijungė ir savivaldybių konsultantai, dirbantys seniūnijose. Jie teikia informaciją, susijusią su paramos žemės ūkiui administravimu (tiesioginių išmokų mokėjimas, kompensacinių išmokų mokėjimas, pieno kvotų sistemos administravimas, kitos valstybės  bei ES paramos panaudojimo galimybės). Pagrindinis konsultavimo paslaugų teikimo būdas yra individualios konsultacijos, seminarai, lauko dienos, žiniasklaidos priemonėse, internete teikiama informacija. Tikimasi per 2007–2013 metus patobulinti ir paįvairinti konsultavimo paslaugų teikimo metodus, naudojant modernias informacines technologijas, platinat informacinę medžiagą, programinę įrangą, skirtą konsultantams ir ūkininkams.

Konsultavimo įstaiga, kuri siekia akreditavimo dėl konsultacijų teikimo komp­leksinio paramos susiejimo klausimais, turi turėti ne mažiau kaip po du augalininkystės, gyvulininkystės, inžinerijos ir darbų saugos specializacijos pagal darbo sutartis dirbančius akredituotus konsultantus. Konsultavimo įstaiga, siekianti gauti akreditaciją pagal kitas sritis, turi turėti ne mažiau kaip po du pagal darbo sutartis toje srityje dirbančius akredituotus konsultantus.

Pažymėtina, kad akreditacijos dėl konsultacijų teikimo ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo, miškininkystės, verslo planų rengimo ir projektų administravimo, mokymo ir konsultavimo LEADER metodo įgyvendinimo klausimais gali siekti ir teisės aktų nustatyta tvarka individualią veiklą įregistravę konsultantai. Jiems taikomi tokie pat reikalavimai, kaip ir konsultavimo įstaigoms, išskyrus reikalavimą turėti taisyklėse nustatytą darbuotojų skaičių.

Konsultavimo įstaiga, siekdama akreditacijos teikti konsultavimo (ir mokymo) paslaugas, privalo ŽŪM sudarytai Konsultavimo įstaigų akreditavimo komisijai pateikti paraišką dėl akreditacijos gavimo. Su paraiška taip pat turi būti pateikiami visi reikalingi dokumentai, t. y. juridinio asmens registracijos pažymėjimo kopija, veiklos įstatų arba kito dokumento (prilygstančio įstatams pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą) kopija, paskutiniųjų metų veiklos audito išvados kopija, informacija apie turimą konsultavimo ir (ar) mokymo paslaugų teikimo patirtį, duomenys apie kitas konsultavimo įstaigos vykdomas veiklas, konsultavimo įstaigos konsultantų sąrašas, kiekvieno konsultanto profesinės veiklos biografija, informacija apie turimus administracinius ir techninius išteklius, kurie bus naudojami konsultavimo veiklai.

Konsultanto pasirengimas teikti konsultavimo (ir mokymo) paslaugas vertinamas atsižvelgus į jo turimą išsilavinimą,  konsultavimo darbo patirtį ir kvalifikacijos kėlimą. Kiekvienam iš 3 minėtų kriterijų įvertinti skiriama atitinkama balų suma, ir konsultantui, surinkus nustatytą minimalią balų sumą, suteikiama akreditacija. Konsultantui būtina per vienerius darbo metus kvalifikaciją tobulinti ne mažiau kaip 16 akademinių valandų (kursuose, seminaruose, stažuotėse ir kt.).

Konsultavimo įstaigai ir konsultantui akreditacija suteikiama 3 metų laikotarpiui. Naujai įsisteigusioms konsultavimo įstaigoms akreditacija suteikiama 1 metų laikotarpiui, kuri gali būti pratęsiama 3 metų laikotarpiui, įvertinus įmonės pateiktą ataskaitą apie vykdytą konsultavimo (ir mokymo) veiklą, finansinę atskaitomybę, ataskaitą apie konsultanto veiklą per akreditacijos galiojimo laikotarpį.

Paraiškų dėl akreditavimo konsultavimo (ir mokymo) paslaugoms pagal 2007–2013 metų KPP priemones gauti pateikimo terminai nenustatyti. ŽŪM paraiškas priims nuolat ir nagrinės ne rečiau kaip kartą per ketvirtį.

KPP programos projekte numatyta priemonė Naudojimasis konsultavimo paslau­gomis, kurioje yra nustatytos remiamos konsultavimo veiklos sritys.

