23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/06
Agurkų apsauga nuo voratinklinių erkių
  • Dr. Laisvūnė DUCHOVSKIENĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Pastaraisiais metais erkių sugebėjimas įgyti atsparumą vis naujiems akaricidams ir insekticidams sukelia problemų daugelyje šalių, kur plėtojama daržininkystė. Pomidorų ir agurkų veislės, išvestos kaip atsparios šiam kenkėjui, greitai praranda savo atsparumą.

Paprastosios voratinklinės erkės yra pavojingi lauko ir šiltnamio daržovių, dekoratyvinių augalų ir vaismedžių kenkėjai. Įvairius augalus ir augalų dalis jos pažeidžia skirtingai, priklausomai nuo maisto medžiagų, esančių augale ir atskirose jo dalyse.

Apatinėje lapų pusėje galima įžiūrėti plonus voratinklius, tarp kurių ropoja erkės (Tetranychus urticae). Jų maitinimosi vietose ant lapų atsiranda gelsvų dėmelių, kuriose nevyksta chlorofilo sintezė. Dėmelės laikui bėgant susilieja, lapai daugiau ar mažiau gelsta ir džiūsta. Apnikti augalai skursta. Besimaitindamos erkės sumažina lapų produktyvumą, todėl mažėja biomasė ir keičiasi sausųjų medžiagų pasiskirstymas augale – pažeisti augalai daugiau sukaupia sausųjų medžiagų lapuose, o vaisiuose sausųjų medžiagų sumažėja.

Sumažėjus lapų asimiliaciniam plotui apie 14 proc., jau netenkama didelės derliaus dalies. Erkės dažniausiai kenkia židiniais, vėliau pasklinda po visą plotą. Šiltnamiuose išsivysto kelios erkių generacijos. Optimalios sąlygos erkėms plisti 28–30o C temperatūra. Apvaisintos patelės žiemoja tarp šiltnamio konstrukcijų, grunte, augalų liekanose.

Daugelyje šalių buvo bandyta daug skirtingų insekticidų nuo paprastųjų voratinklinių erkių. Nustatytas paprastųjų voratinklinių erkių atsparumas kai kuriems fosforo organiniams (v. m. dimetoatas) ir piretroidiniams insekticidams. Insekticido-akaricido Vertimec veiklioji medžiaga abamectinas daugelyje šalių vertinama gerai, nes abamectinu nupurškus šešis kartus per metus, atsparių jam erkių neberandama arba randama labai mažai. Tarp purškimų abamectinu padarius pusės metų pertrauką, atsparių erkių labai sumažėja. Tačiau kaitaliojant insekticidus, turinčius tos pačios grupės veikliąsias medžiagas kaip Vertimec, yra didesnė galimybė, kad erkės pasidarys joms atsparios. Leistinų naudoti insekticidų ir akaricidų augalų apsaugai nuo kenkėjų šiltnamiuose Lietuvoje trūksta.

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute 2005–2006 metais buvo vykdomi registraciniai insekticido-akaricido Vertimec 018 EC (v. m. abamectinas 1,8 g/l) bandymai šiltnamyje auginamuose agurkuose ir rožėse. Šis insekticidas-akaricidas yra translaminarinio veikimo, t. y. po purškimo patekusi ant augalo lapo jo veiklioji medžiaga abamectinas absorbuojama ir juda tarpuląsčiais, todėl tolygiai pasiskirsto ir viršutinėje, ir apatinėje lapo dalyje.

Vertimec, patekęs ant dirvos paviršiaus ar neabsorbuotas augalų, greitai suyra, todėl sumažėja jo žalingumas naudingiems vabzdžiams. Po purškimo susidaro medžiagos, kurios blokuoja kenkėjų nervinių impulsų perdavimą, todėl po 2–4 valandų sutrinka erkių maitinimasis ir jos paralyžiuojamos. Veikia visų išsivystymo tarpsnių besimaitinančias erkes, bet neveikia erkių kiaušinių.

Bandyme buvo tirti trys insekticidai, turintys skirtingas veikliąsias medžiagas: keturios skirtingos Vertimec koncentracijos (0,12, 0,1, 0,075, 0,05 %) (v. m. abamectinas 1,8 g/l), standartai Nimazalis 1 % T/ S 0,5% ( v. m. azidirachtinas A 10 g/l) ir Envidoras 240 SC 0,05 % (v. m. spirodiclofenas 240 g/l).

