23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/06
Teksaso ūkininkai žvalgėsi Lietuvoje
  • Viktoras TROFIMIŠINAS, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Jungtinių Valstijų ūkininkai domisi, kaip naujosios Europos Sąjungos šalys prisitaiko prie besikeičiančios Bendrosios žemės ūkio politikos ir naujų Pasaulio prekybos organizacijos reikalavimų, kokią paramą gauna žemės ūkio sektorius, kokios yra plėtros ir bendradarbiavimo perspektyvos. Lankydamiesi Lietuvoje, Teksaso valstijos fermeriai domėjosi ARVI grupės įmonių veikla, agroverslo ir mokslo ryšiais, naujų technologijų diegimu.

Teksaso ūkininkų sąjungos delegaciją sudarė įvairių sričių žemės ūkio produkcijos gamintojai – nuo grūdų augintojų iki gėlininkų. Pasak delegacijos vadovo, Teksaso valstijos ūkininkų sąjungos prezidento Keneto Dirškės (Kenneth W. Dierschke), į kelionę po Europą jie išvyko savo iniciatyva. Kelionės tikslas – surinkti kuo daugiau informacijos, kuri praverstų ateityje rengiant bendradarbiavimo projektus. Amerikiečiai sakė suprantą, kad konkuruoti su ES žemdirbiais bus įmanoma tik pasiremiant moksliniais tyrimais ir diegiant naujas technologijas. Lietuvoje amerikiečius labai domino biodyzelino gamybos plėtra ir taikomos technologijos.

Daugeliui vartotojų ARVI vardas pirmiausia asocijuojasi su kalakutienos produkcija. Tačiau tai tik viena veiklos sričių. ARVI įmonės gamina įvairias trąšas, pašarus ir lesalus, tvarko šalutinius gyvūninius produktus. Visa tai sudaro tarpusavyje susietą gamybos grandinę. Ši kompanija remiasi „Baltijos agroverslo instituto“ intelektiniu kapitalu, kuris užtikrina žemės ūkio, pramonės, mokslo, valdžios institucijų dialogą su visuomene. Patvirtindami šį teiginį, į susitikimą su Teksaso ūkininkais ARVI būstinėje Marijampolėje atvyko Žemės ūkio ir Vilniaus universitetų vadovai.

Pristatydamas kompanijos perspektyvas, ARVI įmonių grupės generalinis direktorius Marius Daugintis akcentavo plėt­rą užsienio šalyse. Kompanijos įsteigta bendrovė „Baltkalis“ yra pagrindinė kalio trąšų ir techninės druskos eksportuotoja iš Baltarusijos į Baltijos regioną, o „UkrAgro NPK“ – įvairių trąšų gamintoja Ukrainoje. Kompanijai priklauso trąšų įmonės Kaliningrade, Rumunijoje, Kroatijoje, Serbijoje, Kipre, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonė Latvijoje.

Nauja ARVI veiklos sritis – biodyzelino gamyba. Per metus Vilkaviškio įmonė iš rapsų pagaminama 9 tūkst. tonų biodegalų. Jungtinių Valstijų ūkininkus sudomino „Baltijos agroverslo instituto“ generalinio direktoriaus Edvardo Makelio pristatytos naujų technologijų diegimo perspektyvos: pritaikius švedų patirtį ARVI biodyzelino gamykloje degalai bus gaminami iš rapsų sėklų, šalutinių gyvūninės kilmės produktų ir techninių riebalų.

E. Makelis svečiams pristatė ARVI įmonių grupės tarptautinius ryšius su JAV ir Europos verslo partneriais. ARVI įmonėse naudojama įranga, gamybos technologijos yra įsigytos iš žinomų Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir Danijos kompanijų. Tai sudaro galimybes gaminti kokybišką ir konkurencingą produkciją. Beje, kalakutienos verslo ARVI ėmėsi susipažinusi su JAV patirtimi.

Po pristatymo Teksaso ūkininkų delegacija aplankė „Marijampolės pašarų“, „Arvi fertis“, „Arvi cukrus“, „Arvi kalakutai“ įmones ir Vilkaviškio biodyzelino gamyklą.

Vizito metu amerikiečiai domėjosi, ar žemdirbiai gali daryti įtaką valdžios sprendimams, kokią įtaką ES parama daro šalies žemės ūkio sektoriui, kurių sričių žemdirbiai pajėgtų išsilaikyti rinkoje be paramos.

Svečiai pripažino, kad jų gaminamos produkcijos savikaina didelė, o supirkimo kainos mažos, todėl be valstybės subsidijų, kurios priklauso nuo auginamų augalų ir įvairiose valstijose yra skirtingos, jie nepajėgtų išsiversti. Pasak K. Dirškės, planuodami veiklos perspektyvas, JAV ūkininkai atsižvelgia į globalius pokyčius, Pasaulio prekybos organizacijos reikalavimus ir aktyviai gina savo žemdirbių interesus tikėdamiesi, kad šie pasiekimai pravers jų vaikams ir vaikaičiams.