23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/06
Modernumu paremta sėkmė
  • Ramunė VLASENKIENĖ „Mano ūkis“, Italija
  • Mano ūkis

Italų kompanija „Dieci“ – savaeigių teleskopinių krautuvų, betono maišyklių ir mažagabaričių savivarčių gamintoja gegužės mėnesį atšventė 45 metų sukaktį. Ta proga daugiau kaip tūkstantis svečių iš Vakarų ir Rytų Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Centrinės ir Pietų Amerikos, Australijos, Azijos ir Pietų Afrikos susirinko į Montekio Emilia (Montecchio Emilia) miestą, kuriame prieš kelis mėnesius pradėjo veikti nauja „Dieci“ gamykla.

Kaip ir prieš keturiasdešimt penkerius metus, taip ir šiais metais, naujoji italų „Dieci“ kompanijos gamyk­la pradėjo darbą Montekio Emilia mieste, bet kitame pakraštyje. Ją valdančių Koredži (Correggi) ir Mandži (Mangi) šeimų atstovų teigimu, buvusioji „Dieci“ gamykla per kelis dešimtmečius tapo miesto dalimi, o kasmet augančią mašinų paklausą ėmė riboti nedideli gamybiniai plotai. „Kelerius metus brandintą plėtros idėją pavyko įgyvendinti pasitinkant keturiasdešimt penkerių metų gamybos sukaktį, – džiaugėsi vienas iš kompanijos savininkų Čiro Koredži (Ciro Correggi). - Gamyklos ribas išsiplėtėme iki 12 ha, iš kurių 30 tūkst. m2 po stogu“.

Naujajai „Dieci“ gamyklai pastatyti, moderniai įrangai ir technologijoms įdiegti prireikė daugiau kaip 25 mln. eurų. Č. Koredži teigimu, šios investicijos kompanijai suteikia naujas galimybes didinti gamybinius pajėgumus ir siekti dar geresnių pardavimų rezultatų. Savininkas akcentavo, kad per paskutiniuosius penkerius metus pagamintų mašinų, skirtų darbams statybose, žemės ūkyje ir komunaliniame sektoriuje, apimtys išaugo dvigubai (nuo 763 iki 1 668 vienetų), kompanijos apyvarta išaugo nuo 10 iki 84 mln. eurų.

Pagrindinė sėkmės priežastis, anot vadovų, – nuoseklus darbas tobulinant ir kuriant naujas mašinas, diegiat jose kompanijos inžinierių sukurtas inovacijas ir modernias technologijas, kurios užtikrina gaminamų produktų kokybę. Daugiau kaip 70 proc. pagamintų mašinų kompanija parduoda užsienyje.

Gaminama daugiau kaip 100 įvairių Dieci mašinų – savaeigių teleskopinių krautuvų, betono maišyklių, mažagabaričių savivarčių mašinų, iš jų 30 su skirtingomis važiuoklėmis. „Kompanijos smegenys yra Inžinerijos skyrius – 12 kompetentingų specialistų komanda, kiekvienais metais pasiūlanti sukurti po tris keturis naujus modelius“, – sako Č. Koredži.

Tikimasi, kad naujoje gamykloje iki 2010 metų kasmet nuo konvejerio nuriedės daugiau kaip 4 tūkst. mašinų. Eksporto skyriaus vadovė Patricija Gambareli (Patrizia Gambareli) pasakojo, kad nuoseklų gamybinį procesą užtikrina gamykloje įdiegta pažangi programinė įranga, automatiškai aprūpinanti įvairias gamybos, surinkimo ir dažymo linijas. „Dažymui naudojame vandenyje tirpstančius dažus, tai užtikrina nekenksmingą gamybos procesą darbuotojams ir aplinkai“, – sako eksporto vadovė, pabrėždama, kad dažymo efektyvumą garantuoja nupūtimo mikrosistema, su didele aukštyn nukreipta oro srove, kuri nuo važiuoklės pašalina visus nešvarumus.

Nemažą gamyklos dalį užima automatizuoti gamybos, pardavimų sandėliai bei plieno konstrukcijų darbų cechas. Pastarajame darbai atliekami vienu moderniausiu suvirinimo robotu, kuriam talkina dar keli robotai.