2007–2013 metų laikotarpiu numatyta remti ūkininkų konsultavimą pagal šias veiklas:

  • dėl ūkio atitikimo įvertinimo teisės aktais nustatytiems  valdymo reikalavimams ir geros agrarinės bei aplinkosaugos praktikos sąlygoms, numatytoms Reg­lamento (EB) Nr. 1782/2003 4 ir 5 straipsniuose bei III ir IV prieduose bei darbo saugos standartams, grindžiamiems Bendrijos teisės aktais – paramos dydis 250 EUR;
  • dėl neatitikimų ar pažeidimų teisės aktams nustatytiems valdymo reikalavimams ir geros agrarinės bei aplinkosaugos praktikos sąlygoms, numatytoms Reglamento (EB) Nr. 1782/2003 4 ir 5 straipsniuose bei III ir IV prieduose, pašalinimo bei darbo saugos standartų, grindžiamų Bendrijos teisės aktais, įgyvendinimo – paramos dydis  iki 750 EUR;
  • agrarinės aplinkosaugos klausimais, dalyvaujantiems aplinkosaugos priemonėse –  paramos dydis iki 750 EUR;
  • ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais – paramos dydis iki 500 EUR;
  • miškų ūkio klausimais (veikla, susijusi su miškų įveisimu ir atkūrimu, jų priežiūra, apsauga, tvarkymu ir naudojimu) – paramos dydis iki 500 EUR.

Parama konsultavimo paslaugoms gauti bus teikiama tiesiogiai ūkininkui, ir bendras paramos dydis 2007–2013 metų laikotarpiu negalės viršyti 1 500 EUR, kompensuojant 80 proc. patirtų išlaidų, išskyrus konsultavimo paslaugą buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais, kur bus kompensuojama 50 proc. išlaidų.

Pati aktualiausia ir svarbiausia Bend­rosios žemės ūkio politikos įgyvendinimo aspektu yra konsultavimo paslauga dėl kompleksinio paramos susiejimo (vad. cross-compliance), nes numatyta, kad jau nuo 2009 metų tiesioginės išmokos ūkininkams bus mokamos, atsižvelgiant į kompleksinį paramos susiejimą. Ūkininkams šią paslaugą numatyta teikti prioriteto tvarka, išskiriant ūkio įvertinimą dėl atitikties standartų laikymosi ir konsultavimą dėl ūkyje nustatytų (pastebėtų) kompleksinio paramos susiejimo neatitikimų pašalinimo.

Priemonės aprašymo projekte taip pat numatyta, kad kitomis konsultavimo paslaugomis (miškininkystė, buhalterinė apskaita, agrarinė aplinkosauga) ūkininkas gali pasinaudoti, jei jis kreipėsi paramos dėl konsultacijų atitikties standartų įgyvendinimo. Siekiant išsaugoti ūkininko pasitikėjimą konsultantu, konsultavimo įstaigos ir konsultantai yra įpareigojami laikytis konfidencialumo reikalavimų gautos informacijos atžvilgiu, išskyrus pastebėtus sunkaus Bendrijos ar nacionalinės teisės pažeidimo atvejus.

Be to, yra aktualus konsultavimas agrarinės aplinkosaugos klausimais, nes didelė dalis šio pobūdžio priemonių yra naujai taikomos, ir kol kas  ūkininkų žinios ir patyrimas, dalyvaujant agrarinės aplinkosaugos priemonėse, nėra dideli. Taigi tikimasi, kad konsultantų pagalba suteiks žinių ir ryžto naudotis parama.

***
Konsultavimo paslaugų sritys

  • Teisės aktų nustatytų valdymo reikalavimų ir geros agrarinės bei aplinkosaugos praktikos sąlygų, numatytų 2003 m. rugsėjo 29 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1782/2003, nustatančio bendrąsias tiesioginės paramos schemų pagal bendrą žemės ūkio politiką taisykles ir nustatančio tam tikras paramos schemas ūkininkams bei darbo saugos standartų, grindžiamų Bendrijos teisės aktais, įgyvendinimo klausimai (kompleksinis paramos susiejimas)
  • Agrarinė aplinkosauga (dalyvaujantiems aplinkosaugos programose)
  • Ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymas
  • Miškininkystė
  • Verslo planų rengimas ir projektų administravimas
  • LEADER metodo įgyvendinimas

***

Reikalavimai konsultavimo įstaigoms

  • Juridinis asmuo, registruotas LR įstatymų nustatyta tvarka
  • Teisė teikti konsultavimo paslaugas (viena iš įstaigos veiklos sričių turi būti konsultavimas, o įstaigoms, ketinančioms akredituotis pagal LEADER metodo įgyvendinimo sritį, – mokymas ir konsultavimas)
  • Ne mažesnė kaip vienų metų veiklos patirtis, teikiant konsultavimo ir mokymo paslaugas (naujai įsteigtos įstaigos, siekiančios akreditavimo pagal sritis, turi pateikti veiklos 5 metams programą)
  • Administraciniai ir techniniai ištekliai, kurie bus naudojami konsultavimo paslaugoms teikti, privalo neturėti komercinio intereso kitose srityse, susijusiose su prekių teikimu žemės ūkio veiklos subjektams