Visi tirti insekticidai buvo efektyvūs, statistiškai patikimai sumažino paprastųjų voratinklinių erkių skaičių ir efektyviai veikė nuo 5 iki 14 dienų abejais bandymo metais. Didesnės koncentracijos tirpalai (0,12; 0,1; 0,075 proc.) veiksmingai apsaugojo agurkus iki 14 dienų po purškimo. Mažesnės koncentracijos (0,05 proc.) tirpalas mažiau veikė erkes, bet nuo didesnių koncentracijų patikimai skyrėsi tik 9 dienas po pirmojo purškimo 2005 m. Po purškimo Vertimec veiklioji medžiaga keletą savaičių išlieka augalo tarpuląsčiuose ir, erkėms besimaitinant, patenka į jų organizmą. Iš kiaušinių išsiritusios erkės apsinuodija, kai tik pradeda maitintis.

Standartai Nimazalis 1 % T/S 0,5 % ir Envidoras 240 SC 0,05 % buvo mažiau efektyvūs nuo paprastųjų voratinklinių erkių tyrimo pradžioje ir pabaigoje. 2005 m. tyrimo metu erkėms plisti sąlygos buvo vidutiniškai palankios, nes buvo didelis skirtumas tarp dienos ir nakties temperatūrų ir žemesnis santykinis oro drėgnumas.

Insekticidas Vertimec buvo labai efektyvus nuo paprastųjų voratinklinių erkių. Praėjus 3, 5, 7 ir 9 d. po purškimo Vertimec 0,12 %, vidutinis efektyvumas nuo paprastųjų voratinklinių erkių buvo 97 proc., Vertimec 0,1 % vidutinis efektyvumas buvo per 93 proc., Vertimec 0,075 % – 93 proc., Vertimec 0,05 % – per 87 proc. Nimazalio 1 % T/S 0,5 % efektyvumas buvo per 80 proc., o Envidoro 240 SC 0,05 % – 79 procentai.

Variantuose, purkštuose Vertimec (0,12; 0,1; 0,075; 0,05 proc.), erkių skaičius ant lapo beveik nesiskyrė nei po 3, 5, 7, nei po 14 dienų, bet po 21 d. rasti patikimi skirtumai tarp Vertimec 0,12 % ir mažesnių koncentracijų. Variantuose, purkštuose Vertimec 0,12 %, erkių ant lapo po 3, 7 ir 14 dienų buvo patikimai mažiau negu purškiant Nimazaliu bei Envidoru.

Insekticidas Vertimec efektyviai naikino paprastąsias voratinklines erkes ir 2006 m. Praėjus 3, 7, 14 ir 21 d. po purškimo Vertimec 0,12 %, vidutinis efektyvumas nuo paprastųjų voratinklinių erkių buvo per 97 proc., Vertimec 0,1 % – 90 proc., Vertimec 0,075 % – 87 procentai. Vertimec 0,05 % efektyvumas po purškimo buvo mažesnis už Vertimec 0,075 %. Standartinių Nimazalio 1% T/S 0,5 % ir Envidoro 240 SC 0,05 % efektyvumas buvo dar mažesnis.

Mažesniam Vertimec (0,1; 0,075; 0,05 %) efektyvumui negu 2005 m. galbūt turėjo įtakos labai karštas oras, kai temperatūra šiltnamyje pakildavo iki 40° C ir augalai nepajėgė visiškai apsorbuoti insekticido.

Insekticido veikimas tirtas ne tik agurkuose, bet ir rožėse. Nustatyta, kad Vertimec pakankamai greitai sunaikina erkes – praktiškai per 5 dienas. Tai labai svarbu auginant gėles, nes šie kenkėjai žiedų kokybę sugadina nepataisomai.

Fitotoksiškumo augalams ir kenkėjų atsparumo insekticidui nebuvo pastebėta. Mažesnės koncentracijos tirpalu reikėtų purkšti tik pasirodžius kenkėjams, o didesnės – kai kenkėjai išplinta ar masinio išplitimo židiniuose.

Po dviejų purškimų Vertimec jau reikėtų keisti kitos cheminės grupės insekticidu. Negalima du sezonus tos pačios kultūros purkšti vien Vertimec, tarp jų būtina įterpti kitos cheminės grupės insekticidą. Geriausi ekonominiai rodikliai gaunami, kai abamectinas derinamas su plėšriosiomis erkėmis Phytoseiulus persimilis – tai rodo, kad abamectinas gali būti naudojamas biologinėje augalų apsaugoje.