Kol mašina pasiekia užsakovą, ji išbandoma įvairiais testais, naudojant modernių technologijų instrumentus bei programinę įrangą. Pirmoji fazė vykdoma visiškai izoliuotoje bandymų kabinoje, kurioje yra judantis kelio imitatorius, kita fazė – bandymų stotyje, kur vykdomi kiti testai, tokie kaip galingumo testas. Bandoma ir teleskopinių krautuvų kėlimo galia bei stabilumas. Siekiama kiekvieną mašiną išbandyti ir patikrinti jos pritaikomumą toms sąlygoms, kuriomis jai teks dirbti darbo vietoje.

Gamykloje dirbama dviem pamainomis, tai užtikrina nenutrūkstamą darbą net 16 valandų per parą. Eksporto vadovės teigimu, inovacijos nuolat diegiamos ne tik naujiems Dieci modeliams, bet ir žmonių, kurie juos kuria ir renka, darbo sąlygoms gerinti. Gamybinėse patalpose nuolat filt­ruojamas oras garantuoja geras darbo sąlygas ir komfortą. Patalpoms įrengti buvo naudojamos garsui nepralaidžios medžiagos, mažinančios akustinę taršą.

Lietuvoje „Dieci“ atstovauja UAB „Biržų žemtiekimas“. Kaip sakė bendrovės generalinis direktorius Linas Karalkevičius, pirmuosius „Dieci“ savaeigius teleskopinius krautuvus jie pristatė prieš ketverius metus. „Iš pradžių patys stengėmės geriau pažinti produktą, kurį žadėjome pristatyti mūsų žemdirbiams, – pasakojo vadovas. – Pasirinkimą lėmė keli kriterijai: gera produktų kokybė, didelė gaminamų modelių gama (42 teleskopinių krautuvų modeliai – aut.past.), jų paskirties įvairovė, greitas atsarginių dalių tiekimas. Viena svarbiausių Dieci krautuvų savybių – darbinis velenas ir tritaškė pakabinimo sistema, sukonstruota krautuvo gale. Ši mašina ūkyje gali atlikti ir krautuvo, ir kai kurias traktoriaus funkcijas, nes variklio galingumas gali siekti iki 150 AG. Tai daugiafunkcinė mašina, ja ūkyje pakeliamos trąšos, kraunami grūdai, pašarų ritiniai, kasama žemė. Jeigu krautuvu dirbama nelygioje vietoje, jame įmontuota speciali išlyginimo sistema automatiškai stabilizuoja mašiną taip, kad strėlė funkcionuotų be trukdžių. Mašina turi „kojas“, vadinamąsias hidraulines atramas – tai aktualu, kai krautuvu ūkyje tenka kelti sunkius krovinius (keliamoji galia nuo 2,5 iki 7 tonų, strėlės ilgis nuo 6 iki 21 m).

„Dieci“ kompanija krautuvus pritaiko skirtingoms rinkoms. Paklaustas, kuo skiriasi mūsų žemdirbiams gaminami krautuvai nuo kitų rinkų, L. Karalkevičius pastebėjo, kad Lietuvoje dirbsiantiems krautuvams jau gamykloje įdiegiamas specialus apšiltinimas, automatinė išlyginimo ir papildoma kuro filtravimo sistemos.

Šiandien Lietuvos ūkiuose dirba apie 40 „Dieci“ teleskopinių krautuvų. Direktoriaus teigimu, didžiąją jų dalį žemdirbiai įsigijo naudodamiesi parama pagal Nitratų direktyvą. „Pastaruoju metu ūkininkai domisi galingesniais, didesnes kėlimo galimybes turinčiais savaeigiais teleskopiniais krautuvais, kurie galėtų atlikti įvairius darbus fermose, sandėliuose, laukuose, statybose“, – apie modernią techniką pasakojo direktorius.

Be savaeigių teleskopinių krautuvų, „Dieci“ gamina savaeiges betono maišykles ir nedidelius savivarčius. Pastaruosius „Biržų žemtiekimas“ ketina pristatyti ir Lietuvoje. „Šia mašina daugiausia dirbama statybose, ji panaši į Lietuvoje populiarųjį T-16 modelį, kuris dėl EURO standartų jau nėra registruojamas“, – apie dar vieną „Dieci“ produktą pasakojo L. Karalkevičius, teigdamas, kad mažas savivartis gali būti pritaikytas akmenims laukuose rinkti ar pašarams vežti.

„Biržų žemtiekimas“ oficialiai atstovauja „Dieci“ Kaliningrade ir Baltarusijoje.